Не зациклюйтеся. Вчені назвали три здорові альтернативи середземноморській дієті
У свіжій статті, опублікованій в Advances in Nutrition, дослідники розглянули зв’язок між традиційними дієтами, звичними для африканських, азіатських і латиноамериканських громад, і якістю харчування, а також показниками здоров’я.
Їхній аналіз засвідчив, що, незважаючи на відмінності в уподобаннях та інгредієнтах, які вважають «здоровими», ключовим фактором для зниження ризику інвалідності та смерті від різних причин є включення в раціон корисних рослинних продуктів і забезпечення високої якості дієти.
Фоном для цього дослідження послугувало усвідомлення корисності Середземноморської дієти, яка отримала широке визнання як сприятлива для здоров’я. Проте існує обмежена кількість досліджень щодо традиційних дієт, поширених поза європейськими суспільствами, визначених як ті, що передаються з покоління в покоління відповідно до довкілля, релігійних або культурних традицій. З огляду на те, що продукти з високим ступенем перероблення стають дедалі поширенішими і заміщують традиційні харчові системи, зростає кількість захворювань, пов’язаних із харчуванням.
Визнання цінності традиційних дієт може стати основою для розроблення дієтичних рекомендацій і напрямів досліджень, що допоможе пом’якшити негативний вплив хронічних захворювань на певні етнічні та расові групи. Це підкреслює важливість розширення досліджень у сфері харчування та здоров’я за межі Європи і Північної Америки, з акцентом на дієти Латинської Америки, Азії та Африки, які впливають на різні групи населення, зокрема й жителів Сполучених Штатів.
Латиноамериканські дієти, еволюція їхніх харчових звичок і вплив на здоров’я також були вивчені. Дієти латиноамериканської спадщини об'єднують у собі впливи корінних культур, колоніалізму й африканських традицій, і включають у свій раціон основні продукти, такі як кукурудза, боби, а також багаті фрукти й овочі, часто доповнювані морепродуктами. Незважаючи на можливі ризики, пов’язані з цими дієтами, представники латиноамериканської громади часто показують нижчий рівень серцево-судинних захворювань і довше живуть завдяки своїм традиційним харчовим звичкам і соціальній підтримці.
Дослідження показують, що в країнах Латинської Америки та інших регіонах традиційні дієти пов’язані зі зниженням запальних процесів і ризику розвитку діабету 2 типу. У США програми, засновані на традиційних латиноамериканських дієтах, сприяють ефективнішому лікуванню діабету серед етнічних представників Латинської Америки. Однак важливо враховувати, що різні групи латиноамериканців мають різні дієтичні звички та показники здоров’я, і вплив західної культури може призвести до погіршення якості харчування, особливо серед дітей у першому поколінні.
Для усунення нерівності в царині здоров’я всередині латиноамериканських спільнот необхідне розуміння цих змін і розробка програм, що враховують культурні особливості.
Традиційні дієти в Азії та азіатських діаспорах вирізняються розмаїттям кулінарних традицій, які складно звести до єдиного стандарту через відмінності між регіонами, містами та сім'ями. Однак можна виокремити спільні риси, як-от перевагу овочам, вегетаріанським джерелам білка, цільнозерновим і ферментованим продуктам, що є популярними у Східній, Південно-Східній та Південній Азії.
На прикладі Окінави в Японії, де люди живуть довго, традиційна дієта охоплює коренеплоди, соєві продукти і морепродукти. Незважаючи на схожість середземноморської дієти, проблемою залишається високе споживання солі. Однак японські дієти асоціюються з кращими показниками здоров’я, а сучасні зміни включають елементи як традиційної, так і західної кухні.
В азіатських країнах переважає здорова, переважно рослинна дієта, хоча конкретні продукти можуть відрізнятися від регіону до регіону. Дослідження вказують на зв’язок між традиційними азіатськими дієтами і зниженням ризику хронічних захворювань, хоча споживання натрію викликає побоювання.
Азіатське населення в США і Канаді стикається з проблемами, такими як високе споживання натрію і заміна цільнозернових продуктів рафінованими альтернативами, що свідчить про перехід до оброблених продуктів.
При розгляді культурних звичок харчування африканської діаспори видно, що вони включають в себе широкий спектр страв, що відображають культурні традиції від континентальної Африки до Америки. Замість того, щоб пропагувати одну типову дієту, враховується розмаїття кулінарних традицій, сформованих історичними факторами.
Такі дієти, як афро-американська, афро-карибська та афро-Південноамериканська, включають у себе продукти, типові для африканських народів, а також місцеві впливи. Дослідження показують, що традиційні африканські дієти можуть бути сприятливими для здоров’я, знижуючи ризик хронічних захворювань.
Однак соціально-економічні чинники та нерівність у доступі до їжі продовжують впливати на харчові звички в африканських громадах, наголошуючи на необхідності подальших досліджень і підтримки культурно-адаптованих програм для поліпшення здоров’я та рівності.
На закінчення, світове населення дедалі більше переходить від традиційних до оброблених дієт, спричиняючи серйозні проблеми для громадської охорони здоров’я. Однак традиційні азіатські, латиноамериканські та африканські дієти, що базуються на рослинних продуктах, пропонують шляхи до здоров’я, що відповідають культурним традиціям, і потребують подальших досліджень і державної підтримки.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.