«Їж, доки не збанкрутуєш». Якими стравами відома гастрономічна столиця Японії Осака, що прийме Експо-2025

1 серпня 2024, 17:00

Японія та її міста відомі своїми кулінарними шедеврами на увесь світ. Згадаймо хоча б суші. Але не вони єдині здатні привабити гурманів світу. Чим же багате місто, яке проводить Всесвітню виставку 2025?

Місто Осака зараз знаходиться в центрі світової уваги завдяки Всесвітній виставці або Експо (англ. Expo). Це міжнародна виставка, яка є символом індустріалізації і відкритим майданчиком для демонстрації технічних і технологічних досягнень.

Реклама

Осака - місто гастрономічного туризму в Японії (Фото: Inst @jamesmckeand)
Осака - місто гастрономічного туризму в Японії / Фото: Inst @jamesmckeand

Експо 2025 буде тривати шість місяців: з 13 квітня по 13 жовтня. Тема виставки — Проєктування майбутнього суспільства для нашого життя. Це буде так звана «Жива лабораторія», яка матиме й гастрономічний підтекст. Їжа — це практично релігія в Осаці. Це місто відоме як кухня Японії, і для гурманів будь-який тур її незліченними кулінарними шедеврами повинен починатися з Дотонборі.

Як розповідає видання CNN, місто готове заманювати голодних туристів усіма методами. Вулиці по обидва боки каналу Дотонборі в районі Намба, — це місце, де можна провести день, і через це"розірвати собі шлунок". Ви зрозумієте, що потрапили в потрібне місце, коли побачите ресторани, прикрашені величезними рухомими механічними крабами і моделями восьминогів, що нависають над вами, вимагаючи, щоб ви зайшли всередину і поїли.

Саме восьминоги є головними делікатесами та символами гастрономічних насолод. З них тут готують — такоякі. Це кульки з тіста з начинкою з нарізаних кубиками восьминогів, обсмажені до пекучого жару. Їх можна взяти з собою, щоб перекусити на ходу, де б ви не були.

Вуличний торговець такоякі (Фото: Inst @jamesmckeand)
Вуличний торговець такоякі / Фото: Inst @jamesmckeand

Продюсерка CNN з Токіо Джунко Огура, розповіла, що страва настільки гаряча, що це майже унеможливлює варіанти їсти їх один за одним. «Вони дуже гарячі, — каже вона. «Просто будьте обережні. Не все!»

Одначе, мало хто з туристів може встояти перед таким підходом, навіть якщо після такоякі у них залишається обпечений рот. Попри все, ця страва лише відкриває ворота у це місто, що наступного року вкорте прийматиме Експо. Як пояснює Джунко, у осаканців навіть є приказка для їхньої харчової одержимості: «Kuidaore». Вона сенсово означає: «їж в Осаці так, ніби збираєшся збанкрутувати». Тому тут пропонують куштувати різноманіття соковитого крабового м’яса, що виймається з панцира паличками, і ультрасвіжі суші, над якими шеф-кухарі чаклують і подають надзвичайно свіжими, щоб з'їсти вмомент.

Але є ще одна страва, заради якої туристи приїжджають в Осаку — яловичина Кобе. М’ясо, вирощене за найвибагливішими стандартами, з відповідною ціною. Кілограм філейної частини 11-го сорту Кобе може коштувати 300 доларів і більше. Можливо, так сталося через особливе ставлення до корів — з ними контактують тілесно, розмовляють та приділяють багато уваги їхньому емоційному стану. Фермер, який займається вирощуванням корів говорить до них: «Ви виглядаєте мило, ви виглядаєте здоровими, я вас люблю». Така яловичина виходить надзвичайно соковитою, вона тане у роті та приваблює гурманів з усього світу.

Про японське місто Осака пишуть, що там ви можете поїсти по-королівськи і провести час з людьми, які одержимі найкращою їжею і намагаються зробити так, щоб кожен отримав найліпшу зустріч.

Показати ще новини