Не лише смачно. П’ять найкорисніших для здоров’я трав і спецій, котрі радять дієтологи
Здорове харчування не означає відмову від смаку. Правильна приправа може перетворити будь-яку страву з прісної на смачну.
Трави та спеції — це частини рослин, які зазвичай використовуються для ароматизації їжі, і багато з них також містять поживні речовини, корисні для нашого здоров’я.
Як правильно приправляти їжу
Багато трав і спецій є природним корисним і чудовим способом додати їжі інтенсивний смак. Їх можна використовувати для приправлення їжі без додаткових калорій, цукру, солі, жиру чи добавок.
Сіль може додати багато смаку — і хоча нашому організму потрібна певна кількість натрію для функціонування, його надмірна кількість може бути шкідливою. Споживання надлишку може підвищити кров’яний тиск і ризик серцевих захворювань та інсульту, відповідно до Центрів контролю та профілактики захворювань США.
Дієтичні рекомендації для американців рекомендують дорослим обмежити споживання натрію до менш ніж 2300 міліграмів на день, що дорівнює одній чайній ложці кухонної солі. Однак, згідно з CDC, більшість американців споживають набагато більше.
Яка приправа найкорисніша
Багато трав і спецій містять вітаміни, мінерали та антиоксиданти.
Куркума
Це золотисто-жовта спеція, яка походить із кореня рослини. Дієтологи вважають її улюбленою приправою до карі, супів, м’ясних або овочевих страв. Вона надає їжі складний смак і має антиоксидантні та протизапальні властивості. Корисні властивості куркуми походять від її активної сполуки, куркуміну. Традиційно куркума використовується в аюрведі та інших системах традиційної медицини в Індії та Східній Азії. Сьогодні вона також продається як добавка від різних захворювань, таких як артрит, відповідно до Центру додаткового та інтегративного здоров’я Національного інституту здоров’я.
Доведено, що куркума та куркумін допомагають зменшити набряк і біль у суглобах. Існує маса досліджень про переваги куркуми для зменшення запалення — зокрема, куркуму пов’язують із покращенням здоров’я суглобів і мозку. Тим не менш, велика частина досліджень включає високі дози куркуми або куркуміну, часто у формі добавок. Кількість куркуми, яку більшість людей використовує для приправлення їжі, ймовірно, не має такого ж впливу на здоров’я, як добавки, але це все одно здорова та смачна приправа.
Інші найкращі приправи для здоров’я
Імбир
Він у свіжому вигляді або у порошку, є потужною та ароматною спецією, яка надає чудового смаку солодким та солоним стравам. Згідно з NCCIH, імбир тисячоліттями використовувався як спосіб приправити їжу та як засіб у системах традиційної медицини Китаю. Доведено, що імбир і його активні сполуки, включаючи гінгерол, забезпечують ряд переваг для травлення.
Він зазвичай використовується для зменшення нудоти. Дослідження показали, що імбир також може покращити моторику або спорожнення шлунка, зменшуючи здуття живота та гази, а також допомагає при болях у шлунку. Активні сполуки імбиру мають протизапальні властивості, і згідно з NCCIH, деякі дослідження показують, що це може полегшити менструальні спазми.
Подібно до куркуми, багато досліджень щодо користі для здоров’я імбиру тестують добавки з набагато більшими дозами. Однак очевидно, що імбир є водночас смачним і корисним способом приправити їжу.
Часник
Часник — це смачний і здоровий спосіб приправити їжу, він може додати смак без натрію. Це цибулинний овоч, схожий на траву, який належить до сімейства цибулевих і може використовуватися свіжим або у вигляді порошку. Сирий часник має гострий смак, тоді як приготований часто описують як маслянистий і горіховий. Часник може покращити практично будь-яку страву.
Його активні сполуки, включаючи аліцин, також мають ряд багатообіцяючих переваг для здоров’я. Часник має антиоксидантні та антибактеріальні властивості. Він може допомогти підвищити імунітет, підтримати здоров’я серця та позитивно впливає на кровоносні судини та артерії. Згідно з NCCIH, є докази того, що часник може допомогти знизити рівень холестерину, знизити артеріальний тиск, а дослідження показують, що часник пов’язаний із меншим ризиком раку шлунка.
Кориця
Це насичена, складна пряність, яку отримують з кори коричних дерев і протягом століть використовують в кулінарних та оздоровчих цілях, згідно з NCCIH. У продуктовому магазині ви можете знайти сушені цілі палички кориці або корицю, подрібнену в порошок. Експерти відзначають, що кориця та її сполуки мають антиоксидантні та протизапальні властивості і низку переваг для здоров’я.
Згідно з NCCIH, дослідження щодо використання кориці при певних захворюваннях, таких як діабет, неоднозначні, але є деякі докази того, що вона може знизити рівень цукру в крові та допомогти при резистентності до інсуліну.
Кориця може посилити смак солодких і солоних страв. Це чудова пряність, яку можна використовувати, щоб зменшити додавання цукру.
Базилік
Це ароматна трава, яка містить смак і поживні речовини. Існують різні сорти базиліка, і його можна використовувати у свіжому або сушеному вигляді для покращення смаку багатьох страв. Він багатий вітаміном К, який сприяє зміцненню кісток і згортанню крові. Зелена листова трава також наповнена антиоксидантами, які можуть допомогти захистити клітини від пошкодження вільними радикалами та проблем зі здоров’ям, які вони можуть спричинити, повідомляє клініка Клівленда.
Базилік може позитивно впливати на контроль рівня цукру в крові, здоров’я судин, рівень холестерину, здоров’я імунітету та пізнання. Окрім базиліка, існує ряд інших багатих поживними речовинами, ароматних трав, якими можна приправляти їжу. До них відносяться розмарин, чебрець, петрушка, кінза, шавлія тощо.
Нездорові приправи, які слід обмежити або уникати
Попередньо розфасовані суміші приправ — це те, на що варто звернути увагу. Завжди читайте харчові етикетки та списки інгредієнтів. Стережіться будь-яких приправ, у яких першим інгредієнтом є цукор або сіль, і зверніть увагу на кількість натрію або цукру в розмірі порції приправи.
Заздалегідь упаковані приправи та суміші спецій, що містять натрій, можуть підходити здоровим людям для вживання в помірних кількостях, але вони можуть легко перевищити споживання натрію понад 2300 міліграмів.
Одна порція суміші спецій зазвичай становить одну чверть чайної ложки. Якщо ви регулярно додаєте 1 або 2 чайні ложки в їжу, можливо, настав час скоротити кількість.
Якщо у вас високий кров’яний тиск, захворювання нирок або серцева недостатність, можливо, вам доведеться обмежити споживання солі та приправ з сіллю. Завжди звертайтеся до свого лікаря, якщо у вас є запитання.
Якщо у вас діабет, переддіабет, резистентність до інсуліну, ожиріння або знижений рівень глюкози натще, вам слід пам’ятати про споживання цукру та обмежити приправи з додаванням цукру. Експерти рекомендують, якщо можливо, вибирати приправи з низьким вмістом натрію та без натрію, а також заохочують людей готувати власні суміші спецій вдома, щоб контролювати інгредієнти.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.