Запобігає переїданню. Вчені відкрили, як оливкова олія допомагає в боротьбі із зайвою вагою та діабетом
Під час доклінічних досліджень учені виявили, що еленолова кислота, яка міститься в оливках, може знижувати рівень цукру в крові та сприяти схудненню.
Це дослідження відкриває можливість створення безпечних і доступних натуральних засобів для лікування ожиріння і діабету другого типу.
«Зміни способу життя мають лише обмежений вплив на зростаючу поширеність ожиріння, одного з основних факторів ризику розвитку діабету другого типу. Наявні препарати проти ожиріння або малоефективні для підтримки ваги, або дорогі, або небезпечні. Ми прагнули розробити безпечніші, дешевші та зручніші засоби, здатні запобігти метаболічним порушенням і діабету», — зазначив керівник дослідження Донгмін Лю з Політехнічного інституту Вірджинії (США).
Науковці розпочали з вивчення природних сполук, що впливають на ендокринні клітини кишківника, які містять два метаболічні гормони (GLP-1 і PY), що виділяються під час прийому їжі. Ці гормони сприяють насиченню, запобігають переїданню, контролюють рівень цукру в крові та метаболізм. У процесі скринінгу з’ясувалося, що еленолова кислота, яка міститься в зрілих оливках і оливковій олії першого віджиму, може стимулювати виділення цих гормонів. Дослідники змогли отримати еленолову кислоту шляхом розщеплення її попередника, олеуропеїну, що виявилося дешевше, ніж вилучення кислоти безпосередньо з оливок.
Під час випробувань миші з ожирінням і діабетом, які отримували еленолову кислоту, вже за тиждень почали втрачати вагу, а їхній рівень цукру в крові покращився порівняно з мишами, які не отримували кислоту. Через чотири-п'ять тижнів лікування ожиріння у тварин зменшилося на 10%, а рівень цукру і чутливість до інсуліну стали порівнянними з показниками у здорових мишей. Ефект від застосування еленолової кислоти можна було порівняти з ін'єкційним препаратом від діабету, він перевершив один із поширених пероральних препаратів.
«Еленолова кислота з оливок має багатообіцяючий вплив на вироблення гормонів і метаболізм, особливо в разі ожиріння та діабету. Це з'єднання, мабуть, імітує фізіологічні умови приймання їжі, стимулюючи секрецію кишкових метаболічних гормонів, які допомагають регулювати енергетичний баланс і обмін речовин», — підсумував Лю.
Дослідники вважають, що концентрація еленолової кислоти в оливковій олії чи оливках є дуже низькою, тож, імовірно, її отримуватимуть не лише з цих продуктів. Наразі вчені працюють над вивченням процесів всмоктування, розподілу, метаболізму та виведення сполуки з організму, щоб оцінити її безпеку для майбутніх клінічних випробувань.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.