Пояснюють вчені. Як харчуватися, щоб мозок був стійкішим до стресу

8 липня 2024, 11:04

Ми часто говоримо про стійкість у великому масштабі — про те, як ви почуваєтеся після серйозних травматичних переживань або як тіло відновлюється від труднощів.

Але як щодо повсякденної стійкості? Як нам навчитися відновлюватися від щоденного стресу?

Згідно з новим дослідженням, їжа відіграє більшу роль у стійкості, ніж ви могли б очікувати. Нижче наведено те, що дослідники виявили про якість дієти та стійкість до стресу та чому це важливо для вашого благополуччя.

Реклама

Так, їжа, яку ви споживаєте, може зробити вас більш витривалими

Так, їжа, яку ви споживаєте, може зробити вас більш витривалими (Фото: Unsplash/Ello)
Так, їжа, яку ви споживаєте, може зробити вас більш витривалими / Фото: Unsplash/Ello

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, свідчить про те, що якість дієти «позитивно та суттєво» пов’язана із загальною стійкістю для кожної вікової групи, особливо для молоді. Вчені використовували детальну анкету щодо частоти споживання їжі, щоб оцінити якість раціону, присвоюючи позитивні оцінки таким продуктам, як овочі, фрукти, цільні зерна, боби та горіхи. З іншого боку, солодкі напої, оброблене м’ясо та фаст-фуд отримали негативні бали.

Уважніше вивчення того, як оцінювалися ці категорії, може допомогти уточнити якість дієти та запропонувати дієві кроки для покращення власної. Ось розбивка на 12 категорій:

  • Овочі
  • Фрукти
  • Риба
  • Цільне зерно
  • Горіхи та насіння
  • Квасоля або сочевиця
  • Домашня їжа
  • Напої з цукром (включаючи 100% фруктовий сік) (негативний бал)
  • Червоне або оброблене м’ясо (негативний бал)
  • Оброблені харчові продукти з високим вмістом натрію (негативний бал)
  • Хлібобулочні вироби або цукерки з цукром (негативний бал)
  • Фаст-фуд (негативний бал)

Як і багато інших показників, ця шкала не є ідеальною чи персоналізованою. Важливо пам’ятати, що ця оцінка вимірює загальне споживання, тобто, якщо ви їсте цукерки або оброблене м’ясо в помірних кількостях, це не враховує показник якості вашої дієти.

Але загальна рекомендація: чим більше продуктів, багатих поживними речовинами, ви споживаєте, тим більше ви підтримуватимете стресостійкість. Ви не можете контролювати кожне завдання чи подію, що викликає стрес, але можете підтримувати своє емоційне благополуччя за допомогою їжі.

Нове дослідження показує, що якість дієти та стійкість до стресу тісно пов’язані, особливо для молодих людей. Ключ до підвищення якості вашого раціону полягає в тому, щоб частіше насолоджуватись багатими на поживні речовини продуктами, ніж їх аналогами. Крім того, є навіть конкретні продукти, які можна їсти під час стресу, щоб підтримувати спокійний розум.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини