Жодних яєць чи сендвічів. Що їдять на сніданок в Італії - правила доброго тону від «королеви пасти» та рецепт традиційного пирога
Які ваші уявлення про італійську кухню? Можливо піца, лазанья та паста — усе так. Але зі сніданком усе набагато простіше. Розповідаємо про те, який вигляд має традиційний сніданок — і тут жодних яєць та сендвічів.
Можливо вам неодноразово доводилося натрапляти на італійський гастрономіний снобізм: жодних поламаних спагеті та ніяких ананасів на піці. Жителі Італії бережливого ставляться до традицій. Серед таких безперечно й сніданок. Може бути цілий список правил, дотримання яких ви помітите не лише у будинках, а й в готелях та кафе.
До прикладу, у соцмережі Quora користувач Ян Сакстон поділився своїм досвідом: «Я зупинявся в шести різних італійських готелях за ці роки, і сніданок зазвичай був досить мінімальним.
В основному кава і якась солодка випічка. Один з готелів був дуже туристичним і дорогим, і там подавали сніданок на вибір, який включав пластівці з молоком, круасани, хліб, масло і джеми, а також чай замість кави. У жодному з готелів не подавали приготованого сніданку.
Коли у нас зупинялася пара італійських друзів, вони пили тільки каву на сніданок. Я не думаю, що сніданок — це їжа, якою італійці особливо переймаються".
Зірка соцмереж італійська блогерка Надя Катерина Мунно на своєму каналі The Pasta Queen також постійно розповідає про велику кількість італійських традицій. У одному з відео вона розповідала саме про сніданок. «Це просто чашка кави зранку, яка безперечно йде з чимось солодким… це давня традиція: мати щось поживне, але солодке» — каже The Pasta Queen. Незалежно від того, яка це буде випічка, вона повинна мати багато калорій. Саме так, на її думку, варто починати день: із солодощів та кави.
Розберімо ці компоненти традиційного сніданку детальніше. Італійський сніданок складається з чорної кави або капучино. Ми всі бачили ці милі маленькі чашечки для еспресо раніше. Вони не просто декоративні. Це звичайний розмір кави в Італії. За сніданком вам принесуть капучино у більшій чашці. Однак, вона не буде кардинально більшою. В Італії еспресо — це приблизно 1 унція (тобто 30 г) кави, а капучино не набагато більше — близько 8 унцій (240 г).
У будь-якому випадку, очікуйте, що ваша кавова чашка буде невеликою. Як кажуть в Італії, вони не подають «secchi di caffè», відра кави. Ви завжди можете замовити другу. Або третю. Або четверту.
Також, якщо потрібні поради щодо кави в Італії, то скоріш за все вам скажуть оминати великих кавових мереж. Великі мережеві кав’ярні не настільки популярні в Італії, як у решті світу. Більшість італійців п’ють каву вдома або в невеликих місцевих кав’ярнях, чи скоріше барах за стійкою. В Італії настільки поширена практика снідати в барі, що з’явився навіть власний вираз: «colazione al bar». На відміну від звичної для нас кав’ярні, італійці часто обирають стояти біля стійки, щоб швидко перекусити. Однак у більшості барів є кілька столиків, за якими можна швидко розслабитися, якщо їсти стоячи вам не комільфо.
Тут, якщо вашою мрією було їсти тістечка та торти на сніданок, — вона збудеться. Спокійно беріть круасан, біскоті, шматочка хліба намазаний джемом або медом. В Італії рідше подають солоні сніданки, як от яєчню з беконом, натомість більш поширені пізні сніданки, бранчі, або певні особливі подієві перекуси. А в яких країнах їдять майже самі яйця на сніданок читайте за посиланнями у попередніх матеріалах про сніданки світу від NV Food.
Тож, круасани: або так звані в Італії, корнетті - їх тут наповнюють джемом, шоколадом, заварним кремом або вершками. Це є основним сніданком по всій країні.Але не зупиняйтеся на звичайному круасані. Існує багато іншої випічки для сніданку, наприклад, бомболоні (пончики) та саккоттіно (шоколадні тістечка). Ще одна порада, якою з вами поділяться італійці: уникайте упаковок. Хоча ви не можете помилитися з випічкою в Італії, є один тип випічки, якого вам точно слід уникати — фасована. Якщо ви її побачите, біжіть геть. Як правило, така випічка сильно оброблена і має м’який, майже пластиковий смак і текстуру.
Як і у всіх країнах, в Італії сніданки також мають регіональну відмінять. Наприклад, таку випічку їдять у різних містах-культурних центрах:
- Рим — марітоці, легка та пухка булочка-бріош з начинкою зі збитих вершків.
- Неаполь — сфольятелла рікка, листкове тісто у формі черепашки з начинкою з рикоти та цукатів з цитрусових.
- Тоскана — біскоті, довгасте хрустке мигдальне печиво. Вмочуйте їх у каву.
- Апулія — пастиччотто, просте пісочне тісто з начинкою з ванільного або лимонного крему.
- Сицилія — канолі, трубочки зі смаженого тіста з солодкою начинкою на основі рикоти.
Візьмете печивко? Ще один сніданковий вибір на мільйон. Скуштуйте Гоччоле (печиво з шоколадною крихтою), Пан ді Стелле (шоколадне печиво, прикрашене милими зірочками) та Байоккі (пісочне печиво з начинкою з лісового горіха). Якщо вже говорити про горіхи та солодке, то не можна не згадати про ще одну італійську любов — Нутела. Ця паста є повсюди, від тостів до тортів.
Чи є щось корисне серед широти виборів італійських сніданків? Італійці із радістю закинуть до рота шматочок фрукта, до прикладу, або приготують сирний пиріг. Як от ось цей лимонний пиріг із рикотою. Розповідаємо рецепт цього ранкового десерта.
Лимонний пиріг із рикотою
Інгредієнти:
- ¾ склянки вершкового масла, розм’якшеного 1 ½ палички
- 1 ½ склянки цукру
- 450 г сиру рикота з незбираного молока
- 3 великі яйця
- 1 ч. л. ваніліну
- 1 великий лимон, цедра і сік
- ½ ч. л. харчової соди
- ½ ч. л. солі
- 1 ½ склянки борошна
- цукрова пудра для посипання верху пирога (за бажанням)
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 180 градусів. Змастіть 22 см роз'ємну форму вершковим маслом і цукровою пудрою; відставте вбік.
- У великій мисці або міксері збийте вершкове масло з цукром до однорідної маси. Додайте сир рикота і збивайте, поки маса не стане легкою та пухнастою, приблизно 4−5 хвилин.
- Вбийте яйця по одному. Додайте ваніль, лимонну цедру та лимонний сік і перемішайте. У тій же мисці розмішати соду і сіль. Нарешті, додайте борошно і перемішайте до однорідної маси, зішкрібаючи по краях миски, щоб усі інгредієнти повністю ввійшли в тісто.
- Вилийте тісто у підготовлену форму для випікання. Випікати 45−55 хвилин, або поки пиріг не схопиться і зубочистка, вставлена в середину пирога, не вийде чистою.
- Дайте охолонути на сковороді протягом 15 хвилин, перш ніж знімати бортик і дно форми. Охолодіть на решітці та посипте цукровою пудрою перед подачею. Смачного італійського сніданку!