Для зміцнення зору і нервової системи. Сім переваг болгарського перцю для здоров’я і чи може він зашкодити
Болгарський перець — це фрукт, який звикли вважати овочем, низькокалорійний і багатий на вітамін С та інші антиоксиданти. Це робить його чудовим доповненням до здорового харчування.
Болгарський перець, який також називають солодким або стручковим, можна їсти як сирим, так і приготованим. Як і його близькі родичі, перець чилі, болгарський перець іноді сушать і розтирають у порошок. У такому випадку його називають паприкою. Він буває різних кольорів: червоний, жовтий, помаранчевий і зелений — недозрілий. Останній має трохи гіркуватий смак і менш солодкий, ніж повністю стиглий.
Сім переваг болгарського перцю для здоров’я
1. Болгарський перець містить корисні мікроелементи
Свіжий, сирий болгарський перець в основному складається з води (92%). Решта — це вуглеводи та невелика кількість білків і жирів. Основні поживні речовини в 100 грамах сирого червоного болгарського перцю:
Калорії: 31
Вода: 92
Білок: 1 грам
Вуглеводи: 6 грамів
Цукор: 4,2 грама
Клітковина: 2.1 грама
Жир: 0,3 грама
Вуглеводи: 6 грамів
2. Болгарський перець корисний для здоров’я кісток
Один червоний болгарський перець середнього розміру забезпечує 169% рекомендованої добової норми споживання вітаміну С, що робить його одним з найбагатших дієтичних джерел цієї важливої поживної речовини. Також він містить вітамін В 6. Піридоксин — найпоширеніший вид вітаміну B6, який належить до сімейства поживних речовин, важливих для утворення червоних кров’яних тілець. Форма вітаміну К, також відома як філохінон, К1 важлива для згортання крові та здоров’я кісток.
3. Болгарський перець зміцнює здоров’я серця
Також у болгарському перцю є важливий мінерал, що може покращити здоров’я серця — Калій. Та вітамін B9, фолат виконує різноманітні функції в організмі. Адекватне споживання фолатів дуже важливе під час вагітності.
4. Болгарський перець зміцнює нервову систему
Болгарський перець — це потужний антиоксидант, вітамін Е необхідний для здоров’я нервів і м’язів. Найкращими харчовими джерелами цього жиророзчинного вітаміну є олії, горіхи, насіння та овочі. Червоний болгарський перець багатий на провітамін А (бета-каротин)
5. Болгарський перець корисний для здоров’я очей
Найпоширенішими типами порушень зору є дегенерація жовтої плями і катаракта, основними причинами яких є старіння та інфекції. Однак харчування також може відігравати значну роль у розвитку цих захворювань. Зокрема у зеленому (незрілому) болгарському перці багато лютеїну, достатнє споживання якого може покращити здоров’я очей, Лютеїн захищає сітківку — чутливу до світла внутрішню стінку ока — від окислювального пошкодження. Ряд досліджень вказує на те, що регулярне вживання продуктів, багатих на лютеїн та інші каротиноїдів, може знизити ризик розвитку катаракти та дегенерації жовтої плями. Додавання болгарського перцю до свого раціону може допомогти знизити ризик розвитку порушень зору.
6. Болгарський перець корисний для серця і профілактики раку
Дослідження показують, що антиоксидант, лютеїн, що міститься в болгарському перцю, може бути корисним для профілактики деяких хронічних захворювань, таких як хвороби серця і рак.
7. Болгарський перець корисний для профілактики анемії
Анемія — це поширений стан, який характеризується зниженою здатністю крові переносити кисень. Однією з найпоширеніших причин анемії є дефіцит заліза, основними симптомами якого є слабкість і втома. Червоний болгарський перець не тільки є значним джерелом заліза, він також надзвичайно багатий на вітамін С, який збільшує всмоктування заліза з кишківника. Один червоний болгарський перець середнього розміру може містити 169% денної норми вітаміну C. Поглинання заліза з їжею значно збільшується при споживанні фруктів та овочів з високим вмістом вітаміну С.
Тому вживання сирого болгарського перцю разом з продуктами, багатими на залізо, такими як м’ясо або шпинат, може допомогти збільшити запаси заліза в організмі, знижуючи ризик анемії.
Як їсти болгарський перець
Болгарський перець — універсальний продукт харчування, який можна їсти сирим, тушкованим, консервованим, вареним чи смаженим на грилі. Додавайте його в салати, супи, фаршируйте улюбленими начинками чи просто покладіть на бутерброд — і ви відчуєте всю приємну гаму смаку та аромату.
Чи може болгарський перець бути шкідливим для здоров’я
Болгарський перець загалом корисний для здоров’я і добре переноситься, але у деяких людей може бути алергія. Проте алергія зустрічається досить рідко. Проте, деякі люди з алергією на пилок можуть бути чутливими до болгарського перцю через індивідуальну чутливість.
Болгарський перець належить до родини овочевих, відомих як пасльонові. Дехто вважає, що вживання пасльонових викликає подразнення кишківника або посилює запалення. Але дехто може сплутати алергію з непереносимістю при якій людина може відчувати деякі проблеми з травленням після вживання пасльону.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.