Профілактика раку та поганого зору. П’ять переваг спаржевої квасолі для здоров’я та кому варто її вживати обережно
Спаржева квасоля корисна для кишково-шлункового тракту (Фото: jianghongyan/depositphotos)
Стручкову квасолю люблять у всьому світі і використовують у багатьох делікатесах. Її користь підтверджують численні дослідження.
Вживання шпарагівки може знизити ризик деяких видів раку, покращити зір, допомогти запобігти деяким вродженим вадам розвитку та знизити ризик серцево-судинних захворювань. Все це можна пояснити лютеїном і зеаксантином, потужними сполуками, що містяться у квасолі.
Топ-5 переваг шпарагівки для здоров’я
1. Може допомогти в боротьбі з раком
Виживання спаржевої квасолі загалом пов’язане зі зниженням ризику розвитку раку молочної залози. Це можна пояснити високим вмістом клітковини.
Високе споживання зеленої квасолі також може знизити ризик розвитку колоректального раку. Вона багата на різні біологічно активні сполуки, які забезпечують захист від раку. Неперетравлювані вуглеводи, що містяться в стручковій квасолі, ферментуються кишковими бактеріями, що призводить до протизапальної дії.
2. Може сприяти здоров’ю серця
Вживання бобових (частиною яких є зелень) пов’язане зі зниженням ризику ішемічної хвороби серця. Це можна пояснити вмістом клітковини та фолатів у квасолі.
Вони також містять вітамін В12, який у поєднанні допомагає знизити рівень гомоцистеїну в плазмі крові. Гомоцистеїн — це особлива амінокислота, що міститься в організмі, підвищений рівень якої пов’язують із серцевими захворюваннями.
Магній, що міститься в стручковій квасолі, також може відігравати важливу роль у збереженні здоров’я серця. Клітковина, що міститься в стручковій квасолі (та інших овочах), може допомогти знизити рівень холестерину та артеріального тиску і навіть сприяти функціонуванню кровоносних судин. Це може незмінно сприяти здоров’ю серця.
3. Може допомогти контролювати діабет
Дослідження показують, що зелена квасоля може викликати корисні метаболічні ефекти у людей з діабетом. Хоча овочі в цілому корисні, ті, що містять більше крохмалю, можуть бути не рекомендовані людям з діабетом. Зелена квасоля є некрохмалистою (містить менше крохмалю). Вона містить менше вуглеводів і є ідеальним доповненням до дієти при діабеті.
4. Може сприяти здоров’ю шлунково-кишкового тракту
Клітковина, що міститься в квасолі, відіграє тут важливу роль. Недостатнє споживання клітковини часто пов’язують із закрепами. Клітковина також покращує загальну функцію шлунково-кишкового тракту.
5. Може допомогти покращити зір
Стручкова квасоля є багатим джерелом лютеїну та зеаксантину, двох важливих антиоксидантів, які сприяють здоров’ю зору. Дослідження показують, як ці поживні речовини можуть запобігти віковій дегенерації жовтої плями (ВДЗ) та катаракті.
Підвищене споживання лютеїну і зеаксантину також може допомогти запобігти ВМД у людей, які можуть бути генетично схильні до цього захворювання .
Кому краще відмовитися від спаржевої квасолі
Людям, які приймають препарати, що розріджують кров, такі як кумадин або варфарин, не слід різко змінювати кількість їжі, що містить вітамін К, оскільки він відіграє важливу роль у згортанні крові.
Деякі люди мають алергію на квасолю або представників родини бобових. Арахіс та соя є поширеними тригерами. Люди, які мають алергію на один вид бобових, повинні бути обережними при споживанні інших видів.
Багато бобів та бобових містять лектини — білки, які є потенційно токсичними для людини. Замочування та відварювання бобів зменшує вміст лектинів. Люди повинні кип’ятити боби щонайменше 10 хвилин, щоб забезпечити їхню безпеку.
Найпоширенішими побічними ефектами вживання квасолі є гази та кишковий дискомфорт. Вони не є небезпечними, але можуть бути неприємними і навіть болючими для деяких людей. Коли людина додає квасолю до свого раціону, вона повинна збільшувати її кількість поступово, щоб дати своєму кишечнику час на адаптацію.
Квасоля може не підходити людям із синдромом подразненого кишечника. Багато людей із запальними захворюваннями цього органа виявляють, що дотримання дієти з низьким вмістом бобових, яка обмежує певні вуглеводи, зменшує їхні симптоми.
Як вживати стручкову квасолю
Замочіть квасолю на ніч, щоб розм’якшити її та скоротити час приготування. Злийте воду і промийте. Доведіть квасолю до кипіння у великій кількості свіжої води, варіть щонайменше 10 хвилин, потім варіть на повільному вогні, поки вона не стане м’якою. Консервована квасоля попередньо вариться. Люди можуть додавати їх до різноманітних страв без додаткової підготовки.
Спробуйте додавати квасолю замість м’яса в супи, запіканки та макаронні страви. Квасоля смачна і ситна як основний інгредієнт салату або як гарнір до інших салатів. Додавання квасолі до зернових може перетворити неповноцінний білок на повноцінний. Це корисно для людей, які дотримуються рослинної дієти.
Лосось із лимоном і часником, запечений на деку з картоплею та зеленою квасолею: рецепт без зусиль
До великоднього столу: ягнятина з ароматною зеленою «шубкою»
Рецепт бефстроганова із бараниною та овочами
Курка з базиліком по-тайськи: вибух смаку за 15 хвилин
Швидкий і смачний рецепт: зелена квасоля з ароматним імбиром
Гарнір за 10 хвилин. Зелена квасоля з мигдалем
Фасолакія: класичне грецьке овочеве рагу з квасолі та картоплі
Салат із молодої картоплі, шпарагівки та зелені: просто, сезонно і смачно
Ідеальна паста зі шпарагівкою, куркою та песто: безпрограшний варіант на вечерю
Теплий салат зі шпарагівки: легкий, свіжий, вітамінний
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.