Номер один при діабеті. Учені назвали крупу, яка знижує рівень цукру в крові

8 квітня 2024, 16:15

Ви можете відчувати спокусу уникати вуглеводів для ефективнішого контролю рівня цукру в крові, проте ми рекомендуємо виділити місце на вашій тарілці для цільних зерен.

Під час обговорення лікування хронічних захворювань, таких як високий кров’яний тиск або діабет, здається, що існує безліч правил. Одна з поширених помилок про діабет полягає в тому, що потрібно уникати всіх вуглеводів. Хоча вуглеводи дійсно можуть підвищувати рівень цукру в крові, не всі вони однаково впливають на організм. Фактично експерти сходяться на думці, що вживання вуглеводів, включно з їхнім раціоном, цілком можливе й навіть рекомендоване, якщо у вас діабет.

Реклама

Рівень цукру в крові природним чином коливається під час прийому їжі протягом дня. Травлення розкладає вуглеводи на глюкозу — основне джерело енергії для організму. Коли глюкоза потрапляє в кровотік, організм виробляє інсулін для того, щоб забезпечити вхід глюкози в клітини для використання як енергії. Однак у разі діабету цей процес порушується, і рівень цукру в крові піднімається вище за норму.

Вуглеводні продукти, що містять різні поєднання цукру, крохмалю та клітковини, викликають різні реакції в організмі. Рафіновані вуглеводи (такі як білий хліб, хлібобулочні вироби та макарони) зазвичай містять менше клітковини та більше цукру. Вони швидко перетравлюються, що призводить до різкого стрибка рівня цукру в крові. Надлишок споживання таких вуглеводів з часом може призвести до небезпечних ускладнень діабету. З іншого боку, складні вуглеводи, такі як цільнозернові продукти, фрукти, овочі та бобові, засвоюються повільніше завдяки високому вмісту клітковини, що забезпечує більш плавне підвищення рівня цукру в крові.

Замість того щоб повністю виключати вуглеводи з раціону для контролю рівня цукру в крові, розумніше зосередитися на додаванні вуглеводів з високим вмістом клітковини в їжу протягом дня. Наступні розділи пропонують більш детальну інформацію про важливість цільнозернових продуктів для зниження рівня цукру в крові.

Що стосується зв’язку між цільнозерновими продуктами та діабетом, важливо зазначити, що ціле зерно містить усі частини рослини — висівки, зародок і ендосперм. Вживання зерна цілком дає змогу отримати всі поживні речовини, включно з клітковиною, антиоксидантами, вітамінами групи B і корисними жирами. Це поєднання поживних речовин робить цільнозернові продукти ефективним засобом профілактики різних захворювань. Нещодавнє дослідження, проведене 2020 року й опубліковане в Британському медичному журналі, показало, що вживання цільнозернових продуктів пов’язане з 29% зниженням ризику розвитку діабету.

Якщо цільнозернові продукти можуть знизити ризик розвитку діабету, то вони також можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові. Аналіз понад 20 досліджень, опублікований у Журналі Академії харчування та дієтології 2020 року, показав, що заміна рафінованих зерен на цільнозернові може значно знизити рівень гемоглобіну A1C — показника рівня цукру в крові.

Крім того, клітковина в цільнозернових продуктах сприятливо впливає на функцію бета-клітин (клітин, що виробляють інсулін), як показало невелике дослідження 2019 року, проведене компанією Molecular Nutrition & Food Research. При дотриманні дієти на основі цільнозернових продуктів функція бета-клітин поліпшувалася, що сприяє збільшенню доступу клітин до глюкози в крові для отримання енергії.

Додавання цільнозернових продуктів до раціону може бути ефективним кроком для зниження рівня цукру в крові. Ячмінь є одним із наших рекомендованих продуктів, і в наступному розділі ми розглянемо, чому.

Чому ячмінь ідеальний для зниження високого рівня цукру в крові

Ячмінь має схожий харчовий профіль із вівсом, який, згідно з дослідженнями, може сприяти контролю ваги, зниженню кров’яного тиску і поліпшенню рівня цукру в крові. Частково рафінована перлова крупа може бути замінена на цільнозернову, що сприяє повільному засвоєнню.

Відповідно до даних Міністерства сільського господарства США, одна чашка (157 грамів) вареної перлової крупи містить:

  • Калорії: 193
  • Вуглеводи: 44 г
  • Харчова клітковина: 6 г
  • Доданий цукор: 0 г
  • Білок: 4 г
  • Жири: менше 1 г
  • Насичені жири: 0 г
  • Холестерин: 0 мг
  • Натрій: 5 мг
  • Калій: 146 мг
  • Фосфор: 85 мг
  • Магній: 35 мг

Дослідження показують, що заміна лише частини рафінованих зерен на ячмінь призводить до позитивного поліпшення рівня цукру в крові. Наприклад, у дослідженні 2019 року, опублікованому в журналі Clinical Nutrition Research, брали участь люди без діабету, які замінювали половину порції білого рису на ячмінь, що призвело до поліпшення рівня глюкози в крові після їжі. Схожі результати були отримані в дослідженні 2022 року, опублікованому в журналі Diabetology International, де брали участь люди з діабетом.

Ячмінь багатий на розчинну клітковину, яка сприяє контролю рівня цукру в крові, формуючи густий гель у травному тракті, щоб зменшити засвоєння глюкози та уповільнити травлення, запобігаючи стрибкам рівня цукру. Бета-глюкан, тип розчинної клітковини, міститься в ячмені, як і у вівсі, і бере участь у поліпшенні рівня гемоглобіну A1C, згідно з дослідженням 2021 року, опублікованим у журналі Functional Foods in Health and Disease.

Ячмінь також є джерелом антиоксидантів, які допомагають боротися з хронічним запаленням, пов’язаним із ризиком розвитку діабету та його ускладнень. Ячмінь багатий різними фітохімічними речовинами, такими як фенольна кислота, флавоноїди, фітостероли та токоли (форма вітаміну Е).

Завдяки своїй універсальності, ячмінь може бути легко включений до різних страв, від супів до салатів, що дає змогу збільшити споживання клітковини та інших корисних компонентів.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини