Блідо-жовтий чи помаранчевий? Від чого залежить колір яєчного жовтка та чому на це важливо звертати увагу

31 січня, 05:50
Чому яєчні жовтки різного кольору (Фото: freepik/jcomp)

Чому яєчні жовтки різного кольору (Фото: freepik/jcomp)

Може бути неприємно розбити яйце і побачити яскраво-помаранчевий жовток замість очікуваного блідо-жовтого або навпаки.

Американці, наприклад, з'їдають у середньому близько 300 яєць на рік, тож, швидше за все, колись і ви побачите незвичний (для вас) відтінок жовтка. Хоча дослідники птахівництва відзначають, що помаранчевий жовток не обов’язково кращий за жовтий, відтінок може вказувати на те, як могла бути вирощена курка. Ось що стоїть за спектром відтінків яєчного жовтка та що означає кожен із них.

Реклама

Якого кольору можуть бути яєчні жовтки

Колір може коливатися від майже білого до криваво-червоного. Але крайнощі можна побачити досить рідко. Яйця з продуктових магазинів зазвичай мають яскраво-жовтий або блідо-оранжевий жовток, але в цих кольорах є варіації.

Птахівники та фермери стежать навіть за кольором жовтка. DSM Yolk Color Fan — це 16-бальний колірний індекс, який розрізняє колір жовтка і широко використовується в птахівництві. Під шкалою кожне число відповідає різному відтінку. Номер один, наприклад, блідо-жовтий, а 16 — насичений помаранчевий відтінок.

Що впливає на колір яєчного жовтка

Є багато факторів, які можуть впливати на колір яєчного жовтка, який виробляє курка, і більшість з них зводиться до раціону. На думку експертів, це найбільші фактори:

  • Склад корму для курей: кількість жовто-помаранчевих каротиноїдів [рослинних пігментів], таких як лютеїн з борошна з люцерни та зеаксантин з екстракту квіток календули, суттєво впливає на колір жовтка.
  • Кількість кукурудзи в кормі: вона може вплинути на те, наскільки жовтий жовток. Курей, які несуть яйця для продажу в продуктовому магазині, зазвичай годують кукурудзою. Ось чому більшість жовтків жовтого кольору, але не дуже яскравого.
  • Вміст ксантофілу: Ксантофіл — це жовта сполука, яка впливає на колір яєчного жовтка. Він зустрічається скрізь, але зазвичай найбільше в листі та зерні.
  • Доступ до свіжого пасовища. Кури, які мають доступ до свіжої трави та пасовища, як правило, дають яйця з більш яскравим кольором жовтка. Це тому, що ці кури, як правило, мають більш різноманітний раціон із джерелами протеїну з комах і каротиноїдів і ксантофілу з рослин.

Що означає колір вашого яєчного жовтка?

Колір яєчного жовтка може підказати кілька речей про курку, яка знесла яйце. Знову ж таки, багато що залежить від того, що курка їла. Куряча дієта є вузькоспеціалізованою, і більшість яєчних ферм наймають фахівців з годівлі тварин, щоб наглядати за цим. Курей-несучок годують високоякісним, збалансованим за поживністю кормом, який зазвичай складається з кукурудзи або інших зернових, соєвого шроту, вітамінів і мінералів для виробництва якісних яєць. Але точні інгредієнти в раціоні можуть відрізнятися залежно від того, які культури потрапляють у корм.

Ось що може означати відтінок вашого яєчного жовтка:

  • Блідо-жовтий: цей колір говорить про те, що курка мала дієту, багату пшеничним, ячмінним або білим кукурудзяним борошном.
  • Яскраво-жовтий або жовто-помаранчевий жовток зазвичай говорить про те, що курка їла багато кукурудзи та/або борошна з люцерни.
  • Помаранчевий жовток можна пояснити кількома факторами. Цього кольору можна досягти, додавши до корму для курей пелюстки чорнобривців або червоний перець. Більш насичений помаранчевий колір також може вказувати на раціоні, який включає вигул, де кури можуть доступ до різних рослин і комах, чиї пігменти можуть впливати на колір.

Іншим впливом може бути сезон, коли було знесено яйце. Навесні та влітку кури можуть бути більше на вулиці. Це може підвищити шанси пошуку їжі, що призведе до більш помаранчевого жовтка. Вік курки також може відігравати важливу роль, хоча це ще предмет дискусій.

Помаранчеві жовтки більш поживні?

Колір жовтка не обов’язково означає, що яйце більш поживне. Харчовий вміст, включаючи жиророзчинні вітаміни A, D, E і K, більше залежить від раціону, здоров’я, породи, віку та середовища курки, ніж від кольору жовтка. Кури, вирощені на пасовищі, часто дають яйця з вищим рівнем поживних речовин, таких як омега-3 жирні кислоти та вітаміни, завдяки їхньому різноманітному раціону, а не інтенсивності кольору жовтка.

Тим не менш, колір жовтка може вказувати на те, скільки каротиноїдів міститься. Каротиноїди пов’язані з хорошим здоров’ям очей, а також знижують ризик раку, діабету та тілесних запалень. Більшість яєчних жовтків яскраво-жовті або жовто-оранжеві через каротиноїди, лютеїн і зеаксантин, які зазвичай походять із кукурудзи в раціоні курей. Як правило, темніші помаранчеві вказують на вищу концентрацію каротиноїдів. Та незалежно від кольору жовтка, харчова цінність однакова.

Чи смачніші помаранчеві жовтки? Відповідь, ймовірно, так. Різноманітний раціон курей, вирощених на пасовищі, багатий на комах і рослин, зазвичай призводить до більш насиченого та ароматного яєчного жовтка. Курячий корм може створювати жовтки оранжевого кольору, але смак не зрівняється з жовтками курей, які фактично шукають їжу самі. Купуйте ті, що позначаються як вирощені на пасовищі, безпосередньо на фермерському ринку або у фермера, якщо є можливість.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини