П’ять смаків в одному. Як приготувати легендарний пад тай — величну їжу з Таїланду

20 серпня 2024, 15:18

Ця локшина майже тане в рот та лоскоче усі ваші рецептори, ніби граючися з вами. Популярний серед студентів коледжів, шеф-кухарів та всіх, хто його куштує, пад тай — смажиться у воці і є водночас корисною та дуже ситною. Тут безліч смаків у одному: солодкий, солоний, кислий, умамі та все приправлене легким димком.

Пад Тай — легендарна вулична їжа. Вона є майже на кожному розі вулиці в Таїланді. Згідно з теоріями про походження цієї страви, Пад Тай народився в Таїланді під час Другої світової війни, а створив її політик. Прем'єр-міністр приготував цю популярну на той час страву. Він був стурбований високим споживанням рису в країні. Тож, щоб заохотити націоналізм і зменшити споживання рису, він закликав громадян їсти більше локшини, яку в той час продавали китайські торговці. Поєднання китайської рисової локшини та місцевих тайських смаків, що використовувалися для цієї страви, зрештою проклало шлях до створення того, що ми сьогодні називаємо «пад-тай».

Реклама

Початкові рецепти були простими: варена рисова локшина, рибний соус, цибуля-шалот і цибуля-цибуля, тамаринова паста та яйця. Інші інгредієнти були введені через дефіцит продуктів під час Другої світової війни: тофу або сушені креветки. З тих пір страва значно змінилася: стали додавати різні спеції, а соус завжди підлаштовують під смаки людини.

Пад Тай

Інгредієнти на 3−4 порції:

  • 250 г сушеної рисової локшини
  • Тайський порошок чилі, за бажанням
  • Часточки лайма, за бажанням

Соус пад тай:

  • 2 ½ ст.л. пюре тамаринду
  • 3 ½ ст.л. коричневого цукру
  • 3 ст.л. рибного соусу
  • 2 ст.л. устричного соусу

Стір фрай, для смаження:

  • 3 ст.л. нейтральної олії
  • 3 — 4 зубчики часнику, дрібно нарізані
  • 1 невелика цибулина, нарізана
  • 200 г курячого стегна, тонко нарізаного
  • 150 г хвостів креветок, очищених від шкірки та нутрощів
  • 3 зелені цибулини (або жменю часникових зубчиків), нарізати шматочками по 3 см, відокремити білу та зелену частину
  • 2 яйця, злегка збиті
  • 1 ½ склянки паростків квасолі, плюс додатково
  • ½ склянки твердого тофу, нарізаного соломкою
  • 1/3 склянки дрібно нарізаного арахісу, плюс додатково

Приготування:

  1. Замочіть локшину в окропі приблизно на 5 хвилин, потім відцідіть і промийте під холодною водою, щоб вона не розварювалася. Відкладіть убік.
  2. Змішайте всі інгредієнти для соусу падтай і відставте в сторону.
  3. Нагрійте олію в сковороді вок або великій каструлі на сильному вогні. Додайте часник і цибулю та обсмажуйте до появи аромату, приблизно 30 секунд. Додайте курку і обсмажуйте до готовності, потім додайте хвости креветок і білі частини зеленої цибулі. Відсуньте все в бік вока і влийте збиті яйця. Перемішайте лопаткою або дерев’яною ложкою, а потім перемішайте все разом.
  4. Додайте паростки квасолі, тофу, варену локшину та соус падтай і обережно перемішайте, щоб все добре вкрилося. Додайте зелені частини зеленої цибулі та арахіс, а потім обережно перемішайте ще 1−2 хвилини.
  5. Перекладіть на сервірувальну тарілку і посипте свіжими паростками квасолі, порошком чилі, додатковим арахісом і вичавленим соком свіжого лайма на завершення.
Показати ще новини