Не забувайте про овочі. Учені з’ясували, що харчування в 40 років впливає на здоров’я через десятиліття
Гарвардське дослідження показує, що те, що ми їмо в 40 років, може мати вирішальне значення для нашої якості життя в 70.
Дослідники з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я проаналізували дані понад 100 000 осіб протягом 30 років. Вони виявили, що люди, які дотримувалися здорового харчування з 40 років, мали на 43−84% більше шансів зберегти фізичну та розумову активність у 70 років порівняно з тими, хто не стежив за своїм раціоном.
Дослідження показало, що вище споживання фруктів, овочів, цільного зерна, ненасичених жирів, горіхів, бобових і знежирених молочних продуктів пов’язане з більш високими шансами на здорове старіння. Навпаки, високе споживання трансжирів, натрію і м’яса, включно з обробленим м’ясом, знижувало шанси на здорове старіння.
Автори дослідження зазначили, що їхня робота є унікальною, оскільки вона зосереджена на здоровому старінні, яке визначають не тільки як відсутність хвороб, а й як здатність жити самостійно і насолоджуватися якісним життям у старості. «Традиційно рекомендації щодо харчування були зосереджені на профілактиці хронічних захворювань, таких як хвороби серця», — сказала Тессьє. Вона підкреслила, що результати дослідження підкреслюють важливість дієти в середньому віці для загального здорового старіння.
Дані понад 106 000 осіб, починаючи з 1986 року, показують, що до 2016 року майже половина учасників померли, і тільки 9,2% дожили до 70 років, уникаючи хронічних захворювань і зберігаючи хороше здоров’я. Дослідники порівняли показники здорового старіння серед людей, які дотримувалися різних дієтичних моделей, і виявили, що найсильніша кореляція спостерігається з альтернативним індексом здорового харчування.
Здорове харчування в середньому віці
Знижує ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця.
Допомагає зберегти когнітивні функції, фізичну форму і психічне здоров’я.
Може стати ключем до довгого й активного життя.
Які дієти виявилися найбільш ефективними
Альтернативний індекс здорового харчування (AHEI).
Дієта з гіперінсулінемією.
Дієтичні підходи до зупинки гіпертонії (DASH).
Середземноморська дієта DASH для нейродегенеративної затримки (MIND).
Здорова рослинна дієта.
Результати дослідження залишаються актуальними навіть з урахуванням інших факторів, що впливають на здоров’я, таких як спосіб життя та соціально-економічний статус. Дослідження також підкреслює, що кожна здорова модель харчування пов’язана із загальним здоровим старінням, включно з фізичним, когнітивним і психічним здоров’ям.
Доктор Джейн Орієнт висловила скептицизм з приводу дослідження через безліч змінних факторів. Вона наголосила, що ідеальна дієта поки не визначена і що зміни в дієтичних рекомендаціях за останні 30 років ускладнюють однозначні висновки.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.