До Дня взяття Бастилії. Секрети французької кухні, які варто знати кожному — та рецепти, які можна повторити вдома

14 липня, 12:12
Страви та продукти французької кухні (Фото: згенеровано ШІ)

Страви та продукти французької кухні (Фото: згенеровано ШІ)

14 липня у Франції щорічно відзначається День взяття Бастилії - національне свято, що є символом єдності нації та примирення усіх французів.

З нагоди святкування країною-партнером України у російсько-українській війні такого важливого дня NV FOOD пропонує розглянути французькі кулінарні традиції трохи більше. Повторіть рецепти французьких страв у себе на кухні та зануртеся в атмосферу країни червоних беретів, витонченого мистецтва та стійкої кулінарної традиції.

Реклама

Про День взяття Бастилії

Французи не святкують 14 липня нудними промовами — вони влаштовують паради, феєрверки, пікніки і, звісно ж, готують смачні страви. Але звідки все почалось?

Уявіть собі Париж 1789 року. Спека, безгрошів'я, хліба нема — натомість король живе у Версалі, ніби в іншій реальності. Людям це набридло. Тож вони рушили до Бастилії — в’язниці, яка була символом королівської влади й страху. 14 липня її взяли штурмом, і цей день став початком Французької революції. Для французів це не просто день національної єдності, а історія про свободу, про дух опору, і… про їжу, звісно. Бо що за свято без круасанів, тарта татен чи келиха вина?

Французька кухня як приклад вишуканості та традиційності

Французи, здається, завжди знають, як поводитися на кухні. У Франції знаходиться Le Cordon Bleu, одна з найвідоміших кулінарних шкіл усіх часів, а також місце, де Джулія Чайлд відкрила для себе любов до цього ремесла.

День взяття Бастилії (Фото: згенеровано ШІ)
День взяття Бастилії / Фото: згенеровано ШІ

Хоча французька кухня може бути лякаючою, вона насправді не повинна бути складною, якщо пам’ятати кілька основних принципів. У ній використовується досить багато вершкового масла та вершків, але вагомий акцент є і на використанні свіжих продуктів, якісних інгредієнтів, розмірах порцій та ретельному приготуванні.

Ось кілька секретів французької кухні від шефів, які варто взяти до уваги.

Обирайте високоякісні інгредієнти

Ви не можете назвати себе справжнім французьким кухарем, якщо не використовуєте якісні інгредієнти. Від дрібних шматочків м’яса до свіжих морепродуктів, ваша їжа настільки ж хороша, як і інгредієнти, з якими ви працюєте.

Використовуйте сезонні фрукти та овочі

Зазвичай у Франції люди щодня ходять на фермерські ринки, щоб подивитися, що пропонують, і готувати, виходячи з цього. У наші дні це трохи менш практично з довгим робочим часом і насиченим життям. Тим не менш, використання сезонних продуктів підсилює смак вашої страви.

Гостріть ножі

Існує багато різних форм для нарізання шматка м’яса чи овочів, і мати гострі ножі є надзвичайно важливим. «Насправді, всі терміни для нарізки, що використовуються на кухнях, походять з французької мови, такі як batonette, julienne, chiffonade тощо.

Не бійтеся масла

Три основні секрети французької кухні: масло, масло і ще раз масло. Хто міг би забути любов Джулії Чайлд до хорошого масла? Тут важливо використовувати справжнє, хороше масло, а не маргарин. Секрет того, як французи залишаються стрункими, незважаючи на велике використання масла, полягає в контролі порцій. Можливо, здається нездоровим готувати з такою кількістю масла, але, чесно кажучи, трохи масла може бути корисним для вашого здоров’я.

Підготуйтеся, також відомо як «mise en place»

Цей термін перекладається як «все на своєму місці» і означає, що перед тим, як почати готувати, підготуйте все. Наріжте/подрібніть усі інгредієнти до бажаного стану, відміряйте, і за мить ви готуватимете як справжній шеф-кухар.

Використовуйте трави та спеції

Багато страв французької та європейської кухні значною мірою покладаються на такі трави, як лавровий лист, петрушка, чебрець, коріандр, кінза, базилік, перець горошком та естрагон. Насправді, у більшості будинків на вікнах є принаймні невеликі горщики зі свіжою зеленню.

Готуйте повільно

Традиційні французькі рецепти потребують часу на приготування. Це сприяє неквапливому способу приготування французами страв. Вони п’ють вино, одночасно готуючи півня у вині, що займає три години, а не 30 хвилин або менше, як часто стверджується в наших типових рецептах. Французька кухня — це мистецтво, а мистецтво вимагає часу для створення.

Шаруйте смаки

Це головна причина, чому більшість французьких страв готуються з певною часовою послідовністю. Кожен інгредієнт додає шар смаку, якому потрібен час для розвитку. Зазвичай ви побачите страву з основним інгредієнтом зверху або збоку тарілки, а інші інгредієнти та соуси навколо нього — як доповнення.

Додайте соусу

Французька їжа часто містить багато соусу, тушкується та майстерно приготована. Кухарі завжди повинні знати п’ять «основних соусів», які є основою для багатьох страв у всьому світі. Чому б не поставити собі за мету навчитися готувати всі п’ять основних соусів? Це бешамель, велюте, еспаньйоле, томатний соус та голландез.

Зробіть так, щоб це виглядало красиво

Один з головних моментів французької кухні - це подача. Розташування та розкладання інгредієнтів на тарілках — це майстерність, яка вимагає певної практики та попереднього планування. Але ніщо не зрівняється з гарно поданою тарілкою. Зрештою, ми всі їмо спочатку очима.

Використайте усі ці поради, готуючи рецепти цих французьких страв вдома:

Крем-брюле: рецепт, який у вас точно вийде

Багато початківців-кондитерів вражені тим, наскільки легко готувати крем-брюле. Вам знадобиться лише 6 інгредієнтів, і ви отримаєте найніжніший і найкремовіший десерт у світі.

Королівська галета: рецепт французького пирога з мигдальним кремом і листковим тістом

Королівський пиріг, який має столітню історію. Його традиційно готують на свято Трьох Царів, 6 січня, яке завершує різдвяний період у Франції.

Куряча касероль з пармезаном: рецепт до ароматного ситного обіду

Візьміть найкраще з курки пармезан – тягучий, липкий сир, хрусткі панірувальні сухарі та багато томатного соусу – і перетворіть це на легку, зручну для всієї родини запіканку.

Черешня по-французьки: сільський пиріг Клафуті від шефа

Шеф-кухар поділився рецептом традиційного французького сільського пирога з черешнею. Смак літа, що повертає в дитинство — ідеально для сезону!

Ідеальна осіння вечеря по-французьки: рецепт Кок-о-рислінг

Ця пікантна, вершкова страва ідеально підходить для осінньої вечері, особливо якщо подавати її з великою кількістю хліба або пюре, щоб з'їсти всю чудову підливу.

Символ Франції: рецепт класичних ідеальних круасанів, які справді смакують як на вуличках Парижа

Круасани — легенда, з чим складно не погодитися. А легендарні страви мають жити на наших кухнях. Пропонуємо рецепт від The New Yourk Times, перевірений більше ніж 2 тисячами читачів.

Грибний бургіньйон: насичене рагу для улюблених гарнірів

Він неймовірно насичений, незважаючи на те, що вегетаріанський, повний смаків та ароматів французької кухні.

Кіш з копченим філе: рецепт обіду з усього готового

Кіш - це дуже універсальний пиріг, який легко можна приготувати із залишків після свят, які у вас є в холодильнику.

Рецепт французького цибулевого крем-супу: ідеально в холодну пору року

Цей суп виходить дуже ароматним, зігріваючим, насиченим і чудово поєднується з келихом сухого білого вина за вечерею з найріднішими.

Бешамель: рецепт французького соусу до улюблених страв

Французька класика, ідеальний ніжний соус, який прикрасить ваші страви будь-якої кухні та доведе їх ідеалу.

Швидкий рецепт французького класичного печива Мадлен

Ця легка французька випічка ідеально підійде як різдвяне частування для святкових застіль чи як теплий подарунок для близьких, друзів або колег

Соковиті індичі фрикадельки у білому винному соусі: швидка французька класика

Цей рецепт — швидка та смачна адаптація класичної французької страви Coq au Vin Blanc. Соковиті індичі фрикадельки готуються у ніжному соусі з білим вином, грибами та беконом. Ідеальний варіант для легкої, але вишуканої вечері!

Рецепт креп сюзетт з червоним апельсином

24 лютого в Україні розпочнеться Масниця, що завершиться Прощеною неділею, 2 березня. Пропонуємо підтримати традиції і приготувати до цієї дати смачні млинці.

Вологий та м'який: рецепт бріоша з мигдалевим кремом

Дуже м'яке, повітряне, трохи солодкувате, злегка вершкове тісто ідеально поєднається з кремом, який багатий, насичений, з приємними горіховими нотками.

Булочки з шоколадом: рецепт французького пан-о-шоколад на сніданок

Як щодо того, щоб приготувати домашні pain au chocolat в лічені хвилини? За допомогою цієї поради від пекарки дізнайтеся, як приготувати вишукану випічку лише з двох інгредієнтів.

Соус велуте: рецепт до м'яса, пасти, вареників та омлетів

Дізнайтеся, як приготувати класичний соус Velouté. Це простий, але ефектний соус, який можна адаптувати різними способами.

Рецепт курки Cordon Bleu: до святкування Різдва чи Нового року

Ця вишукана страва з ніжного курячого філе готується досить просто і відмінно смакуватиме з вашим улюбленим гарніром з картоплі чи святковим салатом.

Голандез: рецепт того самого соусу до вашого сніданку

Щоб ваш сендвіч із яйцем-пашот та лососем смакував неперевершено, йому потрібен саме цей французький соус.

Французькі макарони: рецепт тістечок за простим рецептом

Макарони досить солодкі, але завдяки вдало підібраним пропорціям у рецепті їхній смак залишається делікатним і не надто нав'язливим. З цим рецептом вони точно у вас вийдуть.

Класичний французький омлет - рецепт від шеф-кухаря

Пропонуємо приготувати ніжний сніданок з яєць, що виходить не гірше ніж у розкішному європейському ресторані та здивує усю вашу сім'ю.

Сучасний погляд на французьку класику: качка з вишневим соусом

Французькі страви з качки, як-от качка з вишнею, часто сприймаються як надто вишукані або застарілі, відгомони минулого. Однак сучасна інтерпретація може привернути більше уваги.

Касероль: рецепт запіканки із молодої капусти

Ця вершкова капустяна запіканка має ледь помітну гостроту та ідеальний баланс між солодкою, ніжною капустою та класичним вершковим соусом бешамель.

Ніжність та витонченість. Безе на білках та цукрі - простий рецепт

Якщо не знаєте, чим прикрасити торт або випічку, скористайтеся цим простим рецептом.

Пиріг до обіду: рецепт французького кіша з шинкою та шпинатом

Ця французька страва стане улюбленою на обід та вечерю, просто приготуйте завчасно та смакуйте протягом дня.

Кіш без тіста: рецепт запіканки з в'яленими томатами та сиром

Ця пікантна страва, натхненна улюбленою куркою "Виходь за мене", містить ті ж чудові інгредієнти у формі кіша без скоринки.

Курка по-французьки: менш екзотична альтернатива жаб’ячим лапкам

Класика французької кухні — у домашньому виконанні. Відомий шеф показує, як звичайну курку перетворити на елегантну страву, натхненну рецептом жаб’ячих лапок. Ідеально для швидкої вечері на вихідні.

Шоколадна терапія: рецепт кексу фондан з рідкою серединкою

Справжнє задоволення приходить тоді, коли ви розріжете цей кекс, а всередині будуть ріки шоколаду, а тісто буде м'яким як хмаринка.

Сендвіч крок-мадам: улюблений поживний сніданок

Цей сандвіч смакуватиме і дорослим, і школярам, з чаєм або кавою, його навіть можна взяти із собою як перекус в офіс.

Шоколадні ріки: рецепт французького торта moelleux au chocolat (фондан)

Потрібно поповнити рівень шоколаду в організмі на початку осені - приготуйте moelleux au chocolat. Цей торт із рідкою серединкою настільки насичений та смачний, що не захочеться випускати ложки з рук.

Круасани: простий рецепт 1850 року

Колись легендарний круасан не мав своїх шарів, і був набагато простішим у приготуванні. Утім він так само чарівно смакує з вершковим маслом та вашим улюбленим джемом.

Дануазьке курча з вершковим соусом до макаронів - улюблений рецепт королеви Марії

Королева Марія, безумовно, розумілася на смачній їжі. Цей рецепт був її улюбленим.

Французькі пончики: рецепт баньє у цукровій пудрі

Відкрийте для себе цей магічний смак боттеро - традиційного французького беньє з регіону Луари, особливо популярного під час сезону Марді Гра.

Ароматний пиріг: рецепт грибної галети з травами та часником

Обсмажені гриби, часник та цибуля з чебрецем, приправлені пряним чебрецем та покришеним пікантним сиром шевр - це дуже проста у приготуванні начинка, яка дозволяє яскраво та повноцінно розкрити смаки кожного компонента.

Рецепт пісного вишневого тарту

Смачний безлактозний пиріг ідеально поєднує ніжне тісто та соковиту вишневу начинку, сподобається навіть тим, хто зазвичай байдужий до випічки.

Тартіфлет: рецепт картоплі, запеченої з салом та сиром

Тартіфлет зігріє ваше серце та смакові рецептори. Це класична савойська страва є ідеальним поєднанням картоплі, бекону, цибулі та сиру.

Ягідні та фруктові: рецепт солодкої галети на заварному тісті

Гарячий шматочок ягідної чи фруктової галети смакуватиме з кулькою морозива. Це поєднання перевершить усі очікування та стане улюбленим літнім десертом.

Красиво і смачно. Галета з печерицями та цибулею від Анастасії Ворже

Ця осіння випічка сподобається всій родині, а готувати її - одне задоволення.
Показати ще новини