Профілактика раку та поганого зору. П’ять переваг спаржевої квасолі для здоров’я та кому варто її вживати обережно

29 липня, 16:46
Спаржева квасоля корисна для кишково-шлункового тракту (Фото: jianghongyan/depositphotos)

Спаржева квасоля корисна для кишково-шлункового тракту (Фото: jianghongyan/depositphotos)

Стручкову квасолю люблять у всьому світі і використовують у багатьох делікатесах. Її користь підтверджують численні дослідження.

Вживання шпарагівки може знизити ризик деяких видів раку, покращити зір, допомогти запобігти деяким вродженим вадам розвитку та знизити ризик серцево-судинних захворювань. Все це можна пояснити лютеїном і зеаксантином, потужними сполуками, що містяться у квасолі.

Реклама

Топ-5 переваг шпарагівки для здоров’я

1. Може допомогти в боротьбі з раком

Вживання шпарагівки може допомогти у профілактиці раку (Фото: timolina/depositphotos)
Вживання шпарагівки може допомогти у профілактиці раку / Фото: timolina/depositphotos

Виживання спаржевої квасолі загалом пов’язане зі зниженням ризику розвитку раку молочної залози. Це можна пояснити високим вмістом клітковини.

Високе споживання зеленої квасолі також може знизити ризик розвитку колоректального раку. Вона багата на різні біологічно активні сполуки, які забезпечують захист від раку. Неперетравлювані вуглеводи, що містяться в стручковій квасолі, ферментуються кишковими бактеріями, що призводить до протизапальної дії.

2. Може сприяти здоров’ю серця

Вживання шпарагівки корисне для серця (Фото: Alexshyripa/depositphotos)
Вживання шпарагівки корисне для серця / Фото: Alexshyripa/depositphotos

Вживання бобових (частиною яких є зелень) пов’язане зі зниженням ризику ішемічної хвороби серця. Це можна пояснити вмістом клітковини та фолатів у квасолі.

Вони також містять вітамін В12, який у поєднанні допомагає знизити рівень гомоцистеїну в плазмі крові. Гомоцистеїн — це особлива амінокислота, що міститься в організмі, підвищений рівень якої пов’язують із серцевими захворюваннями.

Магній, що міститься в стручковій квасолі, також може відігравати важливу роль у збереженні здоров’я серця. Клітковина, що міститься в стручковій квасолі (та інших овочах), може допомогти знизити рівень холестерину та артеріального тиску і навіть сприяти функціонуванню кровоносних судин. Це може незмінно сприяти здоров’ю серця.

3. Може допомогти контролювати діабет

Шпарагівка корисна при діабеті (Фото: LanaSweet/depositphotos)
Шпарагівка корисна при діабеті / Фото: LanaSweet/depositphotos

Дослідження показують, що зелена квасоля може викликати корисні метаболічні ефекти у людей з діабетом. Хоча овочі в цілому корисні, ті, що містять більше крохмалю, можуть бути не рекомендовані людям з діабетом. Зелена квасоля є некрохмалистою (містить менше крохмалю). Вона містить менше вуглеводів і є ідеальним доповненням до дієти при діабеті.

4. Може сприяти здоров’ю шлунково-кишкового тракту

Клітковина, що міститься в квасолі, відіграє тут важливу роль. Недостатнє споживання клітковини часто пов’язують із закрепами. Клітковина також покращує загальну функцію шлунково-кишкового тракту.

5. Може допомогти покращити зір

Шпарагівка у раціоні допоможе покращити зір (Фото: bhofack2/depositphotos)
Шпарагівка у раціоні допоможе покращити зір / Фото: bhofack2/depositphotos

Стручкова квасоля є багатим джерелом лютеїну та зеаксантину, двох важливих антиоксидантів, які сприяють здоров’ю зору. Дослідження показують, як ці поживні речовини можуть запобігти віковій дегенерації жовтої плями (ВДЗ) та катаракті.

Підвищене споживання лютеїну і зеаксантину також може допомогти запобігти ВМД у людей, які можуть бути генетично схильні до цього захворювання .

Кому краще відмовитися від спаржевої квасолі

Людям, які приймають препарати, що розріджують кров, такі як кумадин або варфарин, не слід різко змінювати кількість їжі, що містить вітамін К, оскільки він відіграє важливу роль у згортанні крові.

Деякі люди мають алергію на квасолю або представників родини бобових. Арахіс та соя є поширеними тригерами. Люди, які мають алергію на один вид бобових, повинні бути обережними при споживанні інших видів.

Багато бобів та бобових містять лектини — білки, які є потенційно токсичними для людини. Замочування та відварювання бобів зменшує вміст лектинів. Люди повинні кип’ятити боби щонайменше 10 хвилин, щоб забезпечити їхню безпеку.

Найпоширенішими побічними ефектами вживання квасолі є гази та кишковий дискомфорт. Вони не є небезпечними, але можуть бути неприємними і навіть болючими для деяких людей. Коли людина додає квасолю до свого раціону, вона повинна збільшувати її кількість поступово, щоб дати своєму кишечнику час на адаптацію.

Спаржева квасоля може викликати здуття (Фото: olhaafanasieva/depositphotos)
Спаржева квасоля може викликати здуття / Фото: olhaafanasieva/depositphotos

Квасоля може не підходити людям із синдромом подразненого кишечника. Багато людей із запальними захворюваннями цього органа виявляють, що дотримання дієти з низьким вмістом бобових, яка обмежує певні вуглеводи, зменшує їхні симптоми.

Як вживати стручкову квасолю

Замочіть квасолю на ніч, щоб розм’якшити її та скоротити час приготування. Злийте воду і промийте. Доведіть квасолю до кипіння у великій кількості свіжої води, варіть щонайменше 10 хвилин, потім варіть на повільному вогні, поки вона не стане м’якою. Консервована квасоля попередньо вариться. Люди можуть додавати їх до різноманітних страв без додаткової підготовки.

Спаржева квасоля чудово поєднується з іншими інгредієнтами (Фото: iaroshenko.marina.gmail.com/depositphotos)
Спаржева квасоля чудово поєднується з іншими інгредієнтами / Фото: iaroshenko.marina.gmail.com/depositphotos

Спробуйте додавати квасолю замість м’яса в супи, запіканки та макаронні страви. Квасоля смачна і ситна як основний інгредієнт салату або як гарнір до інших салатів. Додавання квасолі до зернових може перетворити неповноцінний білок на повноцінний. Це корисно для людей, які дотримуються рослинної дієти.

Лосось із лимоном і часником, запечений на деку з картоплею та зеленою квасолею: рецепт без зусиль

Цей рецепт лосося із зеленою квасолею – справжня знахідка для вечері в будній день, яка створює збалансовану страву, приготовану повністю на одному деку.

До великоднього столу: ягнятина з ароматною зеленою «шубкою»

Якщо у вашій родині немає головної страви на Пасху, то можете вважати, що ви її вже знайшли. Готуйте та насолоджуйтеся неповторним смаком.

Рецепт бефстроганова із бараниною та овочами

Ніжне м’ясо тушкується у вершках із цибулею, стручковою квасолею та зеленим горошком, створюючи ситну й водночас вишукану страву.

Курка з базиліком по-тайськи: вибух смаку за 15 хвилин

Ця солона, солодка та гострав одночас страва готується менш ніж за 15 хвилин і ідеально підходить для вечері в будній день.

Швидкий і смачний рецепт: зелена квасоля з ароматним імбиром

Свіжа зелена квасоля стала головним інгредієнтом нового рецепта, який обіцяє підкорити серця любителів здорової та швидкої кухні.

Гарнір за 10 хвилин. Зелена квасоля з мигдалем

Цей рецепт зеленої квасолі стане вашим новим улюбленим гарніром.

Фасолакія: класичне грецьке овочеве рагу з квасолі та картоплі

Це універсальна страва, яка чудово підійде як гарнір до будь-якої білкової основи. Незалежно від того, чи подаєте ви її з рибою, куркою, шніцелем чи бараниною — вона гармонійно доповнить основну страву, додаючи глибини й смаку.

Салат із молодої картоплі, шпарагівки та зелені: просто, сезонно і смачно

Цей ніжний салат — ідеальний гарнір до мяса чи риби, хоч відмінно смакуватиме зі свіжими, квашеними чи маринованими овочами чи іншими закусками на ваш смак.

Ідеальна паста зі шпарагівкою, куркою та песто: безпрограшний варіант на вечерю

Ця збалансована страва готується надзвичайно просто, а смакує вишукано, немов у дорогому ресторані. Також це корисний рецепт для всіх, хто дбає про здоров'я.

Теплий салат зі шпарагівки: легкий, свіжий, вітамінний

Ця збалансована сезонна закуска ідеально смакуватиме як гарнір до основної страви або як легка вечеря — саме те, що треба для літа.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини