До Дня взяття Бастилії. Секрети французької кухні, які варто знати кожному — та рецепти, які можна повторити вдома
Страви та продукти французької кухні (Фото: згенеровано ШІ)
14 липня у Франції щорічно відзначається День взяття Бастилії - національне свято, що є символом єдності нації та примирення усіх французів.
З нагоди святкування країною-партнером України у російсько-українській війні такого важливого дня NV FOOD пропонує розглянути французькі кулінарні традиції трохи більше. Повторіть рецепти французьких страв у себе на кухні та зануртеся в атмосферу країни червоних беретів, витонченого мистецтва та стійкої кулінарної традиції.
Про День взяття Бастилії
Французи не святкують 14 липня нудними промовами — вони влаштовують паради, феєрверки, пікніки і, звісно ж, готують смачні страви. Але звідки все почалось?
Уявіть собі Париж 1789 року. Спека, безгрошів'я, хліба нема — натомість король живе у Версалі, ніби в іншій реальності. Людям це набридло. Тож вони рушили до Бастилії — в’язниці, яка була символом королівської влади й страху. 14 липня її взяли штурмом, і цей день став початком Французької революції. Для французів це не просто день національної єдності, а історія про свободу, про дух опору, і… про їжу, звісно. Бо що за свято без круасанів, тарта татен чи келиха вина?
Французька кухня як приклад вишуканості та традиційності
Французи, здається, завжди знають, як поводитися на кухні. У Франції знаходиться Le Cordon Bleu, одна з найвідоміших кулінарних шкіл усіх часів, а також місце, де Джулія Чайлд відкрила для себе любов до цього ремесла.
Хоча французька кухня може бути лякаючою, вона насправді не повинна бути складною, якщо пам’ятати кілька основних принципів. У ній використовується досить багато вершкового масла та вершків, але вагомий акцент є і на використанні свіжих продуктів, якісних інгредієнтів, розмірах порцій та ретельному приготуванні.
Ось кілька секретів французької кухні від шефів, які варто взяти до уваги.
Обирайте високоякісні інгредієнти
Ви не можете назвати себе справжнім французьким кухарем, якщо не використовуєте якісні інгредієнти. Від дрібних шматочків м’яса до свіжих морепродуктів, ваша їжа настільки ж хороша, як і інгредієнти, з якими ви працюєте.
Використовуйте сезонні фрукти та овочі
Зазвичай у Франції люди щодня ходять на фермерські ринки, щоб подивитися, що пропонують, і готувати, виходячи з цього. У наші дні це трохи менш практично з довгим робочим часом і насиченим життям. Тим не менш, використання сезонних продуктів підсилює смак вашої страви.
Гостріть ножі
Існує багато різних форм для нарізання шматка м’яса чи овочів, і мати гострі ножі є надзвичайно важливим. «Насправді, всі терміни для нарізки, що використовуються на кухнях, походять з французької мови, такі як batonette, julienne, chiffonade тощо.
Не бійтеся масла
Три основні секрети французької кухні: масло, масло і ще раз масло. Хто міг би забути любов Джулії Чайлд до хорошого масла? Тут важливо використовувати справжнє, хороше масло, а не маргарин. Секрет того, як французи залишаються стрункими, незважаючи на велике використання масла, полягає в контролі порцій. Можливо, здається нездоровим готувати з такою кількістю масла, але, чесно кажучи, трохи масла може бути корисним для вашого здоров’я.
Підготуйтеся, також відомо як «mise en place»
Цей термін перекладається як «все на своєму місці» і означає, що перед тим, як почати готувати, підготуйте все. Наріжте/подрібніть усі інгредієнти до бажаного стану, відміряйте, і за мить ви готуватимете як справжній шеф-кухар.
Використовуйте трави та спеції
Багато страв французької та європейської кухні значною мірою покладаються на такі трави, як лавровий лист, петрушка, чебрець, коріандр, кінза, базилік, перець горошком та естрагон. Насправді, у більшості будинків на вікнах є принаймні невеликі горщики зі свіжою зеленню.
Готуйте повільно
Традиційні французькі рецепти потребують часу на приготування. Це сприяє неквапливому способу приготування французами страв. Вони п’ють вино, одночасно готуючи півня у вині, що займає три години, а не 30 хвилин або менше, як часто стверджується в наших типових рецептах. Французька кухня — це мистецтво, а мистецтво вимагає часу для створення.
Шаруйте смаки
Це головна причина, чому більшість французьких страв готуються з певною часовою послідовністю. Кожен інгредієнт додає шар смаку, якому потрібен час для розвитку. Зазвичай ви побачите страву з основним інгредієнтом зверху або збоку тарілки, а інші інгредієнти та соуси навколо нього — як доповнення.
Додайте соусу
Французька їжа часто містить багато соусу, тушкується та майстерно приготована. Кухарі завжди повинні знати п’ять «основних соусів», які є основою для багатьох страв у всьому світі. Чому б не поставити собі за мету навчитися готувати всі п’ять основних соусів? Це бешамель, велюте, еспаньйоле, томатний соус та голландез.
Зробіть так, щоб це виглядало красиво
Один з головних моментів французької кухні - це подача. Розташування та розкладання інгредієнтів на тарілках — це майстерність, яка вимагає певної практики та попереднього планування. Але ніщо не зрівняється з гарно поданою тарілкою. Зрештою, ми всі їмо спочатку очима.
Використайте усі ці поради, готуючи рецепти цих французьких страв вдома:
Крем-брюле: рецепт, який у вас точно вийде
Королівська галета: рецепт французького пирога з мигдальним кремом і листковим тістом
Куряча касероль з пармезаном: рецепт до ароматного ситного обіду
Черешня по-французьки: сільський пиріг Клафуті від шефа
Ідеальна осіння вечеря по-французьки: рецепт Кок-о-рислінг
Символ Франції: рецепт класичних ідеальних круасанів, які справді смакують як на вуличках Парижа
Грибний бургіньйон: насичене рагу для улюблених гарнірів
Кіш з копченим філе: рецепт обіду з усього готового
Рецепт французького цибулевого крем-супу: ідеально в холодну пору року
Бешамель: рецепт французького соусу до улюблених страв
Швидкий рецепт французького класичного печива Мадлен
Соковиті індичі фрикадельки у білому винному соусі: швидка французька класика
Рецепт креп сюзетт з червоним апельсином
Вологий та м'який: рецепт бріоша з мигдалевим кремом
Булочки з шоколадом: рецепт французького пан-о-шоколад на сніданок
Соус велуте: рецепт до м'яса, пасти, вареників та омлетів
Рецепт курки Cordon Bleu: до святкування Різдва чи Нового року
Голандез: рецепт того самого соусу до вашого сніданку
Французькі макарони: рецепт тістечок за простим рецептом
Класичний французький омлет - рецепт від шеф-кухаря
Сучасний погляд на французьку класику: качка з вишневим соусом
Касероль: рецепт запіканки із молодої капусти
Ніжність та витонченість. Безе на білках та цукрі - простий рецепт
Пиріг до обіду: рецепт французького кіша з шинкою та шпинатом
Кіш без тіста: рецепт запіканки з в'яленими томатами та сиром
Курка по-французьки: менш екзотична альтернатива жаб’ячим лапкам
Шоколадна терапія: рецепт кексу фондан з рідкою серединкою
Сендвіч крок-мадам: улюблений поживний сніданок
Шоколадні ріки: рецепт французького торта moelleux au chocolat (фондан)
Круасани: простий рецепт 1850 року
Дануазьке курча з вершковим соусом до макаронів - улюблений рецепт королеви Марії
Французькі пончики: рецепт баньє у цукровій пудрі
Ароматний пиріг: рецепт грибної галети з травами та часником
Рецепт пісного вишневого тарту
Тартіфлет: рецепт картоплі, запеченої з салом та сиром
Ягідні та фруктові: рецепт солодкої галети на заварному тісті
Красиво і смачно. Галета з печерицями та цибулею від Анастасії Ворже