Пояснюють експерти. Чи безпечна нержавіюча сталь для щоденного приготування їжі

13 вересня, 07:06
Каструля з нержавіючої сталі (Фото: freepik/valeria_aksakova)

Каструля з нержавіючої сталі (Фото: freepik/valeria_aksakova)

Що потрібно знати про ваші улюблені каструлі та сковорідки.

Отже, ви викинули тефлон, чорний пластик і замінили тріснуті дерев’яні ложки. Ваша кухня вже безпечна?! Нові дослідження мікропластику, перфторвуглецевих кислот та інших потенційно шкідливих хімічних речовин, які зазвичай містяться в домашньому посуді, роблять нас, мабуть, більш обізнаними, ніж будь-коли, про продукти на нашій кухні та навколо їжі.

Реклама

Якщо ви на боці безпеки, вибір кращих варіантів може здатися складним. Чи краще крихке скло, ніж меламін? Чи може силіконовий посуд витримати нагрівання духовки? Чи безпечна нержавіюча сталь для приготування їжі? Що ж, коли справа доходить до вибору або заміни посуду, виявляється, що нержавіюча сталь може бути одним із найбезпечніших варіантів.

Чи безпечна нержавіюча сталь для приготування їжі

Перш ніж обсмажувати, смажити або тушкувати, треба з’ясувати, чи буде це безпечно для вас. «Високоякісна нержавіюча сталь, як правило, дуже безпечна для приготування їжі, і зазвичай це мій рекомендований тип посуду для покупки», — ділиться Сімран Малхотра, докторка медичних наук. Він міцний і не має антипригарного покриття, «що робить його одним із найбезпечніших варіантів».

Нержавіюча сталь може здатися складнішою для приготування їжі, якщо ви новачок, але її переваги варті того, щоб перейти. Окрім довговічності, вона також природно антипригарна. Щоб активувати ці властивості (науково доведено!), вам потрібно попередньо розігріти сковороду. Ви зрозумієте, що вона достатньо тепла, коли краплі води утворюють кульки, які скочуються. Потім додайте трохи олії. Розподіліть її, щоб нагріти, додайте їжу, і вона повинна легко відходити. Яйця можуть ковзати з нержавіючої сталі так само легко, як і з сковорідок з антипригарним покриттям. На відміну від деякого антипригарного, посуд з нержавіючої сталі «не містить хімічних речовин, таких як перфторвуглецеві кислоти (PFAS), які пов’язують з кількома проблемами зі здоров’ям», пояснює докторка Малхотра.

Занепокоєння щодо посуду з нержавіючої сталі

Однак, як і будь-який предмет кухонного обладнання, нержавіюча сталь викликає певні підозри щодо її безпеки та потенційних вад. «Щодо нержавіючої сталі, існує занепокоєння, що невелика кількість нікелю або хрому може потрапляти в їжу, особливо під час приготування кислих продуктів на дуже високій температурі або в пошкоджених каструлях», — зазначає докторка Малхотра.

На щастя, у більшості випадків це не повинно викликати серйозних занепокоєнь. «Дослідження показують, що це мінімальний вплив і безпечно для більшості людей, але людям з чутливістю до нікелю або хрому слід бути обережнішими», — каже доктор Малхотра. «Найкращі практики включають уникнення приготування на високій температурі та підтримку посуду в хорошому стані, використовуючи щадні столові прибори та засоби для чищення».

Якщо ви не готуєте кислу їжу, таку як цитрусові або томатний соус, при високих температурах протягом тривалого часу, посуд з нержавіючої сталі буде повністю безпечним для вас.

Вибір безпечного посуду

Обладнання вашої кухні безпечним посудом, включаючи нержавіючу сталь, так само важливе, як і пріоритетність поживних інгредієнтів у холодильнику та коморі. «Скляний та нержавіючий посуд є кращим за тефлоновий або керамічний, оскільки він безпечніший, довговічніший і чудово підходить для тривалого використання», — пояснює докторка Малхотра.

Купуючи нержавіючу сталь, обирайте високоякісні бренди. Цей посуд може прослужити все життя (або довше!), тому інвестиції варті того. «Подумайте про використання дерев’яного або силіконового кухонного начиння, щоб запобігти подряпинам на каструлях і сковорідках», — додає докторка Малхотра. Це також допомагає запобігти потраплянню мікропластику та хімічних речовин із пластикового посуду у вашу їжу. «Ці прості поради, якщо їх впровадити у вашу кухню та спосіб життя, можуть значною мірою зменшити ризик впливу небезпечних речовин, водночас забезпечуючи вам екологічно чисті варіанти практичного посуду», — каже вона.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини