Нові та легендарні. Найкращі сомельє рекомендують улюблені українські вина до Дня Незалежності України

24 серпня, 12:13
Українські вина до Дня Незалежності (Фото: згенеровано ШІ)

Українські вина до Дня Незалежності (Фото: згенеровано ШІ)

В День Незалежності ми звикли згадувати героїв, які боролися та борються за Україну щодня, накривати святковий стіл, говорити про свободу і мріяти про майбутнє. А ще — піднімати келихи.

І що може бути більш символічним, ніж відкоркувати в цей день саме українське вино? Адже виноробство на нашій землі має глибоке коріння: від античних поселень на узбережжі Чорного моря, де греки закладали перші виноградники, до княжих часів, коли келих із вином супроводжував важливі трапези, і до сьогодні, коли українські вина дедалі частіше дивують міжнародних авторитетних сомельє.

Реклама

Українське виноробство сьогодні переживає справжнє відродження. Вина з Одещини, Миколаївщини, Закарпаття та Київщини дедалі частіше з’являються в меню улюблених закладів, здобувають медалі на міжнародних конкурсах і стають частиною нашої щоденної гастрокультури. Якщо ще кілька років тому українське вино було радше приємним винятком, то тепер воно конкурує зі світовими виробниками і щоразу дивує якістю, стилем та характером.

До Дня Незалежності NV FOOD звернувся до переможців конкурсу Кращий сомельє України різних років із проханням скласти добірку вин, які варто відкрити на свято. Це не теоретичні рекомендації — це вибір людей, які знають українське вино зсередини, працюють із ним і бачать, як воно змінюється. У цій колекції ви знайдете і легкі вина для святкового вечора з друзями, і більш складні — для повільних розмов та роздумів. Ця добірка — про сьогоднішнє українське виноробство: сміливе, сучасне й відкрите світу, але водночас дуже наше.

Іван Перчеклій

Переможець конкурсу Кращий сомельє України-2017, діючий військовослужбовець

1. Ігристе вино Leleka Wines Brut (239 грн)

«Це вино виготовлене методом Шарма, легке і приємне, з невеликою кислотністю, і воно чудове для свят або літнього відпочинку. Коли мені дали відпустку (по службі - прим.авт.), я купив ящик цього ігристого, щоб відсвяткувати день народження дружини. Наші гості були у захваті й здивовані, що в Україні є ігристі, здатні скласти конкуренцію європейським зразкам, наприклад, просеко. Виробник дуже скурпульозно підходить до виробництва, але при цьому у вина досить демократичний цінник».

2. Ігристе Пет Нат Йоханітер Father’s wine (500 грн)

«Пет Нати зараз набувають дедалі більшої популярності. Для знавців це знайома тема, а ось тим, хто тільки відкриває світ вина, може бути трохи незвично. Проте Пет Нат Йоханітер від Father’s wine можна сміливо обирати, щоб відкрити для себе цей стиль вина. Виноробня експериментує з власним виноградом, який вирощується в Гусятині Тернопільської області. Йоханітер чудово підходить до літніх салатів (наприклад, з додаванням полуниці), або до білого м’яса».

3. Pinot Blanc Chateau Pinot Exclusive (290 грн)

«Це не дуже відомий виробник, проте варто зазначити, що лози для своїх виноградників біля озера Ялпуг вони привезли із Австрії. Це класичний Піно Блан, тобто такий, яким його роблять в усьому світі. Легкий, приємний та нейтральний, таке літнє вино на кожен день. Це історія про ненав’язливість, коли хочеться випити білого вина, яке ллється келих за келихом. Нещодавно я відкривав пляшку для друзів, і всім сподобалося завдяки його легкості. Насправді, з сортом важко працювати, він може швидко перезріти й може бути складно досягти балансу. Але виноробка Chateau Pinot Євгенія Пустовіт вчасно зібрала і змогла досягти ідеального балансу в смаку цього вина».

4. Мушля Bakota Bay біле сухе (520 грн)

«Bakota Bay — відносно молода виноробня, яка висадила свої виноградники, але вони поки не плодоносять, тому виноматеріал закупається в Одеській області. Головний винороб Руслан Ковалевський дуже любить купажувати, і це цікаво. Це вино легке й дуже ароматне, в ньому поєднаний Совіньйон та Мускат. Вино називається Мушля, тож його сміливо можна подавати з гребінцями або креветками, чи з запеченою дорадо».

5. Леанка Королівська 2021, SASS K. Winery (625 грн)

«Це виноробня Крістіана Шоша, і він — великий експериментатор з європейською освітою винороба. Він угорець, і прийняв виноробню від свого діда. У нього є дуже багато старих лоз, а сама виноробня розташована біля м. Берегове. До речі, він перевів свої виноградники на органічне вирощування, та робить ставку на місцеві або угорські сорти винограду. Леанка виготовлена на диких дріжджах — зверніть увагу, любителі натуральних вин! — а також витримана в дубових бочках. Вино має приємний насичений аромат, з нотами фруктів, легким травʼянистим тоном та середнім тілом, що дозволяє його поєднувати з білим мʼясом або рибою із складним соусом».

6. Вино помаранчеве Арбіна Beykush (1141 грн)

«Куди ж без Арбіни? Скільки б помаранчевих українських вин я не куштував — кращого за неї поки не знайшов. Арбіна отримала своє ім'я від назви стародавнього поселення, заснованого греками-колонізаторами, ще в І тисячолітті до н. на сучасному острові Березань, що на відстані 4 км від виноробні. В ароматі - соковиті ананаси, ромашки, мед та нотки перцю».

7. Першотвір червоне Біодинаміка Biologist

«Я нещодавно був на цій виноробні і дегустував деякі вина. Чому обрав саме це? Це вино з червоного винограду, який зібрали в Київській області, його вирощували органічними методами з елементами біодинаміки. А ще в ньому поєднані сорти Піно Нуар, Каберне Совіньйон, Карменер. Вино зроблено методом карбонічної мацерації - таким способом роблять Божоле. Це зроблено для того, щоб отримати легке, приємне літнє вино. Хоча воно червоне, його можна подавати охолодженим, і воно смакуватиме ідеально».

8. Gewürztraminer CHARA & GARRA (600 грн)
«Це молода виноробня з Галичини, що виробляє вина та дистиляти. Вино Gewürztraminer виготовлене із добірного сорту винограду, що був м’яко віджатий після кількагодинної мацерації, а потім ферментований в сталевих резервуарах. Це вино в сліпій дегустації я відніс би швидше до півночі Італії, ніж до України. Дуже раджу скуштувати усім любителям Гевюрцтрамінеру. Чудово поєднується з морепродуктами та запеченою рибою».

Ігор Постоянкін

переможець конкурсу Кращий сомельє України-2025, шеф-сомельє ресторану Catch

1. Pet-nat Рислінг 2024 Frumushika-Nova (599 грн)

«Легкий старт, а можливо і фальш. Для досвідчених винолюбів все буде зрозуміло — треба лише гарно охолодити і швидко випити. А для новачків попереджаю: це щось на зламі смаків, між сухим сидром та ігристим вином. Пет-нат від Frumushika-Nova — натуральне ігристе брют, зроблене методом ancestral. Аромат скрипучого яблука, свіжого лайма, легкі польові квіткові ноти, свіжий та хрусткий в смаку. Посмак свіжий, цитрусовий. Ідеально — в спекотний день як аперитив, також на старт вечері - до устриць».

2. Ігристе брют 60 місяців 2018 Grand Vallee (1299 грн)

«Grand Vallee — це справжній король серед українських ігристих. Білий брют урожаю 2018 року, який провів 60 місяців на осаді, створений за класичною технологією виключно з сорту Шардоне. Лімітована колекція — всього тисяча пляшок, встигніть знайти свою до столу. У келиху відкривається пишний фруктовий та хлібний аромат, смак елегантний і свіжий, з помірним дозажем. Якщо вже всі устриці з'їли, то варто спробувати з карпачо лосося або тунця з руколою та цибулею, це все під оливкою олією і трохи крем-бальзаміку для акцентів».

Рожевий квадрат від Father’s wine (Фото: інстаграм Father’s wine)
Рожевий квадрат від Father’s wine / Фото: інстаграм Father’s wine

3. Рожевий квадрат 2024 Father’s Wine (430 грн)

«Це легке, сухе, освіжаюче вино з надзвичайно пишним ароматом. Тут відчувається така палітра аромату, ніби перед вами справжній кошик літніх ягід — полуниця, малина та порічка. Легка квіткова нотка додає витонченості. Смак приємно збалансований: освіжаюча кислотність гармонійно поєднується з легкою натуральною солодкістю. Вино залишає довгий і вишуканий післясмак. Особливість Рожевого квадрата — гібридний сорт винограду Юпітер, який робить його неймовірно ароматним та привабливим. Для пейрингу рекомендую поєднання полуниці, креветки та крем-сиру — ідеально підкреслює характер вина».

4. Шардоне Резерв 2022 Vinoman (750 грн)

«Це біле вино вже насичене та щільне, з сорту Шардоне. Воно з легендарної, найбільш північної виноробні України, з терруару Чернігівщини. В ароматі стиглі тропіки та медове яблуко, трохи спецій та ванілі. Довгий вершковий смак, бо витримка 4 місяці в авторській бочці зі скельного дуба. Чисте задоволення, до якого теж за бажанням можна підібрати гастрономічну пару. Наприклад, чудово підійде ризото з грибами чи морепродуктами, або вже відома качана каша з куркою та грибами.

Арбіна від Бейкуш (Фото: фейсбук Бейкуш)
Арбіна від Бейкуш / Фото: фейсбук Бейкуш

5. Арбіна 2021— Beykush (650 грн)

«Тим, хто ще досі не скуштував оранж, варто починати з одного з найкращих взірців України. У сліпих дегустаціях Арбіна завжди отримує найвищі місця, це просто любов майже кожного сомельє. Назва походить від старовинної назви одного з грецьких чорноморських портів. В складі Ркацителі, часткова ферментація на шкірці, витримка понад два роки в дубі. В ароматі стигла диня та папайя, трохи сухофруктів та медових квітів. В смаку округле та злегка шорстке, що чудово для цього стилю. В поєднання рекомендую смажену пряну курку з перцем на грилі, та можна й щось більше жирне та пряне на ваш смак».

6. Одеський чорний VIP 2019 Villa Tinta (295 грн)

«Переходимо до червоних. Це сухе вино з сорту Одеський чорний (Аліберне) — автохтонного сорту, вирощеного в інституті Таїрова. Це наша чорна перлина в океані вин. Насичене, темно-бордове в кольорі, в ароматі - чорнослив та перезріла слива, болгарський перець на грилі, чорний перець, ваніль, крихта шоколаду та стружка дуба. В смаку оксамитовий, шовковистий, тільний, з характерним шершавим таніном. Нарешті шашлик досмажився, і можна наливати це вино. Ідеально до шашлику та барбекю з солодкими соусами».

7. Троянда Карпат 2021 Chateau Chizay (767 грн)

«Легендарне біле солодке вино з Закарпаття з сорту Трамінер рожевий, з витримкою в дубовій діжці більше двох років. В ароматі стиглі фрукти в сиропі, хтось навіть згадає варення з пелюсток троянди. Підсмажений горіх та ваніль також продивляються. Широко експортується за межі Україні. Тому це обов’язкове вино за столом і під десерт, наприклад, чизкейк з карамеллю або ліниві вареники зі згущеним молоком та сметаною. Якщо рухатись названими винами, як картоюі, то у вас буде вдала вечеря з найкращими зразками. Смачного і слава Україні!»

Іван Бачурін

президент Асоціації сомельє України, Кращий сомельє України-2009, переможець Wine Trophy 2014

1. Shabo, вина лінійки Grand Reservе і Limited Edition

«Limited Edition — це кріплені зразки, а вина Grand Reservе витримані від 6 до 9 місяців у бочках. Можна брати будь-який зразок і залишитися задоволеним — це, на мій погляд, одні з найкращих витриманих вин, які є в Україні. Та і не дивно, адже Shabo — найбільш титулована виноробня України на сьогодні».

2. Вина від Chateau Chizay

«Це виноробня із Закарпаття. Особливо хочеться відмітити такі сортові вина, як Черсегі, Фурмінт та Блауфранкіш. Це типові сорти винограду Закарпаття та центральної Європи, що не дуже популярні та знані в Україні, дають особливій смак та фруктову свіжість».

Вино Шато Чизай (Фото: фейсбук Шато Чизай)
Вино Шато Чизай / Фото: фейсбук Шато Чизай

3. Колоніст та Villa Tinta

«Я відмічаю одразу двох виробників з української Бессарабії - у них обох неймовірний Одеський чорний. Чому? Тому що Ялпуг, Болград, загалом цей регіон, та люди, що там живуть — це найкраще для цього сорту винограду. Відповідно, і якість вина чудова, його точно варто придбати під червоне мʼясо».

4. Подільські винороби — Father’s Wine, Zelenizy, Gigi Winery, та Житомирщина — Mon Crafto та Lewkovo.

«У тернопільської виноробні Father’s Wine вдався чудовий експеримент з вином Рожевий квадрат з сорту винограду Юпітер. Цей сорт має яскравий, неочікуваний аромат, походить із США, він дуже впізнаваний. Gigi Winery — виноробня з Вінницької області, яка також має чудові вина. Завдяки грузинським корінням Володимир Гігінеішвілі завжди добре розбирався у вині, а 10 років тому захопився виноробством. Він створив виноробню, яка вже встигла стати доволі відомою серед сомельє та любителів українського вина. Ще один виробник, який набирає популярності - Mon Crafto з Андрушівки Житомирської області. Історія виноробні розпочалась у 2021 році, коли сім'я вирішила зробити одну бочку вина для того, щоб розділити її з найближчим колом друзів. На сьогодні виноробня має виноградники площею 3.5 га, сорти підібрані під клімат Житомирщини».

Одеський чорний від Gigi Winery (Фото: фейсбук Gigi Winery)
Одеський чорний від Gigi Winery / Фото: фейсбук Gigi Winery

5. Вина від Beykush з-під Очакова

«Це цікаві зразки, які вже встигли отримати визнання. Виноградники Бейкуш — це 11 гектарів французьких та італійських клонів білих сортів — Шардоне, Піно-Гріджио, Рислінг, Совіньйон Блан, Ркацителі та червоних — Піно Нуар, Мерло, Сапераві, Каберне Совіньйон. Крім того, є експериментальний виноградник із білими Тельті-Курук, Альваріньо, Тиморасо та червоними Темпранільо, Мальбек, Пінотаж. Вибрати точно є із чого!»

6. Biologist та Vinoman

«Це одні з найяскравіших виробників, імена яких на сьогодні набирають популярності. Biologist — виноробня з Київської області. Власник Ігор Петренко має біодинамічні виноградники, розташовані в Київській області (3 га) та виноградники в Одеській області (14 га). Більшість вин не фільтруються, що зберігає природний смак, а також при виготовленні використовуються дикі дріжджі, що підкреслює характер вина. Vinoman — виноробня з Чернігівщини. Борис Слабошевський — винороб та засновник, висадив виноградник на грунтах-пісковиках на невеликій ділянці заднього двору площею в 1 га, попри відмовляння професорів та експертів. Він вирощує європейські сорти винограду: Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Bianca, Traminer. При виготовленні вина використовують баріки із скелястого дубу, і кожного року випускають близько 10 тисяч пляшок. Загалом, за моїми спостереженнями, ринок вина щороку поповнюється новими крафтовими виноробами, і я раджу приглядатися до маленьких виробників. Купуючи у них вино, ми підтримуємо не лише самих виробників, але й економіку України вцілому, що дуже важливо сьогодні».

Зверніть увагу: ціни актуальні на момент публікації та можуть відрізнятися від фактичних.

Показати ще новини