Для здоров’я серця і кісток. Чим корисні сливи, як додати фрукти у свій раціон та коли з їхнім вживанням варто бути обережними
Сливи не лише смачні, а й корисні для здоров’я фрукти (Фото: stockcake)
Сливи — дуже поживний фрукт. Як сливи, так і чорнослив є чудовим джерелом вітамінів, мінералів, клітковини та антиоксидантів.
Сливи надзвичайно поживні та мають безліч переваг для здоров’я. Вони містять багато вітамінів і мінералів, а також клітковину й антиоксиданти, які можуть допомогти знизити ризик деяких хронічних захворювань. Ви можете споживати сливи у свіжому або сушеному вигляді. Сушені сливи, або чорнослив, відомі тим, що покращують стан здоров’я при деяких захворюваннях, зокрема при запорах та остеопорозі.
Шість переваг слив і чорносливу для здоров’я
1. Сливи і чорнослив містять багато поживних речовин
Сливи та чорнослив разюче багаті на поживні речовини. Вони містять понад 15 різних вітамінів і мінералів, а також клітковину й антиоксиданти. Сливи відносно низькокалорійні, але містять достатню кількість важливих вітамінів і мінералів. Одна слива містить такі поживні речовини:
- Калорії: 30
- Вуглеводи: 8 грамів
- Клітковина: 1 грам
- Цукри: 7 грамів
- Вітамін А: 5% від денної норми (ДН)
- Вітамін С: 10% від ДН
- Вітамін К: 5% від ДН
- Калій 3% від ДН
- Мідь: 2% від ДН
- Марганець: 2% від ДН
За вагою чорнослив більш калорійний, ніж слива. Порція чорносливу вагою 28 грамів містить наступне:
- Калорії: 67
- Вуглеводи: 18 грамів
- Клітковина: 2 грами
- Цукор: 11 грамів
- Вітамін А: 4% від ДН
- Вітамін К: 21% від ДН
- Вітамін B2: 3% від ДН
- Вітамін B3: 3% від ДН
- Вітамін B6: 3% від ДН
- Калій: 6% від ДН
- Мідь: 4% від ДН
- Марганець: 4% від ДН
- Магній: 3% від ДН
- Фосфор: 2% від ДН
Загалом, вміст вітамінів і мінералів в одній порції слив і чорносливу дещо відрізняється. Чорнослив містить більше вітаміну К, ніж сливи, і дещо більше вітамінів групи В. Крім того, чорнослив містить більше калорій, клітковини і вуглеводів, ніж свіжі сливи.
2. Чорнослив і сливовий сік можуть полегшити закрепи
Чорнослив і сливовий сік добре відомі своєю здатністю полегшувати закрепи. Частково це пов’язано з високим вмістом клітковини в чорносливі. Клітковина в чорносливі здебільшого нерозчинна, тобто не змішується з водою. Вона відіграє певну роль у запобіганні закрепам, додаючи об'єм до випорожнень, і може прискорювати швидкість проходження відходів через травний тракт. Крім того, чорнослив і сливовий сік містять сорбіт, який є цукровим спиртом з природним проносним ефектом. Вживання чорносливу виявилося більш ефективним для лікування закрепів, ніж багато інших видів проносних засобів, таких як псиліум, який є типом клітковини, що часто використовується для полегшення закрепів.
3. Сливи та чорнослив корисні для здоров’я серця
Сливи та чорнослив багаті на антиоксиданти, які допомагають зменшити запалення і захистити клітини від пошкодження вільними радикалами. У них особливо багато поліфенольних антиоксидантів, які позитивно впливають на здоров’я кісток і можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань і діабету. Деякі дослідження показали, що сливи містять більш ніж удвічі більше поліфенольних антиоксидантів, ніж інші популярні фрукти, такі як нектарини та персики.
Багато лабораторних і досліджень на тваринах показали, що поліфеноли в сливах і чорносливі мають потужну протизапальну дію, а також здатність запобігати пошкодженню клітин, що часто призводить до захворювань.
4. Сливи можуть допомогти знизити рівень цукру в крові
Сливи мають властивості, які можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові. Попри високий вміст вуглеводів, сливи та чорнослив не викликають значного підвищення рівня цукру в крові після їх вживання. Це пояснюється їхньою здатністю підвищувати рівень адипонектину, гормону, який відіграє важливу роль у регулюванні рівня цукру в крові.
5. Чорнослив може сприяти здоров’ю кісток
Чорнослив може бути корисним для поліпшення здоров’я кісток. Деякі дослідження пов’язують споживання чорносливу зі зниженим ризиком виснажливих захворювань кісток, таких як остеопороз і остеопенія, які характеризуються низькою щільністю кісткової тканини. Доведено, що чорнослив не тільки запобігає втраті кісткової маси, але й може уповільнити втрату кісткової маси, яка вже відбулася. Крім того, дослідження показують, що споживання чорносливу може підвищити рівень певних гормонів, які беруть участь у формуванні кісток.
6. Сливи та чорнослив можуть бути корисними для здоров’я серця
Регулярне споживання слив та чорносливу може мати захисний ефект для здоров’я серця. Вони були вивчені на предмет їхнього потенціалу для зниження високого кров’яного тиску та рівня холестерину, які є основними факторами ризику серцевих захворювань. В одному дослідженні учасників, які пили чорносливовий сік і з'їдали три або шість чорносливів щоранку протягом восьми тижнів, порівнювали з групою, яка випивала лише склянку води натщесерце.
Сливи легко додати до раціону
Сливи та чорнослив зручно і легко включати у свій раціон. Ви можете їсти їх самостійно або насолоджуватися ними у смузі та салатах.
Ткемалі: грузинський соус зі слив ідо м'яса, риби і не тільки
До м'яса: рецепт маринованих слив зі спеціями
Зі сметанною заливкою: рецепт сливово-вершкового пирога
Зі смаженою сливою: рецепт лимонного пирога з чебрецем на оливковій олії
Вишукано простий: рецепт салату зі сливами та фетою
Жадана вечеря: качка, запечена в Ламбруско зі сливами та лавровим листом
Печені сливи з чебрецем: ідеальна закуска до сиру
Одеське варення з угорки на зиму: перевірений рецепт
Сухе болгарське варення: найкращий осінній десерт без зайвого цукру та сиропу
З цукром мускавадо: рецепт сливового пирога з підсмаженими фруктами
Чорнослив також можна вживати у вигляді соку, а ще його зазвичай тушкують і їдять просто так, як смачний і корисний перекус.
Чи можуть сливи бути шкідливими для здоров’я
Вживання занадто великої кількості чорносливу за один раз може призвести до небажаних наслідків, таких як діарея. Щоб цього не сталося, найкраще дотримуватися порції в ¼−½ склянки (44−87 грамів) на день. Якщо ви вживаєте сливовий сік, переконайтеся, що це 100% сік без додавання цукру. Крім того, обмежте розмір порції до 118−237 мл на день.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.