Зберігайте правильно. Масло псується — і ось як це визначити та подовжити термін придатності

17 липня, 05:05
Як зберігати масло (Фото: freepik/stockking)

Як зберігати масло (Фото: freepik/stockking)

Вершкове масло може бути основним продуктом на кухні, але те, скільки ви використовуєте та як часто, залежить від кухаря. Деякі можуть використовувати кілограми масла, випікаючи печиво та торти, інші можуть лише зрідка намазувати трохи на тости.

У будь-якому випадку важливо відстежувати, як довго у вас лежить масло, і правильно його зберігати. Масло зберігається напрочуд довго — навіть за кімнатної температури — але, як і більшість продуктів, воно зрештою псується. Читайте далі, щоб дізнатися все, що вам потрібно знати про термін придатності масла, зокрема про те, як його зберігати та наскільки довго.

Реклама

Чому масло псується?

Хоча масло виготовляється з молока, воно може зберігатися набагато довше. Це тому, що воно має набагато нижчий вміст води, що ускладнює ріст бактерій. Солоне масло має ще нижчий ризик росту бактерій, оскільки сіль ще більше знижує вміст води.

Вершкове масло також має високий вміст жиру, і цей жир діє як захисний бар'єр, додатково запобігаючи утворенню бактерій. З іншого боку, він робить масло схильним до псування. Під впливом світла, тепла та кисню масло окислюється, що змінює його молекулярну структуру, змінюючи смак, текстуру і навіть колір.

Як визначити, чи придатне ваше масло для вживання

Якщо ви не впевнені, просто понюхайте його. Якщо воно прогіркле, точно матиме неприємний запах, а якщо ви готові спробувати його, воно буде неприємно кислим на смак. У цей момент саме час взяти свіже.

Ще один фактор, який слід врахувати — це те, чи солоне воно. Вміст солі робить його менш схильним до росту бактерій. Якщо ви плануєте зберігати масло поза холодильником, оберіть солоне замість несолоного та зберігайте друге в холодильнику або морозильній камері.

Як найкраще зберігати масло?

Кожен, хто намагався намазати свіже масло з холодильника на тост, знає, наскільки твердим воно може бути, тому деякі кухарі воліють зберігати масло на стільниці. На відміну від молока, йогурту та багатьох інших молочних продуктів, низький вміст води та високий вміст жиру в вершковому маслі означає, що його можна безпечно зберігати при кімнатній температурі протягом обмеженого часу, особливо якщо це солоне масло. Несолоне масло не так добре зберігатиметься при кімнатній температурі, і збите масло завжди слід зберігати в холодильнику.

  • Зберігання масла при кімнатній температурі: слід покласти в закритий контейнер, щоб захистити його від тепла, світла та кисню, які сприяють псуванню. Також враховуйте, скільки масла ви використовуєте і як швидко. Якщо ви їсте лише невелику кількість час від часу, тримайте лише кілька столових ложок при кімнатній температурі, а решту поставте в холодильник, щоб нічого не пропало даремно.
  • Зберігання масла в холодильнику: Для трохи тривалішого зберігання покладіть масло в холодильнику, бажано в найхолоднішому місці (частина, яка зазвичай знаходиться позаду), і уникайте зберігання його на дверцятах, де температура коливається.
  • Зберігання вершкового масла в морозильній камері: Тим, хто рідко використовує вершкове масло або купує його оптом, слід зберігати його в морозильній камері.

Незалежно від того, чи тримаєте ви масло в холодильнику чи морозилці, корисно зберігати його в оригінальній упаковці, яка призначена для захисту від світла та повітря, а також запахів (вершкове масло ніжне і легко вбирає запахи від продуктів, що знаходяться поруч).

Для зберігання в морозильній камері покладіть загорнуте масло в пакет для заморожування або додайте шар харчової плівки чи алюмінієвої фольги для додаткового захисту від запахів та опіків від заморожування. Обов’язково позначте його етикеткою та датою, щоб ви могли легко ідентифікувати та використати, поки не стало надто пізно. Існує також багато різних контейнерів для масла, якщо ви викинули оригінальну упаковку або не хочете зберігати його таким чином.

Як довго зберігається вершкове масло?

При правильному зберіганні вершкове масло може зберігатися при кімнатній температурі кілька днів або навіть тиждень. Звичайно, зараз розпал літа і на вашій кухні особливо тепло, тому продукт найкраще перемістити в холодильник. У холодильнику воно пролежить приблизно місяць після дати на упаковці, якщо його не розкрити, і приблизно два тижні після дати на упаковці після відкриття. Заморожувати його безпечно на шість-дев'ять місяців.

Термін придатності масла залежить від правильного зберігання, і важливо зазначити, що хоча воно може бути безпечним для вживання, його якість з часом завжди знижується. Навіть якщо добре зберігати масло, яке було заморожене протягом чотирьох місяців, воно не буде таким свіжим і смачним, як те, яке ви щойно купили. Якщо термін придатності вашого запасу масла наближається до кінця, перетворіть його на печиво, масляну пасту або соус.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини