Допоможуть покращити пам’ять. П’ять рецептів MIND дієти: салати, запіканки та не тільки

24 червня 2024, 17:06

Дієта MIND зосереджена на споживанні збалансованих страв із корисних для мозку продуктів, таких як цільні зерна, листова зелень, риба та горіхи. Пропонуємо п’ять простих рецептів для здорового харчування.

MIND дієта об'єднує принципи середземноморського харчування та дієти DASH, покликані зберегти когнітивні функції організму, тобто здатність розуміти, пізнавати, вивчати, усвідомлювати, сприймати і переробляти зовнішню інформацію. Якщо ви хочете спробувати харчуватися за таким принципом обов’язково приготуйте ці п’ять простих страв від EatingWell.

Реклама

1. Легкі котлети з лососем

Легкі та корисні рибні котлети (Фото: bhofack2/depositphotos)
Легкі та корисні рибні котлети / Фото: bhofack2/depositphotos

Ці корисні котлети з лососем — смачний спосіб підвищити рівень омега-3 в організмі. Це також чудовий спосіб використати консервований (або залишки) лосось.

Інгредієнти:

2 ч. л. оливкової олії першого віджиму плюс 2 ст. л. оливкової олії

½ склянки дрібно нарізаної цибулі

3 ст. л. дрібно нарізаної селери

2 ст. л. подрібненої свіжої петрушки

2 банки (300 г) несолоного лосося без кісток і шкіри, злита вода

1 велике яйце, злегка збите

1 ½ ч. л. діжонської гірчиці

½ склянки панірувальних сухарів, бажано цільнозернових

½ ч. л. меленого перцю

1 лимон, нарізаний часточками для подачі (за бажанням)

Вершково-кроповий соус для подачі (за бажанням)

Спосіб приготування:

1. Нагрійте 2 чайні ложки олії у великій антипригарній сковороді на середньому вогні. Додайте цибулю і селеру; готуйте, помішуючи, до розм’якшення, близько 3 хвилин. Покладіть петрушку. Зніміть з вогню і перекладітьв невелику миску; витріть сковороду.

2. Покладіть лосось у середню миску, розділіть виделкою. Додайте яйце і гірчицю, добре перемішайте. Додайте суміш цибулі, панко і перець; добре перемішайте. Сформуйте з суміші 8 котлет, приблизно по ¼ склянки кожна.

3. Нагрійте 1 столову ложку олії в сковороді на середньому вогні. Покладіть 4 котлети і смажте, доки вони не стануть золотистими, 2−3 хвилини. За допомогою широкої лопатки переверніть їх і смажте до повної готовності та золотистої скоринки з іншого боку, ще 2−3 хвилини. Перекладіть на тарілку і накрийте кришкою, щоб зберегти тепло. Повторіть з рештою 1 столовою ложкою олії та 4 котлетами, при необхідності зменшити вогонь до середнього, щоб запобігти пригоранню.

2. Салат із квасолі з медово-оцтовою заправкою

Корисний салат з квасолею (Фото: LiudmylaChuhunova/depositphotos)
Корисний салат з квасолею / Фото: LiudmylaChuhunova/depositphotos

Подавайте цей салат на домашнє застілля або на пізній сніданок разом із куркою-гриль, морепродуктами або рибою.

Інгредієнти:

2 склянки стручкової квасолі, обрізаної

½ склянки свіжого базиліка, плюс 2 ст. л. подрібненого для прикраси

1 невелика цибулина-шалот, розрізана на четвертинки

¼ склянки оливкової олії першого віджиму

3 ст. л. червоного винного оцту

2 ч. л. меду або сиропу агави

2 ч. л. діжонської гірчиці

¼ ч. л. солі

½ ч. л. меленого перцю

1 банка вареного нуту, промита (250 г)

1 банка вареної темно-червоної квасолі, промита (250 г)

1 банка вареної чорної квасолі, промита (250 г)

1 банка вареної квасолі канеліні або квасолі по-флотськи, промита (250 г)

1 склянка розрізаних навпіл помідорів черрі

½ склянки дуже тонко нарізаної редиски

Спосіб приготування:

1. Відваріть стручкову квасолю на пару у великій каструлі з кошиком для приготування на пару до хрусткої скоринки, приблизно 4 хвилини. Викладіть їх, щоб охололи.

2. Тим часом змішайте в блендері ½ склянки базиліка, цибулю-шалот, олію, оцет, мед (або агаву), гірчицю, сіль і перець. Перебийте до однорідної маси.

3. Викладіть стручкову квасолю та решту інгредієнтів на тарілку. Подавайте з заправкою. За бажанням прикраьте подрібненим базиліком.

3. Креветки з коричневим рисом, помідорами та авокадо

Апетитна вечеря з крреветками (Фото: skylinefree/depositphotos)
Апетитна вечеря з крреветками / Фото: skylinefree/depositphotos

У цьому швидкому і простому рецепті коричневий рис поєднується з вареними креветками, в імбирно-соєво-кунжутному соусі, щоб створити ароматну страву в найкоротші терміни. Начинка з помідорів та авокадо додає страві гарного кольору та поживних речовин.

Інгредієнти:

¾ склянки тонко нарізаної зелені цибулі-шалот

¼ склянки соєвого соусу тамарі зі зниженим вмістом натрію

1 ½ ст. л. японської рідкої приправи міріну

1 ½ ст. л. підсмаженої (темної) кунжутної олії

1 ст. л. білого кунжуту

2 ч. л. тертого свіжого імбиру

½ ч. л. меленого червоного перцю (за бажанням)

350 г варених креветок, нарізаних шматочками

2 склянки вареного коричневого рису

2 ст. л. рисового оцту

2 склянки нарізаних помідорів черрі

2 склянки нарізаного кубиками авокадо

¼ склянки подрібненої кінзи

¼ склянки підсмаженого чорного кунжуту

Спосіб приготування:

1. У середній мисці збийте зелень цибулі-шалот, тамарі, мірін, олію, біле кунжутне насіння, імбир і подрібнений червоний перець, якщо використовуєте. Відкладіть 2 столові ложки соусу в маленьку миску. Додайте креветки до соусу в середній мисці і акуратно перемішайте, щоб покрити їх.

2. У великій мисці змішайте рис і оцет. Розділіть на 4 миски і викладіть в кожну ¾ склянки креветок, по ½ склянки помідорів і авокадо, а також по 1 столовій ложці кінзи і насіння чорного кунжуту. Полийте соусом, що залишився, і подавайте до столу.

4. Лосось та овочі з гірчицею і кропом на грилі

Лосось з овочами на грилі (Фото: 1odinmig.gmail.com/depositphotos)
Лосось з овочами на грилі / Фото: 1odinmig.gmail.com/depositphotos

У цьому простому рецепті лосося-гриль риба готується з цукіні, помідорами та цибулею, але ви можете використовувати замість них свої улюблені овочі.

Інгредієнти:

3 ст. л. майонезу

3 ст. л. діжонської або цільнозернової гірчиці

1 ст. л. дрібно нарізаного свіжого кропу, плюс листя для прикраси

700 г філе лосося без шкіри, вирізане по центру

2 середніх цукіні, обрізаних і нарізаних уздовж

2 ст. л. оливкової олії першого віджиму, розділені

½ ч. л. солі, розділеної

Мелений перець за смаком

1 велика червона цибулина

500 г помідорів черрі

Спосіб приготування:

1. Замочіть кедрову дошку від 30 хвилин до 1 години (за бажанням).

2. Підготуйте гриль для непрямого смаження: розігріти до високої температури з одного боку, а з іншого — вимкнути вогонь.

3. У невеликій мисці змішайте домашній майонез, гірчицю та кріп.

4. Вийміть дошку з води і висушіть. Покладіть лосося шкірою вниз на дошку. Змастіть лосося майонезною сумішшю. За бажанням прикрасьте зверху листям кропу.

5. Покладіть лосося на дошку з вимкненого боку гриля. Смажте на грилі із закритою кришкою, поки лосось не почне розшаровуватися при проколюванні виделкою, приблизно 1 годину 10 хвилин. Вийміть лосось і дошку; накрийте фольгою, щоб зберегти тепло.

6. Увімкніть всі конфорки гриля на середньо-сильний вогонь. Змастіть цукіні 1 столовою ложкою олії і посипати ¼ чайної ложки солі і перцю за смаком. Помідори та цибулю полийте рештою 1 столової ложки олії та ¼ чайної ложки солі і перцю за смаком.

7. Викладіть помідори з цибулею в кошик для гриля. Смажте помідори з цибулею, періодично помішуючи, поки цибуля не стане м’якою, а помідори не почнуть лопатися, 10−12 хвилин. Кабачки смажте на грилі, перевернувши один раз, до утворення рум’яної скоринки, 2−3 хвилини з кожного боку.

8. Подавайте лосось з овочами. За бажанням прикрасьте ще кропом.

5. Запіканка з курки та кіноа

Запіканка з курки, сиру і томатів (Фото: olhaafanasieva/depositphotos)
Запіканка з курки, сиру і томатів / Фото: olhaafanasieva/depositphotos

Ця ароматна і смачна страва нагадує піцу у формі запіканки зі свіжим базиліком, нарізаними кубиками помідорами і дуже смачним плавленим сиром зверху. Якщо ви не можете знайти свіжу моцарелу чилігіне, купіть більшу кульку і розірвіть її на шматочки. Попередньо розігріте деко сприяє карамелізації обсмажених овочів, що додає шарів смаку до цієї пікантної вечері.

Інгредієнти:

2 ½ склянки несолоного курячого бульйону

1 ¼ склянки білої кіноа

2 середніх цукіні, нарізані

1 середній жовтий патисон, нарізаний

5 ст. л. оливкової олії першого віджиму, розділених

1 середній баклажан, очищений і нарізаний

1 ст. л. бальзамічного оцту

1 ¼ ч. л. солі

2 склянки порваної вареної курячої грудки

1 банка нарізаних кубиками помідорів з базиліком, часником і орегано, без води (орієнтовно 350 г)

1 склянка подрібненого сиру Грюєр

2 ст. л. подрібненого свіжого базиліка, плюс листя для прикраси

200 г свіжих маленьких кульок сиру моцарела (приблизно 1 ¼ склянки)

1 склянка розрізаних навпіл помідорів черрі

Спосіб приготування:

1. Змішайте бульйон і кіноа в середній каструлі. Доведіть до кипіння на середньому вогні. Зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і варіть, не помішуючи, 15 хвилин. Зніміть з вогню і дайте постояти під кришкою 5 хвилин. Розбийте кіноа виделкою. Відставте, не накриваючи, при кімнатній температурі.

2. Тим часом встановіть решітки у верхній і нижній третинах духовки. Помістити 1 деко на верхню решітку і 1 деко на нижню решітку. Розігріти до 220 °C.

3. У велику миску покласти цукіні, патисони та 2 столові ложки олії. Обережно зняти гарячу сковороду з верхньої решітки; викласти суміш кабачків рівним шаром на гарячу сковороду.

4. У великій мисці змішати баклажани з рештою 3 столовими ложками олії; перемішати, щоб покрити. Обережно зняти гарячу сковороду з нижньої решітки; викласти баклажани рівним шаром на гарячу сковороду.

5. Смажити суміш кабачків на верхній решітці, а баклажани — на нижній, помішуючи один-два рази, до готовності та золотистої скоринки, приблизно 20 хвилин для баклажанів і 30 хвилин для кабачків.

6. Перекласти всі обсмажені овочі у велику миску. Додайте оцет і ½ чайної ложки солі; перемішайте. Дати трохи охолонути, приблизно 10 хвилин.

7. Зменшити температуру духовки до 120 °C. Злегка змастити форму для випікання олією; відставити вбік. Перекласти кіноа в миску з овочами. Додати курку, помідори з соком, грюєр, базилік і решту ¾ чайної ложки солі; добре перемішати.

8. Перекласти суміш у підготовлену форму для запікання, щільно накрити фольгою. Випікайте на нижній решітці, поки кіноа не почне хрустіти по краях, а суміш не стане схожою на готову, приблизно 30 хвилин.

9. Вийняти з духовки, зняти та викинути фольгу. Зверху рівномірно розподілити моцарелу та помідори чері. Поставити форму для запікання на верхню решітку; збільшити температуру духовки до рівня грилю.

10. Запікати, поки сир не стане пухирчастим і золотисто-коричневим, а помідори не зарум’яняться. Смажити, поки сир не стане пухирчастим і золотисто-коричневим, а помідори не покриються пухирцями, приблизно 5 хвилин. Дати трохи охолонути, приблизно 10 хвилин. Перед подачею на стіл прикрасьте блюдо листям базиліка, за бажанням.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини