Це корисно. Три види харчових відходів, які не варто викидати, на думку лікаря
Овочеві очистки часто сприймаються як відходи, але насправді вони можуть стати цінним джерелом поживних речовин і корисних компонентів.
Доктор і блогер Dr Karan Rajan поділився кількома способами, як можна використовувати шкірку і насіння різних овочів у повсякденному житті.
Апельсинова шкірка
Апельсинову шкірку, як правило, викидають, але вона багата розчинними харчовими волокнами, відомими як пектини, а також містить велику кількість вітаміну С — іноді навіть більше, ніж у м’якоті самого фрукта. У шкірці апельсина також присутні каротиноїди і поліфеноли, які мають протизапальні властивості. Використовувати апельсинову цедру можна в приготуванні морозива, випічки або йогурту, додаючи до страв додаткову поживну цінність.
Насіння гарбуза та кабачків
Гарбузове насіння, а також насіння інших видів кабачків, є чудовим джерелом рослинного білка. Воно багате ненасиченими жирами, включно з омега-6 і омега-9 жирними кислотами, а також містить клітковину і низку важливих мінералів, таких як магній, залізо і цинк. Це насіння можна підсмажити і додавати в салати і супи або вживати в сирому вигляді.
Цибулева і часникова шкірка
Шкірка цибулі та часнику часто викидається, проте вона багата на нерозчинні харчові волокна та флавоноїди. Також у складі цих очисток присутній аліцин — природний протизапальний засіб, вітамін С і вітамін А. Шкірку цибулі та часнику можна додавати в супи та бульйони для збільшення поживної цінності, видаляючи перед подачею. Крім того, шкірку можна висушити і подрібнити на порошок для використання як приправу.