Не варто викидати. Сім способів використати рештки очищення від овочів

22 травня 2024, 04:33

Багато людей схильні відрізати частини овочів перед використанням їх у різних стравах. Все, від кінчиків гарбуза до шкірки моркви та листя овочів, часто стає харчовими відходами.

Згідно з даними Zero Waste Memoirs, до 40% продуктів харчування, вирощених і проданих у США, в кінцевому підсумку не споживається. Тому корисне використання кожного залишку овочів має сенс, пише Тasting Тable.

Реклама

Деякі методи, як-от компостування залишків овочів, є більш очевидними, але є й інші, креативніші способи перероблення та повторного використання овочевих залишків. Якщо ви хочете створити повністю натуральний харчовий барвник або знайти новий смачний спосіб використання овочевих відходів, існує безліч ідей. Трохи зусиль і кулінарної творчості - і ви здивуєтеся, наскільки корисними можуть бути овочеві відходи.

1. Компостування

Компостування кухонних відходів уже давно популярне серед тих, хто піклується про довкілля, але для деяких домашніх кухарів це може бути новим. Як пояснює Taste of Home, компостування — це процес розкладання органічних матеріалів, таких як овочеві залишки. Хоча це може здатися не найцікавішим способом використання відходів, компостування створює цінний матеріал для садівників і навіть для тих, хто вирощує трави в горщиках. Згодом овочеві залишки, фруктова шкірка, папір, листя і горіхова шкаралупа перетворюються на поживний ґрунт для нових рослин.

Розпочати компостування можна кількома способами. Найпростіший — створити компостну купу на кухонному столі або в морозильній камері. Просто складайте обрізки в контейнер. Для зберігання в морозильній камері використовуйте герметичний контейнер. Щоб використовувати компост для рослин, можна подрібнити залишки в блендері, перетворивши їх на пасту, і додати її в ґрунт із чимось на кшталт черствого хліба.

2. Приготування бульйону

Мати під рукою бульйон завжди корисно для приготування різноманітних страв — від супів і тушкованих страв до різотто і запіканок. Використання овочевих залишків для приготування бульйону — чудовий спосіб уникнути харчових відходів. Як зазначає Tasty, приготувати домашній овочевий бульйон із залишків дуже просто, і ви можете контролювати кількість натрію та інших інгредієнтів.

Згідно з Serious Eats, можна просто покласти відходи (заморожені чи ні) в каструлю і залити їх водою. Додайте ароматичні речовини, наприклад, часник або лавровий лист, для більшого аромату. Варіть бульйон близько 10 хвилин. Процідіть його через сито і зберігайте в холодильнику або морозильній камері, залежно від того, як скоро плануєте використовувати. Домашній овочевий бульйон, приготований із залишків, не загусне сам по собі і за консистенцією буде схожий на магазинний бульйон.

3. Готуйте разом із ними

Якщо ви хочете використовувати залишки овочів у кулінарії, спробуйте їх обсмажити. Healthline пропонує обсмажувати стебла зелені, наприклад, капусти, для створення корисного гарніру. Цей метод також підходить для інших стебел, таких як стебла мангольду, свіжої броколі або цвітної капусти.

Стебла можна вживати окремо після обсмажування або додавати до інших страв, наприклад, до пирогів із заварним кремом. У таких стравах, де овочі менш помітні, можна використовувати й інші овочеві рештки, наприклад, моркву або кінчики кабачків, якщо їх дрібно нарізати.

Щоб обсмажити залишки овочів, додайте їх у гарячу пательню з антипригарним покриттям або пательню з олією, наприклад, маслиновою або вершковим маслом. Перемішуйте овочі, щоб вони приготувалися рівномірно, потім зніміть з вогню і використовуйте на свій розсуд.

4. Перетворіть їх на овочеві чіпси

Приготування овочевих чіпсів — це простий спосіб використати залишки овочів. Zero Waste Memoirs радить використовувати для цього кінчики моркви, картопляні очистки, листову зелень броколі та багато іншого. Їх можна запікати, смажити або підсмажувати до хрусткої текстури. Це не тільки зменшує харчові відходи, а й створює здорову закуску.

Для приготування домашніх овочевих чіпсів можна використовувати каструлю з глибокими стінками або аерогриль. Але щоб запекти овочеві залишки, наріжте їх тонкими скибочками, злегка змастіть олією та приправами, і розкладіть на деку в один шар. Запікайте чіпси по 10 хвилин з кожного боку в духовці за 400 градусів за Фаренгейтом.

5. Додайте їх у салат або обгортку

Листя овочів, таких як морква, редис і селера, не обов’язково викидати. Його можна використовувати разом з іншою зеленню, наприклад, шпинатом, руколою та ендівієм. Healthline рекомендує додавати листя в салати або страви із сирими овочами.

Використання овочевої зелені в салатах, ролах або бутербродах не потребує особливих зусиль. Просто додайте їх у страву, що готується. Також можна використовувати їх у песто, смузі, хумусі або зеленому соку. Головне — знайти креативні способи використання зелені, наче це була куплена зелень.

6. Виростіть із них нові овочі

Згідно з GardenTech, із залишків овочів можна виростити нові рослини. Навіть великі кісточки, наприклад, авокадо, можна використовувати для пророщування і повторного вирощування. Цей процес вимагає часу і зусиль, але це чудовий спосіб використовувати залишки овочів.

Щоб виростити нові овочі, обріжте кінчик овоча, щоб він міг вбирати воду і регенерувати коріння. Помістіть обрізаний овоч у прісну воду і поставте на світле місце. Регулярно оновлюйте воду, щоб вона залишалася чистою, і через деякий час овоч почне рости.

7. Використовуйте їх як натуральний барвник

Ще один цікавий спосіб використання овочевих залишків — приготувати з них натуральний барвник, повідомляє Zero Waste Memoirs. Такий барвник можна використовувати для забарвлення продуктів, наприклад, варених яєць на Великдень або свіжих макаронів.

Alpha Foodie пропонує використовувати буряк і перець для червоного і помаранчевого барвника, жовтий перець або куркуму для жовтого, шпинат для зеленого і червону капусту для фіолетового. Просто обробіть овочі борошном і яйцем, щоб отримати яскраве тісто для макаронів. Для цього підійде блендер або кухонний комбайн, але ретельно мийте прилад між фарбуваннями, щоб уникнути змішування кольорів.

Показати ще новини