Вітаміни на рік вперед. Сезонні продукти липня, які варто додати до раціону, та рецепти з ними
Літні продукти на липень (Фото: frimufilms Freepik)
Якщо червень лише обіцяв гастрономічний розквіт, то липень — це його справжня кульмінація! Саме зараз прилавки вибухають буянням кольорів, ароматів і смаків, а організм з радістю приймає легку, насичену вітамінами та сонцем їжу. Розповідаємо, які сезонні продукти варто обирати в липні і як готувати їх з максимальною користю та насолодою.
Ви помітили, що сезонна їжа не просто смачніша, вона ще й набагато корисніша? У липні продукти вбирають максимум вітамінів і мікроелементів, тому засвоюються організмом найкраще. Це справжнє свято смаку! Ми вже бачимо на прилавках повне розмаїття ягід, молодих овочів і запашної зелені. Усе це свіже, ароматне, і головне — насичене справжнім літнім смаком. До того ж липневі продукти ідеально підходять для швидких, легких страв, які не обтяжують у спеку, а навпаки — освіжають. NV Food підготував перелік того, що обов’язково має бути у вашій продуктовій корзині цього місяця. І, звісно, поділимося ідеями, як приготувати все це не лише смачно, а й з максимальною користю.
Радіккіо
Радіккіо, або цикорій червоний, має багато корисних властивостей, зокрема, він багатий на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та клітковину. Він може покращити травлення, підтримати здоров’я серця та зміцнити імунітет. Крім того, радіккіо низькокалорійний, що робить його корисним для тих, хто стежить за вагою. Його гіркуватий смак чудово освіжає в спеку, особливо в салатах з фруктами чи горіхами, або ж злегка запечений на грилі для пом’якшення гіркоти та розкриття солодкуватих ноток.
Рецепт салату з радічіо, яблук та гірчичних грінок
Спаржева квасоля
Вживання бобових (частиною яких є зелень) пов’язане зі зниженням ризику ішемічної хвороби серця. Це можна пояснити вмістом клітковини та фолатів у квасолі. Вони також містять вітамін В12, який у поєднанні допомагає знизити рівень гомоцистеїну в плазмі крові. Гомоцистеїн — це особлива амінокислота, що міститься в організмі, підвищений рівень якої пов’язують із серцевими захворюваннями.Виживання спаржевої квасолі загалом пов’язане зі зниженням ризику розвитку раку молочної залози. Це можна пояснити високим вмістом клітковини. Ідеальна для швидких літніх гарнірів: відваріть до хрусткої консистенції та додайте часник з оливковою олією, або використовуйте у салатах та легких рагу. Її ніжність та соковитість роблять її універсальною.
Лосось із лимоном і часником, запечений на деку з картоплею та зеленою квасолею: рецепт без зусиль
Ситно, яскраво і хрумко: запіканка з макаронів із квасолею та гарбузовим насінням
Рукола
Ця пряна трава з італійською назвою не так давно увійшла в наш раціон, але дуже багатьом припала до смаку. Рукола належить до сімейства хрестоцвітних, серед її родичів — броколі, капуста, брюссельська капуста. Як і інша листова зелень, рукола має цілий ряд корисних властивостей. Рукола багата антиоксидантами — сполуками, які захищають клітини від ушкоджень. А глюкозинолати в складі руколи, які надають їй характерний смак і запах, можуть захистити від деяких видів раку, включаючи рак грудей, простати, легенів і товстої кишки. Рукола також нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, бореться зі шкідливими мікробами і вірусами, підвищує імунітет, зміцнює стінки судин. У ній багато вітаміну К, який корисний для кісток і може допомогти запобігти остеопорозу. Ця зелень з пікантною гірчинкою додає свіжості будь-якому літньому салату, піці чи сендвічу, надаючи стравам вишуканого, злегка гострого смаку.
Проста та корисна піца з яблуками, горіхами та сиром брі
Італійський салат: рецепт з руколи, слив та пармезану
Зелена цибуля
Зелена цибуля поєднує в собі переваги цибулі та листової зелені, такої як шпинат або мангольд. Вона є чудовим джерелом вітаміну К (одна середня зелена цибулина забезпечує 34% необхідного споживання для жінок), а також хорошим джерелом вітаміну А, вітаміну С і фолатів. Цей вітамін важливий для згортання крові, а також для здоров’я кісток, і дослідження конкретно пов’язують вживання зеленої цибулі зі зниженням ризику остеопорозу. Незамінний інгредієнт для літніх салатів, окрошки чи як свіжа добавка до будь-якої страви, вона надає ніжну гостроту та вітамінний заряд.
Окрошка: ідеальний суп для літньої спеки
Салатна заправка Зелена богиня: найздоровіша альтернатива звичним соусам
Молода капуста
За словами лікарів, капуста виявляє корисний вплив на організм, сприяючи зниженню рівня холестерину. Вона також сприяє зміцненню артерій та підтримує нормальну роботу серцево-судинної системи. Цей овоч має позитивний вплив на зір, запобігаючи катаракті, і може зменшити ризик розвитку онкологічних захворювань. Медики особливо рекомендують капусту тим, хто вживає багато м’яса, надаючи перевагу тваринним білкам і не завжди приділяє відповідну увагу рослинній їжі. Ніжна і соковита, вона чудово смакує у свіжих салатах з огірками та кропом, а також ідеальна для швидкого тушкування чи легких літніх супів.
Касероль: рецепт запіканки із молодої капусти
Зі сметанковим соусом: рецепт стейків з молодої капусти
Капуста червоноголова
Фіолетова капуста — чудове джерело антиоксидантів та інших корисних рослинних сполук, які допомагають захистити клітини від пошкодження. До її антиоксидантів належать вітамін С, каротиноїди та флавоноїдні антиоксиданти, такі як антоціани та кемпферол. Насправді, вона часто містить більшу кількість цих речовин, ніж зелена капуста. Наприклад, дослідження показують, що рівень антиоксидантів у фіолетовій капусті приблизно в 4,5 рази вищий, ніж у зелених сортах капусти. Попри низьку калорійність, фіолетова капуста містить вражаючу кількість поживних речовин. Її хрустка текстура та яскравий колір зроблять будь-який салат святковим, а легка гірчинка додасть пікантності; ідеальна для маринування або свіжих вітамінних салатів.
Салат зі свіжими овочами і волоськими горіхами на Песах: з легкою цитрусовою ноткою
Салат зі стейка, капусти і вершкового соусу: ідеальна страва до Великодня та не тільки
Молода картопля
Картопля не тільки містить мало жиру, але і є хорошим джерелом вітамінів і мінералів. Коренеплід містить вітамін B1 (Тіамін), який необхідний нашому організму для вивільнення енергії з вуглеводів і потрібен для здорової роботи серця. Картопля також містить інші вітаміни групи B, включаючи фолієву кислоту, які життєво важливі для здорових клітин і особливо необхідні вагітним жінкам. Картопля також є одним з основних харчових джерел вітаміну С, яке допомагає нам боротися зі стресом, інфекціями, алергією та астмою. Це літній делікатес, достатньо відварити та подати з вершковим маслом і свіжим кропом, насолоджуючись його ніжністю та особливим солодкуватим смаком. Але спробуйте і в салатах та запіканках.
Вареники з молодою картоплею, салом та цибулею - смакують по-особливому
Запечена молода картопля з пармезаном: ідеальний гарнір без зусиль
Шпинат
Шпинат є джерелом нітратів — природних хімічних речовин. Вони розширюють кровоносні судини, що покращує кровотік і зменшує навантаження на серце. Вживання шпинатного смузі допоможе знизити кров’яний тиск. За словами вчених, діастолічний артеріальний тиск залишається низьким протягом п’яти годин після вживання напоїв зі шпинату та пекінської капусти. Шпинат містить антиоксиданти, які допомагають зменшити запалення і захищають від хвороб. Швидко готується, ідеальний для смузі, легких омлетів чи як основа для салатів. Його нейтральний смак дозволяє поєднувати його з багатьма інгредієнтами.
Кіш без тіста: рецепт запіканки з в'яленими томатами та сиром
Салат, що здивує: незвичне поєднання суниці, сиру та горіхів
Листя салату
Цей салат можна впізнати за ніжним листям, що росте з одного стебла. Володіючи маслянистим смаком, він чудово доповнює інше листя в гарнірі. Важливо заправляти зелений лист безпосередньо перед подачею, щоб він залишався хрустким. Салат — чудове джерело магнію, хоча тут його міститься набагато менше, ніж, наприклад, в шоколаді, бананах або горіхах. Магній допомагає покращити роботу серця, нормалізувати серцевий ритм та нервову систему, покращити опірність організму стресові. Крім магнію салат також містить інші важливі мікроелементи: цинк, мідь, залізо, марганець. Як і в будь-якій іншій зелені, тут є вітамін К, а також дуже багато вітаміну С. Основа для будь-якого літнього обіду чи вечері, що додає свіжості та легкості. Експериментуйте з різними видами для різноманіття текстур та смаків.
Обід для здоров'я: рецепт закуски салату з тунцем
Лаваш з червоною сочевицею - обід, який зручно брати з собою
Базилік
У базиліку міститься дуже багато вітамінів — А, С, В2, РР, каротин, фітонциди, рутин. Завдяки такому компоненту як евгенол, базилік надає потужну антибактеріальну дію, а також має спазмолітичну і тонізуючу дію, яку можна порівняти з аспірином або ібупрофеном. Витяжку базиліку використовують для загоєння ран і лікування акне. Вміст вітаміну, А робить базилік корисним для гострого зору. Є в цій зелені і жирні омега-3 кислоти. Помічено і позитивний вплив базиліку на імунітет і ефективність у запобіганні онкологічних захворювань.Його аромат незамінний у літній кухні: поєднуйте з помідорами, сиром моцарелла, готуйте песто або додавайте до освіжаючих напоїв.
Смажена на грилі: рецепт тиляпії з лаймом та базиліком
Заправка з лимону, базиліку та полуниці: найкраща до легкого салату
Фенхель
За даними Міністерства сільського господарства США, сирий фенхель містить калій і вітамін С, а також є чудовим джерелом клітковини. У насінні фенхеля міститься вітамін С, а також вітаміни групи В, Е, К, а також рутин, каротин, кальцій, магній, фосфор, калій, натрій. Фенхель позитивно впливає на травний тракт, посилює секрецію шлункового соку і поліпшує перистальтику кишечника, завдяки чому їжа швидше всмоктується. Свіжий фенхель має м’який солодкуватий смак, який асоціюється з солодкою, а насіння часто зацукровують і їдять після їжі в Індії як освіжувач подиху.
Мітболи зі свинини з фенхелем та чилі - закуска з пряним характером
Соковите поєднання: рецепт курячих стегенець, смажених з яблуками, фенхелем і цибулею
Синя цибуля
Синя цибуля, також відома як фіолетова або червона цибуля, має багато корисних властивостей для здоров’я. Вона багата на антиоксиданти, вітаміни та мінерали, які сприяють зміцненню імунітету, захисту від хвороб та покращенню загального самопочуття. Ця цибуля містить антоціани та інші антиоксиданти, які допомагають захищати клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами, та знижують ризик розвитку хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні та онкологічні. М’якша та солодша за звичайну, ідеальна для свіжих салатів, маринадів або як гарний акцент у бургерах.
Лосось зі свіжими овочами і фетою по-грецьки
Салат з тунцем і зеленню: простий і смачний рецепт на кожен день
Цибуля
Цибуля належить до роду квіткових рослин Allium, до якого також належать часник, цибуля-шалот і цибуля-порей. Вона смачна, універсальна і відносно дешева, а також містить широкий спектр корисних вітамінів, мінералів і рослинних сполук. Овоч також містить багато вітаміну С, який може допомогти регулювати імунну систему, вироблення колагену та засвоєння заліза. Це також потужний антиоксидант, який може допомогти захистити клітини від нестабільних, шкідливих молекул, що називаються вільними радикалами. Хоча доступна цілий рік, молода цибуля має менш гострий смак; вона додає глибини будь-якій літній страві, від супів до запечених овочів.
Цибулеві донати на грилі: рецепт кілець з начинкою в беконі
Чікенбургер з моцарелою на грилі: домашня альтернатива фастфуду
Часник
За тисячі років до того, як цією спецією почали приправляти улюблені страви, її використовували як лікувальний засіб. Доведено, що часник знижує рівень загального холестерину і ЛПНЩ на 10−15%. Крім того, вживання часнику не впливає на рівень холестерину ЛПВЩ або хорошого холестерину. Якщо у вас є сімейна історія серцевих захворювань або ви самі страждаєте на серцеві захворювання, вам слід розглянути можливість додавання часнику до свого раціону. Незамінний для надання аромату та смаку соусам, заправкам, маринадам, а також запеченим або смаженим овочам, роблячи їх більш виразними.
Салат Антипасті: рецепт італійської закуски для літньої вечері
Печінковий торт: класичний домашній та простий рецепт
Лисички
Лисички мають корисні властивості, зокрема, вони можуть зміцнювати імунітет, покращувати зір та допомагати в боротьбі з паразитами завдяки вмісту вітамінів, мінералів та унікальних речовин. Їх часто рекомендують для підтримки здоров’я печінки та покращення обміну речовин. Лисички багаті на вітаміни групи В, вітамін D, залізо, цинк та антиоксиданти, які сприяють зміцненню імунної системи. Ці лісові гриби мають ніжний, злегка солодкуватий смак та аромат; вони чудово смакують обсмаженими з цибулею, у вершкових соусах або як доповнення до картоплі.
Паста з лисичками та прошуто: рецепт незабутньої літньої вечері
Лисички на тості: рецепт, що стане улюбленим
Паприка
Один червоний болгарський перець, або паприка, середнього розміру забезпечує 169% рекомендованої добової норми споживання вітаміну С, що робить його одним з найбагатших дієтичних джерел цієї важливої поживної речовини. Також він містить вітамін В 6. Піридоксин — найпоширеніший вид вітаміну B6, який належить до сімейства поживних речовин, важливих для утворення червоних кров’яних тілець. Форма вітаміну К, також відома як філохінон, К1 важлива для згортання крові та здоров’я кісток. Соковитий і хрусткий, ідеальний для свіжих салатів, грилю або фарширування; його солодкість чудово доповнює інші літні овочі.
Грецький салат із куркою: літня класика з несподіваним вайбом
Гаспачо з томатів та болгарського перцю - іспанський хіт
Корінь селери
Вживання кореня селери корисно при гіпертонії, проблемах зі шлунково-кишковим трактом, а також різних запальних процесах в організмі. Корінь селери здатний впливати на кількість «поганого» холестерину в крові, захищаючи організм від атеросклерозу. Коренеплід має низьку калорійність, тому відмінно підходить для схуднення і різних дієтичних щадних раціонів. Додає ароматну основу супам та рагу, а також може використовуватися у свіжих салатах для хрусткої текстури та пікантного смаку.
Шпундра по-чернівецьки на буряковому квасі: рецепт від шефа Тараса Шевченка
Замість крилець: запечена цвітна капуста з соусом Баффало
Зелена селера
Селера містить рослинну сполуку під назвою апігенін, яка в традиційній китайській медицині відіграє роль протизапального, антибактеріального, противірусного та антиоксидантного засобу. Вона також може мати властивості, які сприяють профілактиці раку. Селера містить флавоноїд під назвою лютеолін. Є наукові припущення, що лютеолін може мати протиракові властивості. Він може допомогти запобігти поширенню ракових клітин і викликати їхню загибель. Вони припустили, що лютеолін може зробити ракові клітини більш сприйнятливими до впливу хімічних речовин під час лікування. Хрустка та освіжаюча, ідеальна для літніх салатів, смузі або як легка закуска з хумусом; вона додає стравам свіжості та легкості.
Швидкий салат із тунцем і пастою: ідеально для обіду
Салат з куркою в авокадо: рецепт корисного ланчу
Чилі
Для тих, хто любить гостре, чилі додасть пікантності будь-якій літній страві, від салатів до маринадів, розігріваючи смакові рецептори. Завдяки великій кількості капсаїцину, перці вважаються дуже потужним антибактеріальним і противірусним засобом. Його можна використовувати для профілактики застуди та подібних захворювань. Чилі піднімає апетит і стимулює роботу шлунка. Крім того, він дає м’яку проносну дію. При контакті з гострим перцем організм виділяє адреналін й ендорфін, що допомагають при боротьбі з депресією та тривожністю. Чилі знижує рівень цукру в крові, покращує зір і допомагає при схудненні. Але чилі впливає на організм тільки в малих дозах. Великі дози перцю можуть бути небезпечними.
Боул з рисом та лососем: трендовий рецепт обіду
Такос з рибою на грилі: рецепт мексиканського ель пастор
Кріп
Класичний літній інгредієнт, незамінний в окрошці, салатах, до молодої картоплі та риби, надаючи стравам неповторного аромату. Кріп містить безліч мінеральних солей — заліза, калію, кальцію, фосфору, а також аскорбінову і нікотинову кислоти, тіамін, каротин, рибофлавін і флавоноїди, провітамін А, вітаміни С, D, E, B1, B2, B6, B12, тому його рекомендують вживати в безсольових дієтах. Завдяки величезній кількості вітамінів і мінералів кріп позитивно впливає на травний тракт, підвищує апетит, а також сприяє нормалізації обміну речовин.
Рецепт в банці: сирна закуска з огірком та кропом
Смажений лосось : рецепт з лимоном та соусом із зелені
Петрушка
Всі корисні властивості петрушки обумовлені флавоноїдами, які є в її складі, вітаміном С та каротинами. Петрушку можна використовувати для лікування ниркових захворювань, таких як сечокам’яна хвороба або камені в нирках. Вона також може бути корисною для лікування високого кров’яного тиску через її сечогінний ефект. Листя, насіння і коріння петрушки можна використовувати в натуральних ліках, вітамінах, чаї та як спецію. Вона доступна як у свіжому, так і у висушеному вигляді. Універсальна зелень, яка освіжає будь-яку страву; її використовують у салатах, супах, м’ясних і рибних стравах, надаючи їм свіжості та легкого трав’яного аромату.
Завжди вдала: рецепт запеченої риби з томатами чері для смачної вечері
Лосось у хрумкій паніровці з картоплею: рецепт ідеальної вечері
Цукіні
Цукіні є джерелом антиоксидантів лютеїну та зеаксантину, які захищають клітини тіла від пошкодження вільними радикалами та уповільніюють старіння. У цій боротьбі до них доєднується вітамін С, який, крім всього іншого, уповільнює старіння клітин серця. Рибофлавін у складі цукіні впливає на дозрівання колагену, який разом з великим вмістом води, зволожує та робить шкіру гладкою. Неймовірно універсальний, цукіні можна запікати, грилювати, робити з нього легкі супи-пюре, чи додавати у овочеві рагу; він швидко готується і має ніжний, нейтральний смак.
Суфле з курки та цукіні: корисний, бюджетний і красивий варіант вечері
Теплий овочевий салат із ньокі: можна і у піст
Кабачок
Кабачки є джерелом калію, необхідного для роботи серцевого м’яза і відновлення організму після захворювань. Рекомендується вживати кабачки при гіпертонії та захворюваннях печінки. Сік кабачків містить важливу комбінацію вітаміну В6 і магнію, яка здатна заспокоїти нервову систему. Кабачки мають також сечогінні властивості, допомагаючи в разі набряків. Важливо зазначити, що 100 г кабачка забезпечують денну потребу організму у кремнії, який має значення для пружності шкіри та здоров’я суглобів. Як і цукіні, ідеальний для літнього меню; його ніжність дозволяє використовувати його у свіжих салатах (слайсами), оладках, запіканках або як легкий гарнір.
Кабачкова панцанелла: як зробити простий салат зіркою столу
Кабачки в сметанному соусі: не тільки на свято, а й для смачної вечері
Баклажан
Окрім різноманітних вітамінів і мінералів, баклажани містять велику кількість антиоксидантів. Антиоксиданти — це речовини, які допомагають захистити організм від пошкоджень, спричинених шкідливими речовинами, відомими як вільні радикали. Дослідження показали, що антиоксиданти можуть допомогти запобігти багатьом видам хронічних захворювань, таких як хвороби серця і рак. Баклажани особливо багаті на антоціани — тип пігменту з антиоксидантними властивостями, який відповідає за їх яскравий колір. Соковитий та м’ясистий, баклажан чудово смакує запечений на грилі, у складі овочевих рагу, або фарширований; його здатність вбирати аромати робить його зіркою літніх страв.
Квашені баклажани: простий рецепт ароматної корисної закуски
Норма аль форно: рецепт пасти з баклажанами, томатним соусом та моцарелою
Огірок
Огірки складаються здебільшого з води, а також містять важливі електроліти. Вони можуть допомогти запобігти зневодненню в жарку погоду або після тренування. Для людей, які не люблять пити воду, додавання огірка та м’яти може зробити її більш привабливою. Зволоження має важливе значення для підтримки здорового кишківника, запобігання запорам, уникнення каменів у нирках тощо. Огірок є одним з найбільш зволожувальних продуктів. Свіжий, хрусткий та освіжаючий, огірок — ідеальний для літніх салатів, окрошки чи просто як закуска; він допомагає підтримувати водний баланс в організмі.
Мариновані огірки за 10 хвилин: швидкий рецепт, коли терміново потрібно солоненьке
Салат з креветками та огірками: освіжаюча страва з азійським вайбом
Помідор
Солодкий та соковитий помідор — основа літньої кухні. Насолоджуйтесь ним у салатах, легких соусах, брускетах чи просто скибками з базиліком та оливковою олією. Але помідори — це не просто соковите доповнення до страв, а справжнє джерело здоров’я. Вони багаті калієм, вітаміном С і антиоксидантами, які підтримують серцево-судинну систему і можуть знижувати ризик розвитку онкологічних захворювань. Склад поживних речовин може трохи відрізнятися залежно від сорту і способу приготування, але користь залишається дивовижною.
Томатна бурата: рецепт оригінальної овочевої закуски з домашніх помідорів
Тунець-мелт: ідеальний сендвіч з розплавленим сиром і рибною начинкою
Вишні і черешня
Солодкі черешні — чудова самостійна закуска чи доповнення до сніданків, а кислуваті вишні ідеальні для компотів, пирогів та соусів, що освіжають у спеку. Один з оглядів численних досліджень показав, що вживання щонайменше 45 вишень щодня зменшує запалення, спричинене вільними радикалами. Але якщо ви чутливі до саліцилатів, природної хімічної речовини рослинного походження, яка міститься у черешні, а також використовується в аспірині, вживання такої кількості вишні може призвести до розладу шлунку та діареї. Терпка і солодка черешня допомагає краще спати завдяки високому вмісту в ній мелатоніну, гормону, який допомагає регулювати цикл сну і неспання. Серотоніну, хімічної речовини, яка допомагає організму виробляти мелатонін. Триптофану, амінокислоти, яка підвищує рівень серотоніну і «присипляє» після обіду чи застіль.
Черешня по-французьки: сільський пиріг Клафуті від шефа
Ніжний та простий. Тертий пиргі з вишнями для літнього чаювання
Хрумкі пиріжки з вишнями: рецепт як у Макдональдсі
Персик
Соковитий і ароматний, персик чудово смакує свіжим, додає солодкості фруктовим салатам, або ж може бути злегка запечений на грилі з морозивом для вишуканого десерту. У м’якоті фрукта містяться: органічні кислоти, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, пектинові речовини, каротин, мінеральні речовини — калій, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, магній, цинк. Завдяки великій кількості вітамінів в персиках, їх рекомендують їсти для профілактики від застуди та авітамінозу. Один персик забезпечує організм ¾ денної норми вітаміну С.
Також персики корисно їсти людям зі зниженим гемоглобіном, анемією, а також при стресових ситуаціях. Вживання персиків сприяє підвищенню апетиту, поліпшенню травлення, персик добре втамовує відчуття голоду.
Салат з персиків та прошутто з фісташковим песто до святкового столу
Улюблений італійський рецепт: простий та вишуканий пиріг з консервованими персиками
Абрикос
Абрикоси містять вітаміни А і С, яблучну, винну і лимонну кислоту, сахарозу, глюкозу, а також калій, кальцій, магній, фосфор, залізо. Абрикоси рекомендують їсти при недокрів'ї та серцево-судинних захворюваннях. Їхній сік має антибіотичну активність, допомагаючи впливати на шкідливі бактерії. Плоди абрикоса є низькокалорійними, тому фрукт рекомендують вживати на дієтичному харчуванні. Однак людям з цукровим діабетом слід обережно вживати абрикоси через високий вміст цукру в плодах. Ніжний та солодкуватий, абрикос ідеальний для джемів, компотів, легких десертів, або просто як вітамінна закуска, що тане в роті.
Літній чізкейк без випікання з абрикосами та білим шоколадом
Найніжніші абрикосові пиріжки з ромом: смак, що зачаровує
Малина
Ароматна та ніжна, малина — королева літніх десертів, смузі, йогуртів або просто як солодка насолода, що тане на язиці. Малина є чудовим джерелом клітковини, яка містить 8 грамів на порцію в 1 склянку (123 грами), або 32% і 21% рекомендованої добової норми споживання (РДН) для жінок і чоловіків. Ягоди забезпечують більше половини РДН для вітаміну С, водорозчинної поживної речовини, необхідної для імунної функції та засвоєння заліза. Малина також містить невелику кількість вітаміну А, тіаміну, рибофлавіну, вітаміну В6, кальцію та цинку. Високий вміст антиоксидантів у малині може захищати від раку. Екстракти ягід, у тому числі червоної малини, блокують ріст і знищують ракові клітини в пробіркових дослідженнях на ракових клітинах товстої кишки, простати, молочної залози та ротової порожнини.
Шоколадний чізкейк із малиновим джемом: ідеальні пропорції та поєднання
Варення П'ятихвилинка з малини - швидкий рецепт без мороки
Диня
Її медовий аромат і соковитість роблять диню ідеальною для освіжаючих сніданків, фруктових салатів або як самостійний десерт у спекотний день. Цей продукт висококалорійний і містить волокна, завдяки яким легко схуднути. Диня може придушити почуття голоду природними способами і на тривалий час. Вона також не викликає здуття живота, займаючи надто багато місця в шлунку, як деякі інші продукти, які містять занадто багато клітковини. Плід допомагає нормалізувати частоту серцевих скорочень, що збільшує подачу кисню в мозок, а це, в свою чергу, дозволяє нервовій системі розслабитися.
Гаспачо із дині з креветками на шпажках
Фруктовий салат: рецепт із ідеальним поєднанням маракуї та малини
Кавун
Кавун —корисний літній плід, багатий на вітаміни, антиоксиданти та поживні речовини. Він сприяє покращенню роботи серцево-судинної системи, підтримує здоров’я шкіри та очей, а також допомагає у процесі травлення. Крім того, кавун має сечогінні властивості, що сприяє очищенню організму. Кавун містить лікопін та цитрулін, які сприяють зниженню артеріального тиску та покращують здоров’я серця, знижуючи ризик серцевих захворювань. Цей соковитий гігант — справжній символ літа; він не тільки чудово освіжає та втамовує спрагу, але й ідеально підходить для легких фруктових салатів.
Салат із кавуном і фетою - літній топ-рецепт
Улюблений десерт козаків. Сушені кавуни - так ви їх ще не готували
Яблуко
Чи шкідливо їсти яблуко щодня? Насправді ні. Хоча вони містять фруктозу, природний цукор у всіх фруктах, вони є цінною частиною здорової дієти. Їхня щільність поживних речовин і вміст клітковини сприяють загальному здоров’ю, що робить їх корисним вибором для щоденного споживання. Яблука також вважаються однією з ваших п’яти порцій фруктів і овочів, що має бути щоденною метою. Оскільки вони містять цукор, щоб мінімізувати стрибки цукру в крові, контролюйте розмір порції яблук і поєднуйте їх з білком і корисними жирами, такими як горіхове масло, сир або йогурт. Хрустке та соковите, молоде яблуко ідеальне для легких перекусів, фруктових салатів, або як добавка до літніх пирогів; його свіжість особливо цінується в спеку.
Простий сніданок щодня: рецепт вівсянки від шефа
«Чарівний» ірландський пиріг: рецепт, що порушує всі правила приготування
Весняний смузі з кропивою: максимум вітамінів у кожному ковтку
Сливи
Соковиті та ароматні, сливи чудово смакують свіжими, у компотах, джемах або випічці, додаючи солодкувато-кислих ноток. Сливи надзвичайно поживні та мають безліч переваг для здоров’я. Вони містять багато вітамінів і мінералів, а також клітковину та антиоксиданти, які можуть допомогти знизити ризик деяких хронічних захворювань. Ви можете споживати сливи у свіжому або сушеному вигляді. Багато лабораторних і досліджень на тваринах показали, що поліфеноли в сливах і чорносливі мають потужну протизапальну дію, а також здатність запобігати пошкодженню клітин, що часто призводить до захворювань.
Вишукано простий: рецепт салату зі сливами та фетою
Зі смаженою сливою: рецепт лимонного пирога з чебрецем на оливковій олії
Терен
Терен, або терновник, має багато корисних властивостей. Ягоди, листя, квітки, коріння та кора терну використовуються в народній медицині. Вони нормалізують мікрофлору кишківника, покращують перистальтику, виводять токсини, зменшують зашлакованість організму, допомагають при безсонні, дратівливості, нудоті та задишці. Також терен зміцнює стінки судин, знижує тиск, допомагає при застудах та має антимікробні властивості. Його терпкуватий смак ідеальний для приготування настоянок, джемів або соусів, що додають пікантності м’ясним стравам.
Вареники з тереном: улюблена страва з дитинства
Терновий джин: рецепт настоянки з ягід
Фізаліс
Фізаліс, який також називають «перуанською вишнею» або «китайським ліхтариком», володіє багатьма корисними якостями. Цей низькокалорійний плід багатий на вітаміни (зокрема, вітамін С, вітамін К та бета-каротин) і містить антиоксиданти, що допомагають захищати організм від шкідливої дії вільних радикалів. Фізаліс сприяє покращенню кровообігу, зміцнює кістки, а також має протизапальні та антисептичні властивості. Ці маленькі «ліхтарики» мають унікальний кисло-солодкий смак з легкою терпкістю; чудово доповнюють десерти, фруктові салати або випічку, додаючи незвичайний акцент.
Солодкий сюрприз: смачне поєднання гарбуза та фізалісу у варенні
Аґрус
Його приємна кислинка та хрустка шкірка роблять аґрус ідеальним для освіжаючих компотів, джемів, пирогів або як цікаве доповнення до м’ясних страв. Аґрус багатий на клітковину, але низькокалорійний, тобто ви можете з'їсти велику порцію, не споживаючи занадто багато калорій. Насправді, вживання 1 склянки (150 грамів) аґрусу забезпечує трохи більше 3% загальної добової потреби людини в калоріях, що робить його поживним і низькокалорійним перекусом. Крім того, дослідження показують, що вживання ягід може сприяти зниженню ваги і допомогти вам споживати менше калорій в цілому.
Варення з аґруса на зиму - простий рецепт із трьох інгредієнтів
Ожина
Соковита та ароматна, ожина чудово смакує у десертах, смузі, йогуртах або як прикраса для літніх тортів, надаючи їм глибокого ягідного смаку. Ожина містить велику кількість потужних антиоксидантів, які захищають організм різними способами. Ця захисна активність з відловлювання радикалів оберігає організм від ряду захворювань, викликаних окислювальним пошкодженням, яке може бути причиною багатьох смертельних станів. Ожина займає третє місце серед фруктів по ORAC — здатності абсорбувати радикали кисню (антиоксидантна здатність) після полуниці та чорної малини. Ожина є джерелом як нерозчинної, так і розчинної клітковини, необхідної для оптимального функціонування травної системи. Нерозчинна клітковина ожини сприяє легкому та кращому всмоктуванню води в товстому кишківнику та збільшує обсяг стільця. Це сприяє регулярному випорожненню кишківника, позбавлення від закрепів і здоровому травленню.
Десерт для дорослих: розкішний рецепт желе з терену та ожини
Пиріг із ожиною та сушеними абрикосами: рецепт десерту до чорного чаю з липою
Смородина і порічки
Чорна смородина містить ті ж речовини, що й деякі ліки від депресії. Це — інгібітори моноамінооксидази. Цей фермент руйнує нейромедіатори серотонін, дофамін, норадреналін, а якщо його пригальмувати, то нейромедіатори діють довше, і ви почуваєтеся радісніше. Але лікувати проблеми з психічним здоров’ям потрібно не лише смородиною. У 100 грамах полуниці стільки ж вітаміну С, як цілому лимоні. А в чорній смородині — вдвічі більше. Порічки, або червона смородина, також мають багато корисних властивостей для здоров’я. Вони багаті на вітаміни (особливо вітамін С), антиоксиданти, мінерали та клітковину, які покращують загальний стан організму. Їхня кислинка ідеально освіжає у спеку; додавайте до компотів, морсів, желе або використовуйте для випічки, балансуючи солодкість.
Тертий пиріг зі смородиною: рецепт домашнього ароматного пирога
Унікальний смак ягід: рецепт желе з порічки
Вареники з чорницею та смородиною: рецепт українського десерту
Чорниця і лохина
Чорниця корисна для мозку завдяки наявності антиоксидантів, таких як флавоноїди. Ці сполуки допомагають зміцнювати нервову систему і позитивно впливають на розумові здібності. Дослідження свідчать про те, що вживання чорниці може покращити нейронні зв’язки, знизити ризик проблем з когнітивною функцією та пам’яттю. Крім того, велика кількість антиоксидантів може захистити мозковий центр від запалень і поліпшити передачу сигналів між клітинами. Лохина ж зміцнює імунну систему, знижує рівень холестерину в крові, забезпечує профілактику атеросклерозу, гіпертонії, а також нормалізує обмін речовин. Якщо вживати лохину регулярно, вона сприяє відновленню зору, а також нормалізує роботу серця і органів травлення. Солодкі, соковиті та багаті на антиоксиданти, вони ідеальні для сніданків, десертів, смузі або просто як корисний перекус; їхні ніжність і смак нікого не залишать байдужим.
А за появою цікавих рецептів та новин можна слідкувати на наших сторінках у соцмережах та в Telegram-каналі.
Головна ягода літа: салат із чорницею та шпинатом для сезонної насолоди
Просто неймовірні: рецепт синабонів з лохиною та ягідним кремом
Ліниві вареники з маком і ягодами: рецепт ідеального сніданку
Краще, ніж тірамісу. Шоколадно-сирний десерт-кекс із чорничною начинкою