Закохатися ще більше. 10 найкращих італійських десертів з рецептами до них

27 серпня, 16:50
Італійське тирамісу із кавою (Фото: .depositphotos.com)

Італійське тирамісу із кавою (Фото: .depositphotos.com)

Якби ми перерахували всі традиційні італійські десерти, енциклопедії, мабуть, було б недостатньо: з півночі на південь, проходячи через центр, кожна частина Італії має завидну традицію регіональних рецептів. Але цей топ — про найбільш ніжні, красиві, та просто улюблені.

Італійська кухня виділяється в усьому світі рецептами та історіями, які передаються з покоління в покоління протягом десятиліть. Звичайно, у кожного традиційного рецепта є своя версія від родин та сімей по всій Італії. Вони зі своїми поворотами та коригуваннями, не кажучи вже про регіональні варіації. Але NV FOOD зібрав для вас класику, яка полюбилася у світі, і точно має бути на вашій кухні.

Реклама

Тирамісу (Tiramisù)

Тирамісу — це італійський десерт із печива у формі дамських пальчиків (звідки й назва, або ж називають савоярді, змочених у каві, прошарованих збитою сумішшю яєчних жовтків, цукру та маскарпоне та посипаних какао-порошком. Рецепт був адаптований у багатьох різновидах тортів та інших десертів. Але класика лишається класика, а ніжність, кремовість, легкість смаку та приємний кавовий після смак — те, за що люблять цей десерт. Прикметно, що в італійських закладах тирамісу не є класичними солодкими ласощами, адже до нього не додають багато цукру. На відміну від рецептів в Україні. Тож коли будете готувати, спробуйте зменшити кількість.

Італійське тирамісу: рецепт класичного десерту у формі сфери з суфле

Класика може грати новими барвами, якщо її правильно подати. Спробуйте зробити цю ніжну сферу тирамісу з маскарпоне та кавовою начинкою.

Панакота (Panna Cotta)

Ще одна страва, яка займає високе місце серед найкращих десертів для італійської вечері, — це Panna Cotta, що в перекладі з італійської означає «варені вершки», і є шовковистим гладким десертом із регіону П'ємонт. Воно збирається шляхом обережного кип’ятіння вершків, молока та цукру, а потім заправляння їх желатином. В результаті виходить ніжний десерт, що хитається, з текстурою, що тане в роті. Його можна подавати зі свіжим ягідним компоте, і він чудово поєднується зі склянкою Moscato d’Asti.

Класично по-італійськи: рецепт панакоти з простих інгредієнтів

Цей простий автентичний рецепт панакоти, сповнений ароматного солодкого ванільного смаку та увінчаний соусом зі свіжих ягід.

Неаполітанська ромова баба (Babà Napoletano)

Будь-яка подорож до Південної Італії обов’язково повинна включати насолоди поїдання ромової баби. Пропустити їх — це все одно, що поїхати в Рим і пропустити Сікстинську капелу або поїхати в Неаполь, не з'ївши піцу. Цей дріжджовий бісквіт насичений вершковим маслом, але водночас легкий і повітряний.Також відомий як Babà al Rum, розповідають, що цей десерт виник у Франції та потрапив до портового міста Неаполь у 19 столітті.Це базовий рецепт, але такі тістечка піддаються креативним варіаціям. Після приготування розріжте маленький корж навпіл і наповніть збитими вершками або фруктовим джемом. Для іншого варіанту: додайте в тісто смородину, цукати з цитрусових або сухофруктів. Можливості безмежні.

Італійська ромові кекси: рецепт Баби Наполетано

Спечіть ці неаполітанські ромові тістечка вдома з назвою babà Napoletan. Вони просочені цитрусовим ромовим сиропом і покриті абрикосовим джемом для чудового липкого завершення.

Кростата (Crostate)

Кростата — це італійський запечений пиріг або тарт. Найбільш раннє відоме використання кростати в сучасному розумінні можна простежити в кулінарних книгах Libro de Arte Coquinaria Мартіно да Комо, опублікованих близько 1465 року, і Cuoco napolitano, опублікованих в кінці 15 століття, що містять рецепт під назвою Crostata de Caso, Pane і т.д. Ми ж даємо вам рецепт сливової кростати, яка якраз підійде в цей фруктовий сезон. Фундук в складі додасть хрускоту та ароматів, а слива створить ідеальну соковитість та насиченість.

Сливова кростата: рецепт італійського відкритого пирога з фундуком

Потрібна фруктова перезарядка? Швиденько зробіть тісто, викладіть, та випікайте. Ваше кавування тепер смачніше в сто разів.

Еспресо граніта (Granita)

Граніта — італійський десерт, який, як і тирамісу, зараз полюбився у всьому світі. Він має текстуру десь між гладким сорбетом і слашем. Сицилія заявляє про свій винахід, і різні культури можуть похвалитися своїми версіями, від перського Фалуде до гавайського натертого льоду. Насправді, це настільки простий рецепт, що вам навіть не потрібне спеціальне обладнання! Ви можете робити фруктові й ягідні смаки, але ми пропонуємо бадьорливий рецепт на основі еспресо.

Еспресо граніта: рецепт замороженого італійського десерту з льодом

Цей простий рецепт італійської кави граніта готується лише з 2 інгредієнтів і є ідеальним солодким частуванням, яке завжди варто мати під рукою! Ви будете вражені, наскільки смачний і легкий цей класичний сицилійський десерт.

Персиковий торт (Torta della Nonna)

Torta della Nonna — це класична солодка випічка, яка складається з маслянистої оболонки з пісочного тіста, наповненої насиченою вершковою начинкою, схожою на заварний крем, увінчаної часто кедровими горіхами та цукровою пудрою. Це основний продукт на столах італійської бабусі та обов’язково стане одним із ваших нових улюблених десертів! Варіація з консервованими персиками — надзвичайно свіжа. Але приготуйте зі свіжими фруктами і подавайте теплим вечором чи на вечеле свято.

Улюблений італійський рецепт: простий та вишуканий пиріг з консервованими персиками

Такий десерт ідеально підходить до чаю чи кави та може бути чудовим доповненням до святкового столу на Різдво чи Новий рік. Він не лише просто готується, а й незрівнянно смакує.

Біскоті (Biscotti)

Біскоті, також відомі як кантучі, — це хрустке мигдалеве печиво з Тоскани. Для цього десерту найчастіше використовують традиційний рецепт, двічі запікаючи їх, щоб досягти фірмового хрускоту. Адже це і є найціннішим у цьому горіховому печиві, яке так добре смакує до кави зранку. До речі, саме такий сніданок ви часто зустрінете в італійців. Це один із тих ідеальних італійських десертів, які можна подати за будь-якої нагоди, і пригостити колег.

Біскоті: італійський рецепт із цільнозернового борошна з мигдалем

Цільнозернові біскотті — чудовий рецепт, який варто мати під рукою, коли вам хочеться чогось солодкого. Зроблений з цільного зерна, це трохи корисніша версія класичного італійського рецепту кантучі, який ідеально підходить до вашої ранкової кави.

Джелато (Gelato)

Мало хто сьогодні не чув про джелато, що це італійське морозиво. Але чим воно відрізняється від звичного нам?

В італійській мові джелато є загальним словом для всіх видів морозива. Крафтове джелато зазвичай містить 6−9% вершкового жиру, що нижче, ніж інші стилі замороженого десерту. Джелато щільніше, ніж морозиво, частково завдяки більшій кількості молока порівняно з вершками та повільнішій швидкості, з якою його зазвичай збивають. Повільніший темп збивання включає менше повітря, що дає текстуру, яка менш пухнаста. Варто скуштувати стовідсотково. Тож не зволікайте.

База італійського джелато: класичний рецепт основи для морозива

Дізнайтеся, як приготувати найніжніший італійський крем-пломбір вдома за допомогою покрокових інструкцій і перетворити одну просту основу на безліч смаків.

Канолі з рикотою (Cannoli)

Каннолі - це сицилійська випічка, що складається з трубчастої оболонки зі смаженого тіста, наповненої солодкою вершковою начинкою, що містить сир рикота. Їх розмір коливається від 9 до 20 сантиметрів. У материковій Італії ця їжа широко відома як cannolo siciliano, а у нас їх можна зустріти у вигляді трубочок, часто наповнених згущенкою чи шоколадним кремом. Але ми рекомендуємо скуштувати класичний варіант з сиром, доповненим горішками та дропсами. Купіть готові конуси для заповненя, щоб пришвидшити момент насолоди канолі.

Канолі з рикотою: італійський рецепт трубочок з кремом

Цей класичний італійський десерт легко приготувати з кремовою начинкою та готовими оболонками каннолі, купленими в магазині.

Тарт, що обдурив Папу (Crostata di ricotta e visciole)

Цей пиріг також у складі має рикоту, але також надзвичайний насичений шар вишневого джему. Подати такий десерт на свято — означає зробити його подвійним, адже смак надзвичайно збалансований та ніжний. А як цей тарт обдурив Папу ви можете прочитати у рецепті.

Італійський пиріг, який обдурив Папу: рецепт тарта з рикотою та вишнею

Це ідеальний десерт з кремовим шаром солодкого молочного сиру, щедрим покриттям з джему та товстим пісочним тістом, що приховує в собі секрет.
Показати ще новини