«Змістіть акцент у своєму раціоні». Чи правда, що рослинне м’ясо корисніше за тваринне

25 лютого, 18:40
Бургер з котлетою з альтернативного м’яса (Фото: Instagram @themodernmeat)

Бургер з котлетою з альтернативного м’яса (Фото: Instagram @themodernmeat)

Допомогти навколишньому середовищу та споживати менше м’яса — безумовно благородна справа. Та чи вийде це зробити не нашкодивши собі? Дізнаємося, яке м’ясо, справжнє чи рослинне, насправді краще для здоров’я.

Фрукти та овочі - найкращі друзі, а надмірно оброблені продукти краще взагалі виключити з раціону. Поради для здоров’я на кшталт цієї знайомі з дитинства і досі відлунюють у нашій свідомості. Але як же тоді бути з такими продуктами як котлети, сосиски, нагетси та іншими, що зроблені з рослин, але все одно піддаються глибокій переробці. Вони шкідливі, чи корисні, як заявляють компанії на кшталт Beyond Meat та Impossible Foods?

Реклама

Експерти з харчування кажуть, що веганське м’ясо альтернативи також можуть мати певні переваги. Якщо для багатьох зрозуміло, що вживання червоного та переробленого м’яса пов’язане з ризиками для здоров’я (хвороби серця, деякі види раку та передчасна смерть), ми ще не знаємо, як альтернативи можуть вплинути на наше здоров’я в довгостроковій перспективі.

Альтернативне м'ясо в котлетах (Фото: Instagram @themodernmeat)
Альтернативне м'ясо в котлетах / Фото: Instagram @themodernmeat

Чи схожі за поживністю

Профілі поживних речовин у продуктах з альтернативного м’яса можуть сильно відрізнятися. Одначе два наукові огляди, обидва опубліковані у 2024 році, вказують на деякі закономірності. У порівнянні зі звичайним м’ясом, таким як яловичий фарш, свинячі ковбаси та курятина, версії на рослинній основі зазвичай містять менше насичених жирів (категорія жирів, які пов’язані з серцевими захворюваннями) і такий самий або трохи нижчий рівень білка.

Наприклад, 120-грамова бургерна котлета, виготовлена з 85% нежирного яловичого фаршу, містить 6,5 грамів насичених жирів. В еквівалентному за розміром бургері Impossible Burger міститься трохи менше (шість грамів насичених жирів), а в Beyond Burger — ще менше (лише два грами). З іншого боку, бургер Gardein Ultimate на рослинній основі містить майже на 40% більше насичених жирів (дев’ять грамів) у порівнянні з яловичим фаршем.

Рослинне м'ясо в гуляші з рисом (Фото: Instagram @nova_meat)
Рослинне м'ясо в гуляші з рисом / Фото: Instagram @nova_meat

Що стосується рівня білка, то бургери набагато більш схожі: яловича котлета містить 21 грам білка, тоді як три рослинні версії: від 19 до 21 грама. Рослинні м’ясні продукти також зазвичай містять клітковину — поживну речовину, пов’язану зі зниженням ризику діабету 2 типу, раку товстої кишки та серцевих захворювань. У котлеті Impossible Burger її міститься п’ять грамів, у Beyond Burger — два грами, а в котлеті Gardein — один грам. Справжнє м’ясо повністю позбавлене клітковини.

За словами доктора, кардіолога і професора медицини Університету Тафтса, Даріуша Мозаффаряна для The New York Times, основним недоліком м’яса рослинного походження є те, що воно містить набагато більше натрію (тобто солі), ніж сире і необроблене м’ясо, таке як яловичий фарш, свинячі відбивні і куряча грудка.

Звичайно, більшість людей додають принаймні деяку кількість солі до сирого м’яса перед тим, як приготувати його, про що зазначила прессекретарка Beyond Meat у своїй заяві. За її словами, нинішні котлети та продукти з яловичини від компанії містять менше натрію, ніж попередні версії, а ще використовується олія авокадо замість кокосової, для зниження рівня насичених жирів.

Доктор Френка Б. Ху, професор дієтології та епідеміології Гарвардської школи громадського здоров’я ім. Т.Х. Чана, розповів, що їжа зі штучного м’яса, як правило, має кращий поживний профіль, ніж червоне м’ясо, і буде продовжувати вдосконалюватися.

Які дослідження та впливи рослинного м’яса на здоров’я

За словами доктора Ху, у двох невеликих дослідженнях, які вивчали вплив на здоров’я заміни справжнього м’яса рослинними альтернативами, такими як Beyond Meat та Impossible Foods, дослідники отримали неоднозначні результати.

Одне дослідження, опубліковане у 2024 році, показало, що коли 40 людей у Сінгапурі їли 2,5 порції рослинних бургерів, сосисок або курки на день протягом двох місяців, вони не були здоровішими, ніж 42 інші учасники, які їли аналогічну кількість справжнього м’яса протягом того ж періоду часу. Дослідники використовували підроблені м’ясні продукти від Impossible Foods, Beyond Meat, OmniMeat (Гонконг) та The Vegetarian Butcher (Великобританія). За словами провідного автора дослідження, це дослідження фінансувала сільськогосподарська дослідницька фірма в Гонконзі, яка не була зацікавлена в його результатах.

В іншому дослідженні, профінансованому організацією Beyond Meat і опублікованому в 2020 році, вчені виявили деякі переваги, пов’язані з рослинним м’ясом. Тридцять шість здорових дорослих людей споживали близько 2,5 порцій справжнього м’яса на день протягом двох місяців і близько 2,5 порцій рослинних продуктів від Beyond Meat на день протягом ще двох місяців. Наприкінці рослинної фази учасники мали нижчий рівень холестерину — і схуднули на кілька кілограмів — порівняно з кінцем фази споживання справжнього м’яса.

Крістофер Гарднер, дієтолог і професор медицини Стенфордського університету, який очолював дослідження 2020 року, визнав, що люди можуть скептично ставитися до його результатів, оскільки воно було профінансоване компанією Beyond Meat. Дослідження в галузі харчування, що фінансуються промисловістю, як правило, закінчуються більш сприятливими для неї результатами, ніж дослідження без фінансування з боку індустрії. Але, за словами доктора Гарднера, з огляду на обмеженість федеральних коштів на дослідження в галузі харчування, це часто єдиний спосіб проведення таких досліджень.

Він намагався мінімізувати упередженість, наприклад, залучаючи сторонніх статистиків для аналізу даних і не дозволяючи Beyond Meat переглядати результати дослідження, поки вони не були прийняті до публікації.

Різні результати двох досліджень могли бути пов’язані з відмінностями в учасниках, харчових продуктах або дизайні дослідження, додав д-р Ху, оскільки вважає, що дослідження в Стенфорді було «добре сплановане і ретельно виконане».

Попри ці суперечливі результати, дані є «багатообіцяльними», додав доктор Ху. Вони свідчать про те, що продукти рослинного походження можуть бути корисними для здоров’я — або принаймні не гіршими за м’ясо. Утім, згідно з його думкою, «нам потрібні набагато більші та довгострокові дослідження» з незалежними джерелами фінансування, щоб підтвердити це.

Альтернативне м'ясо в котлетах (Фото: Instagram @themodernmeat)
Альтернативне м'ясо в котлетах / Фото: Instagram @themodernmeat

В Україні подібних досить масштабних оглядів немає, оскільки ринок штучного м’яса відносно новий, і для його розвитку в нашій завадили низка факторів, серед яких і повномасштабне вторгнення. Тим не менше, за результатами опитування споживачів, проведеного компанією Pro-Consulting у другому кварталі 2023 року, виявлено такі характеристики цільової аудиторії та особливості споживання рослинного м’яса:

  • основну групу споживачів рослинного м’яса в Україні становлять жінки віком до 45 років із середнім рівнем доходів;
  • найпоширеніша частота споживання продукції даного ринку — раз на місяць;
  • основним бар'єром, що обмежує рівень споживання, є набагато більша вартість рослинного м’яса в порівнянні зі звичайним — роздрібні ціни різняться в сім і більше разів.

Також там зазначають, що ринок зростав з 2020 до 2023 року та є перспективним. З 2021 року у дослідженні UA Plant-Based готовність вживати рослинні альтернативи у разі доступності та ідентичності проявили 65,3% українців.

Наскільки переробленим є альтернативне м’ясо

Ще одним додатковим ускладненням є те, що продукти з фальшивого м’яса, як правило, потрапляють до категорії ультраперероблених продуктів, які зазвичай пов’язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та іншими проблемами зі здоров’ям.

За словами експертів, важко створити продукти, які відтворюють смак і текстуру справжнього м’яса, без використання високотехнологічних інгредієнтів. Але не факт, що всі ультраоброблені продукти є шкідливими, зазначив Семюель Дікен, науковий співробітник Університетського коледжу Лондона, який вивчає ультраоброблені продукти.

«Нам потрібно більше і якісніші докази, щоб з’ясувати, як різні ультраоброблені продукти впливають на здоров’я». Враховуючи наявні дані, доктор Дікен каже, що м’ясо рослинного походження не є продуктом, який викликає у нього найбільше занепокоєння. (А от солодкі напої та перероблене м’ясо — так).

М'ясні тефтелі з альтернативного м'яса (Фото: Instagram @impossible_foods)
М'ясні тефтелі з альтернативного м'яса / Фото: Instagram @impossible_foods

Чи є сенс споживати рослинне м’ясо

Якщо вам подобається смак і текстура м’яса, але ви хочете їсти менше м’яса, продукти з фальшивого м’яса можуть стати корисною «сходинкою до більш рослинної дієти», — ділиться доктор Ху. За його словами, вони можуть мати певні переваги для здоров’я, а також значну користь для навколишнього середовища.

Ще краще, на думку всіх експертів, змістити акцент у своєму раціоні з червоного м’яса і переробленого м’яса в бік цільних продуктів або менш оброблених джерел рослинного білка, таких як квасоля, сочевиця, тофу і темпе. Заміна рослинних продуктів, таких як бобові та цільнозернові, на м’ясо, наприклад, чітко пов’язана зі зниженням ризику серцевих захворювань і діабету 2 типу. За словами доктора Гарднера, ці продукти, як правило, дешевші. «Квасоля, горох і сочевиця, безумовно, краще, ніж бургер Beyond», — каже доктор Гарднер.

Ви також можете спробувати рибу і курку як більш здорову альтернативу червоному м’ясу і переробленому м’ясу, сказав д-р Мозаффарян. Або, додав він, замість яловичого фаршу для котлети можна використовувати гриби портобелло. «Це реальна альтернатива», — прокоментував Мозаффарян.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини