«Їж, доки не збанкрутуєш». Якими стравами відома гастрономічна столиця Японії Осака, що прийме Експо-2025
Японія та її міста відомі своїми кулінарними шедеврами на увесь світ. Згадаймо хоча б суші. Але не вони єдині здатні привабити гурманів світу. Чим же багате місто, яке проводить Всесвітню виставку 2025?
Місто Осака зараз знаходиться в центрі світової уваги завдяки Всесвітній виставці або Експо (англ. Expo). Це міжнародна виставка, яка є символом індустріалізації і відкритим майданчиком для демонстрації технічних і технологічних досягнень.
Експо 2025 буде тривати шість місяців: з 13 квітня по 13 жовтня. Тема виставки — Проєктування майбутнього суспільства для нашого життя. Це буде так звана «Жива лабораторія», яка матиме й гастрономічний підтекст. Їжа — це практично релігія в Осаці. Це місто відоме як кухня Японії, і для гурманів будь-який тур її незліченними кулінарними шедеврами повинен починатися з Дотонборі.
Як розповідає видання CNN, місто готове заманювати голодних туристів усіма методами. Вулиці по обидва боки каналу Дотонборі в районі Намба, — це місце, де можна провести день, і через це"розірвати собі шлунок". Ви зрозумієте, що потрапили в потрібне місце, коли побачите ресторани, прикрашені величезними рухомими механічними крабами і моделями восьминогів, що нависають над вами, вимагаючи, щоб ви зайшли всередину і поїли.
Саме восьминоги є головними делікатесами та символами гастрономічних насолод. З них тут готують — такоякі. Це кульки з тіста з начинкою з нарізаних кубиками восьминогів, обсмажені до пекучого жару. Їх можна взяти з собою, щоб перекусити на ходу, де б ви не були.
Продюсерка CNN з Токіо Джунко Огура, розповіла, що страва настільки гаряча, що це майже унеможливлює варіанти їсти їх один за одним. «Вони дуже гарячі, — каже вона. «Просто будьте обережні. Не все!»
Одначе, мало хто з туристів може встояти перед таким підходом, навіть якщо після такоякі у них залишається обпечений рот. Попри все, ця страва лише відкриває ворота у це місто, що наступного року вкорте прийматиме Експо. Як пояснює Джунко, у осаканців навіть є приказка для їхньої харчової одержимості: «Kuidaore». Вона сенсово означає: «їж в Осаці так, ніби збираєшся збанкрутувати». Тому тут пропонують куштувати різноманіття соковитого крабового м’яса, що виймається з панцира паличками, і ультрасвіжі суші, над якими шеф-кухарі чаклують і подають надзвичайно свіжими, щоб з'їсти вмомент.