Для здоров’я серця і кісток. Чим корисні сливи, як додати фрукти у свій раціон та коли з їхнім вживанням варто бути обережними

6 жовтня, 03:58
Сливи не лише смачні, а й корисні для здоров’я фрукти (Фото: stockcake)

Сливи не лише смачні, а й корисні для здоров’я фрукти (Фото: stockcake)

Сливи — дуже поживний фрукт. Як сливи, так і чорнослив є чудовим джерелом вітамінів, мінералів, клітковини та антиоксидантів.

Сливи надзвичайно поживні та мають безліч переваг для здоров’я. Вони містять багато вітамінів і мінералів, а також клітковину й антиоксиданти, які можуть допомогти знизити ризик деяких хронічних захворювань. Ви можете споживати сливи у свіжому або сушеному вигляді. Сушені сливи, або чорнослив, відомі тим, що покращують стан здоров’я при деяких захворюваннях, зокрема при запорах та остеопорозі.

Реклама

Шість переваг слив і чорносливу для здоров’я

1. Сливи і чорнослив містять багато поживних речовин

Чорнослив і сливи містять багато корисних вітамінів (Фото: xamtiw/depositphotos)
Чорнослив і сливи містять багато корисних вітамінів / Фото: xamtiw/depositphotos

Сливи та чорнослив разюче багаті на поживні речовини. Вони містять понад 15 різних вітамінів і мінералів, а також клітковину й антиоксиданти. Сливи відносно низькокалорійні, але містять достатню кількість важливих вітамінів і мінералів. Одна слива містить такі поживні речовини:

  • Калорії: 30
  • Вуглеводи: 8 грамів
  • Клітковина: 1 грам
  • Цукри: 7 грамів
  • Вітамін А: 5% від денної норми (ДН)
  • Вітамін С: 10% від ДН
  • Вітамін К: 5% від ДН
  • Калій 3% від ДН
  • Мідь: 2% від ДН
  • Марганець: 2% від ДН
Сливи містять багато корисних речовин (Фото: stockcake.)
Сливи містять багато корисних речовин / Фото: stockcake.

За вагою чорнослив більш калорійний, ніж слива. Порція чорносливу вагою 28 грамів містить наступне:

  • Калорії: 67
  • Вуглеводи: 18 грамів
  • Клітковина: 2 грами
  • Цукор: 11 грамів
  • Вітамін А: 4% від ДН
  • Вітамін К: 21% від ДН
  • Вітамін B2: 3% від ДН
  • Вітамін B3: 3% від ДН
  • Вітамін B6: 3% від ДН
  • Калій: 6% від ДН
  • Мідь: 4% від ДН
  • Марганець: 4% від ДН
  • Магній: 3% від ДН
  • Фосфор: 2% від ДН

Загалом, вміст вітамінів і мінералів в одній порції слив і чорносливу дещо відрізняється. Чорнослив містить більше вітаміну К, ніж сливи, і дещо більше вітамінів групи В. Крім того, чорнослив містить більше калорій, клітковини і вуглеводів, ніж свіжі сливи.

2. Чорнослив і сливовий сік можуть полегшити закрепи

Чорнослив корисний для травлення (Фото: Dionisvera/depositphotos)
Чорнослив корисний для травлення / Фото: Dionisvera/depositphotos

Чорнослив і сливовий сік добре відомі своєю здатністю полегшувати закрепи. Частково це пов’язано з високим вмістом клітковини в чорносливі. Клітковина в чорносливі здебільшого нерозчинна, тобто не змішується з водою. Вона відіграє певну роль у запобіганні закрепам, додаючи об'єм до випорожнень, і може прискорювати швидкість проходження відходів через травний тракт. Крім того, чорнослив і сливовий сік містять сорбіт, який є цукровим спиртом з природним проносним ефектом. Вживання чорносливу виявилося більш ефективним для лікування закрепів, ніж багато інших видів проносних засобів, таких як псиліум, який є типом клітковини, що часто використовується для полегшення закрепів.

3. Сливи та чорнослив корисні для здоров’я серця

Сливи корисні для здоров'я серця (Фото: stockcake)
Сливи корисні для здоров'я серця / Фото: stockcake

Сливи та чорнослив багаті на антиоксиданти, які допомагають зменшити запалення і захистити клітини від пошкодження вільними радикалами. У них особливо багато поліфенольних антиоксидантів, які позитивно впливають на здоров’я кісток і можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань і діабету. Деякі дослідження показали, що сливи містять більш ніж удвічі більше поліфенольних антиоксидантів, ніж інші популярні фрукти, такі як нектарини та персики.

Багато лабораторних і досліджень на тваринах показали, що поліфеноли в сливах і чорносливі мають потужну протизапальну дію, а також здатність запобігати пошкодженню клітин, що часто призводить до захворювань.

4. Сливи можуть допомогти знизити рівень цукру в крові

Сливи корисні при діабеті (Фото: stockcake)
Сливи корисні при діабеті / Фото: stockcake

Сливи мають властивості, які можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові. Попри високий вміст вуглеводів, сливи та чорнослив не викликають значного підвищення рівня цукру в крові після їх вживання. Це пояснюється їхньою здатністю підвищувати рівень адипонектину, гормону, який відіграє важливу роль у регулюванні рівня цукру в крові.

5. Чорнослив може сприяти здоров’ю кісток

Cливи корисні для здоров'я кісток (Фото: stockcake)
Cливи корисні для здоров'я кісток / Фото: stockcake

Чорнослив може бути корисним для поліпшення здоров’я кісток. Деякі дослідження пов’язують споживання чорносливу зі зниженим ризиком виснажливих захворювань кісток, таких як остеопороз і остеопенія, які характеризуються низькою щільністю кісткової тканини. Доведено, що чорнослив не тільки запобігає втраті кісткової маси, але й може уповільнити втрату кісткової маси, яка вже відбулася. Крім того, дослідження показують, що споживання чорносливу може підвищити рівень певних гормонів, які беруть участь у формуванні кісток.

6. Сливи та чорнослив можуть бути корисними для здоров’я серця

Cливи та чорнослив корисні для серця (Фото: marsan/depositphotos)
Cливи та чорнослив корисні для серця / Фото: marsan/depositphotos

Регулярне споживання слив та чорносливу може мати захисний ефект для здоров’я серця. Вони були вивчені на предмет їхнього потенціалу для зниження високого кров’яного тиску та рівня холестерину, які є основними факторами ризику серцевих захворювань. В одному дослідженні учасників, які пили чорносливовий сік і з'їдали три або шість чорносливів щоранку протягом восьми тижнів, порівнювали з групою, яка випивала лише склянку води натщесерце.

Сливи легко додати до раціону

Cливовий пиріг (Фото: iko/depositphotos)
Cливовий пиріг / Фото: iko/depositphotos

Сливи та чорнослив зручно і легко включати у свій раціон. Ви можете їсти їх самостійно або насолоджуватися ними у смузі та салатах.

Ткемалі: грузинський соус зі слив ідо м'яса, риби і не тільки

Ця ароматна суміш спецій та слив стане знахідкою як на гучне застілля, так і на тиху сімейну вечерю. Завдяки ньому ви надовго забудете про магазинні соуси.

До м'яса: рецепт маринованих слив зі спеціями

Оцтові мариновані сливи — чудове доповнення до м'ясних страв. Солодкі та кислуваті, приготуйте їх у своїй коморі, вони будуть ідеальними взимку.

Зі сметанною заливкою: рецепт сливово-вершкового пирога

Слива робить яскраві рожево-червоні акценти на фоні ніжної сметанної заливки. Це ідеально красивий осінній пиріг, який робарвить ваші вечори.

Зі смаженою сливою: рецепт лимонного пирога з чебрецем на оливковій олії

Підпечені до золотого кольору сливи виводять цей пиріг на новий рівень. А доповнені чебрецем та лимоном, аромати зачарують будь-кого.

Вишукано простий: рецепт салату зі сливами та фетою

Сливи рідко привертають таку увагу, як персики та інші ефектні літні фрукти, але вони заслуговують на це.

Жадана вечеря: качка, запечена в Ламбруско зі сливами та лавровим листом

Що чекати? Сливи є, качка у холодильнику вже готова бути приготованою та посмакованою. Нумо готувати ароматну, соковиту та ситну розкішну вечерю.

Печені сливи з чебрецем: ідеальна закуска до сиру

Ці ароматні сезонні фрукти ми звикли бачити переважно в десертах. Та спробуйте їх у новому амплуа — як закуску з шматочком твердого сиру.

Одеське варення з угорки на зиму: перевірений рецепт

В Одесі варення готують по-особливому. Тут вважають, що найсмачніше воно виходить тоді, коли в ньому якомога більше фруктів, а отже - жодної води. Ягоди та плоди варять виключно у власному соку.

Сухе болгарське варення: найкращий осінній десерт без зайвого цукру та сиропу

Сухе болгарське варення - це незвичайний десерт, який готується зовсім не так, як звичні варення.

З цукром мускавадо: рецепт сливового пирога з підсмаженими фруктами

Подавайте цей ситний фруктовий бісквіт з ложкою чогось вершкового - він також добре смакуватиме з малиною замість слив.

Чорнослив також можна вживати у вигляді соку, а ще його зазвичай тушкують і їдять просто так, як смачний і корисний перекус.

Чи можуть сливи бути шкідливими для здоров’я

Іноді, сливи варто вживати з обережністю (Фото: stockcake)
Іноді, сливи варто вживати з обережністю / Фото: stockcake

Вживання занадто великої кількості чорносливу за один раз може призвести до небажаних наслідків, таких як діарея. Щоб цього не сталося, найкраще дотримуватися порції в ¼−½ склянки (44−87 грамів) на день. Якщо ви вживаєте сливовий сік, переконайтеся, що це 100% сік без додавання цукру. Крім того, обмежте розмір порції до 118−237 мл на день.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини