Вчена розповіла про позитивний вплив помідорів для здоров’я та про те, які томати найкорисніші
Послухайте слова дослідниці зі штату Огайо, яка досліджує потенціал овоча для здоров’я людини та працює над тим, щоб максимізувати його поживні переваги.
Давно відомо, що фрукти та овочі корисні для здоров’я. Дієтичні рекомендації США для американців радять дорослим в ідеалі споживати дві чашки фруктів і три чашки овочів на день. Але точно визначити, чому ця їжа є здоровою, непросте завдання, каже Джессіка Куперстоун, доцент Коледжу харчових, сільськогосподарських та екологічних наук Університету штату Огайо.
«Насправді існує дуже мало переконливих даних, які говорять нам про те, що будь-який окремий фрукт чи овоч причинно пов’язаний зі зниженням ризику хронічних захворювань», — каже Куперстоун. «Ми докладаємо всіх зусиль, щоб розробити дослідження, які допоможуть нам зрозуміти, що можуть робити конкретні продукти харчування та як можуть діяти конкретні компоненти їжі, але дослідити це складно».
Куперстоун давно прийняла цей виклик, зосередивши велику частину своєї роботи на користі помідорів для здоров’я. Маючи подвійні посади у відділах садівництва та рослинництва та харчових наук і технологій, вона керує дослідженнями всього, починаючи від боротьби з раком лікопіну, пігменту, який надає помідорам червоний колір, і закінчуючи благотворним впливом споживання томатів на кишечник.
Наразі вона використовує свій досвід у селекції рослин і генетиці, щоб зробити помідори — другий найбільш споживаний овоч у раціоні США — ще кращим. Нижче Куперстоун пояснює цю роботу та багато іншого.
Опишіть свої останні дослідження про помідори та їх потенційну користь для здоров’я.
Нас зацікавив клас сполук, які називаються стероїдними алкалоїдами, які присутні в томатах. Ці сполуки за структурою дуже схожі на холестерин, але містять атом азоту. У літературі є переконливі дані, які показують, що коли стероїдні алкалоїди вводять [тваринам], результатом є або зниження рівня холестерину в крові, або підвищення рівня холестерину, який виділяється. Очевидно, що ці холестериноподібні сполуки щось роблять, і ми прагнемо їх краще зрозуміти.
Як ви досліджували це у своїй лабораторії?
По-перше, я розкажу вам передісторію. Є помідори, які ви можете знайти в дикій природі, які мають досить високий вміст стероїдних алкалоїдів. Проблема полягає в тому, що ці томати також мають багато негативних властивостей. Вони відрізняються від помідорів, які ви купуєте в продуктовому магазині. Отже, ми не можемо просто нагодувати людей чи тварин дикими помідорами з високим вмістом стероїдних алкалоїдів і порівняти їх із тим, що ми можемо купити в магазині. Щоб подолати це, ми використовуємо звичайні методи селекції, щоб перемістити властивість високого вмісту стероїдних алкалоїдів у комерційні помідори. По суті, ми створили новий помідор, який є таким самим, як звичайний, за винятком того, що має високий рівень стероїдних алкалоїдів. Це дає нам певну здатність досліджувати ефекти. Зараз ми годуємо цими помідорами мишей разом із комерційною контрольною групою та контролюємо рівень холестерину в обох. Якщо ми бачимо ефект, то можемо бути впевнені, що це ефект стероїдних алкалоїдів. Ми виявили, що це потужний підхід, щоб спробувати зрозуміти причинний зв’язок окремих компонентів їжі в ситуації, коли його важко простежити.
Як робота між двома відділами сприяє цій роботі?
Я фахівець із харчових продуктів і всю свою кар'єру працюю в харчовій галузі, але мати можливість працювати з рослинами та досліджувати, як ми можемо зробити наші рослини кращими, дуже важливо. Я співпрацювала зі своїм колегою Девідом Френсісом, генетиком рослин, який вирощує помідори для переробки — ті, які призначені для консервації або певним чином оброблені. Перероблені помідори становлять близько 75 відсотків тих, які їдять американці, тож якщо ми врешті-решт проведемо дослідження створених нами помідорів на людях і знайдемо позитивні результати, це потенційно може призвести до створення справді корисного комерційного продукту.
Яка роль обробки в оптимізації смаку та корисності томатів?
Я вважаю, що протягом усього року найкращі помідори — це ті, що знаходяться в банці, тому що ретельно збираються в оптимальній стиглості, і це найбільша різниця з точки зору смаку цих продуктів. Консервовані помідори завжди будуть смачними та доступними. З точки зору здоров’я ми знаємо, наприклад, що лікопін, червоний пігмент і антиоксидант у помідорах, краще засвоюється з оброблених помідорів, ніж зі свіжих.
Помідори — одна з найпопулярніших культур для садівників. Чи є певний сорт, який ви б порадили людям вирощувати вдома?
Мені подобається це запитання, тому що хоча я вирощую помідори в штаті Огайо для своїх досліджень, і вдома для розваги. Будь-який помідор, який ви виростите вдома, буде чудовим. Коли ви збираєте дозрілі помідори, і вони дозрілі, то всі хороші. Я не думаю, що у нас є дані, які б стверджували, що один вид помідорів кращий за інший. Моя порада така: вирощуйте те, що вам подобається, на наявному просторі — і обов’язково їжте це.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.