Це корисно. Три види харчових відходів, які не варто викидати, на думку лікаря

30 травня 2024, 16:23

Овочеві очистки часто сприймаються як відходи, але насправді вони можуть стати цінним джерелом поживних речовин і корисних компонентів.

Доктор і блогер Dr Karan Rajan поділився кількома способами, як можна використовувати шкірку і насіння різних овочів у повсякденному житті.

Апельсинова шкірка

Апельсинову шкірку, як правило, викидають, але вона багата розчинними харчовими волокнами, відомими як пектини, а також містить велику кількість вітаміну С — іноді навіть більше, ніж у м’якоті самого фрукта. У шкірці апельсина також присутні каротиноїди і поліфеноли, які мають протизапальні властивості. Використовувати апельсинову цедру можна в приготуванні морозива, випічки або йогурту, додаючи до страв додаткову поживну цінність.

Реклама

Насіння гарбуза та кабачків

Гарбузове насіння, а також насіння інших видів кабачків, є чудовим джерелом рослинного білка. Воно багате ненасиченими жирами, включно з омега-6 і омега-9 жирними кислотами, а також містить клітковину і низку важливих мінералів, таких як магній, залізо і цинк. Це насіння можна підсмажити і додавати в салати і супи або вживати в сирому вигляді.

Цибулева і часникова шкірка

Шкірка цибулі та часнику часто викидається, проте вона багата на нерозчинні харчові волокна та флавоноїди. Також у складі цих очисток присутній аліцин — природний протизапальний засіб, вітамін С і вітамін А. Шкірку цибулі та часнику можна додавати в супи та бульйони для збільшення поживної цінності, видаляючи перед подачею. Крім того, шкірку можна висушити і подрібнити на порошок для використання як приправу.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини