Спробуйте. Пʼять страв, які вміє робити з яйця справжній кулінар — показує шеф

14 жовтня, 06:41
Що готувати із яйцями (Фото: depositphotos/АІ)

Що готувати із яйцями (Фото: depositphotos/АІ)

Відомий шеф-кухар, автор книжок і блогер з мільйонами підписників у YouTube та Instagram, Джошуа Вайсман розповів 5 речей, які вміє робити з яйця справжній кулінар.

Яйце — мабуть, один із найцінніших інгредієнтів у світі. Його використовують у стравах різних кухонь, поєднують із безліччю смаків і створюють за його допомогою унікальні текстури. Популярний шеф Джошуа Вайсман у своєму відео для соцмереж показав, які способи приготування яєць варто знати кожному.

Реклама

1. Смажене

Смажене яйце (Фото: Freepik)
Смажене яйце / Фото: Freepik

Найбільш простим та швидким методом приготування є смаження яєць. На пательню Джошуа наливає кілька столових ложок олії та розполядяє трохи по поверхні антипригарної пательні. Розбиває туди яйце і смажить до утворення золотих обідків. Для пришвидшення приготування він поливає гарячою олією білки яйця. Солить та перчить шеф наприкінці, коли страва вже на тарілці. Жовток має бути рідким.

Сендвіч крок-мадам: улюблений поживний сніданок

Цей сандвіч смакуватиме і дорослим, і школярам, з чаєм або кавою, його навіть можна взяти із собою як перекус в офіс.

2. Варене (яйце-пашот)

Варене яйце-пашот (Фото: Freepik)
Варене яйце-пашот / Фото: Freepik

Цей метод є трохи більш витратним за часом і потребує більше навичок. Шеф закип’ятив воду у каструлі. Додає сіль та білий оцет, після чого починає мішати активно до утворення воронки у воді. Виливає розбите яйце у центр і помішуючи готує від трьох до шести хвилин. Його страва із яйця акуратна та округла. Білок схопився, а всередині лишається рідка серединка. Зазвичай таке яйце використовують на бутербродах і тостах, що й продемонстрував Джошуа.

Рецепт яєць пашот у мікрохвильовці: вишукано і просто

Ідеальні яйця-пашот, що подають на сніданок у вишуканих готелях і ресторанах, можуть виглядати вражаюче, але якщо ви опануєте кілька простих прийомів, то зможете досягти таких же результатів і вдома.

3. Шведська меренга

Шведська меренга із яєць (Фото: Freepik)
Шведська меренга із яєць / Фото: Freepik

Для приготування меренги потрібно взяти чотири яйця й розбити їх у миску. Обережно відділіть жовтки, а білки перелийте в каструлю. Поставте її на вогонь, додайте цукор і постійно помішуйте вінчиком, доки суміш не стане білою й трохи пінкою. Знявши з вогню, збивайте білки міксером на високій швидкості до отримання дуже пишної, сніжно-білої маси. Потім додайте ванільну пасту або екстракт. За допомогою кондитерського мішка висадіть меренгу на тарілку красивою формою й, за бажання, підрум'яніть її кухонним пальником для золотистого відтінку.

Швейцарську меренгу можна використовувати для прикрашання тортів, тістечок, пирогів та інших десертів. А Джошуа радить сприймати її ще й як рідке маршмелоу.

Легкий десерт з трьох інгредієнтів: рецепт безе із меренги

Немає нічого прекраснішого, ніж спостерігати, як прозорі, сопливі яєчні білки перетворюються на об'ємну білу сукню з розкішного безе.

4. Майонез

Майонез домашній із яєць (Фото: Freepik)
Майонез домашній із яєць / Фото: Freepik

У чашу блендера шеф кладе жовток, ложку гірчиці, сік лимона, трошки солі та води, а також наливає олію. Потрібно усе збити до однорідності, а потім і до утворення світлої маси. Це й буде майонез, який передає усі емульгувальні властивості жовтка. Такий соус можна готувати тоді. коли після страв залишаються зайві жовтки.

До салатів та закусок. Домашній майонез від Ектора Хіменес-Браво

Шеф ділиться секретом приготування свого ідеального соусу.

5. Заварний крем для морозива

Заварний крем для морозива (Фото: Inst @thebakefeed)
Заварний крем для морозива / Фото: Inst @thebakefeed

У сотейник Джошуа Вейсман виливає жирні вершки і ставить на середній вогонь. У іншій мисці поєднує близько шести жовтків, сіль, ванільний стручок та цукор. Активно перемішує, поки вершки починають парувати. Їх вже можна додати до жовтої суміші, лише один половник. Перемішати до однорідності, а потім перелити все відразу назад до вершків. Усе це у шефа готується протягом певного часу на вогню. Він постійно помішує і чекає загустіння. Готовність перевіряється ложкою, як на відео. Тепер усю суміш потрібно пролити через сито та охолодити. Наприклад, ц можна зробити у мисці з льодяною водою, на яку ставлять сотейник чи тарілку із морозивним кремом. Щоб отримати морозиво, потрібно скористатися морозивницею чи перекласти суміш у форми для застигання. Або можна використовувати такий соус як крем для тортів чи будь-який інший заварний крем. Як от для тартів, еклерів чи наполеона.

Класичний Чаванмуші: японський яєчний заварний крем-омлет

Вам потрібні будуть лише кілька інгредієнтів, щоб доповнити свою трапезу цікавим яєчним елементом.

Шеф-кухар Джошуа підсумував: «З яйцями, небо — межа» (With eggs the sky is the limit — англійська приказка, яка значить, що меж не існує). Бо це лише початок того, що можна приготувати із яєць.

Показати ще новини