Флешмоб пирогів. Підбірка рецептів від редакції NV до проєкту Пиріг Незалежності
15 серпня відбулася презентація проєкту Пиріг Незалежності, яка покликана створити гастрономічну традицію. Ініціативна група переконана, що окрім державних урочистостей та відзнак кожна родина робить цей день святковим завдяки домашнім традиціям та їжі.
NV підготував для вас власні домашні рецепти від своїх журналістів, які ми готуємо своїм рідним та близьким з простих продуктів. Готуйте та смакуйте, долучившись до проєкту з гештегами #пирігнезалежності #пирігUA #pyrihIndependency.
Пироги Незалежності від NV:
1. Італійський яблучний пиріг з Рислінгом
Рецепт пирога з білим вином від керівниці NV Food Марини Маєвської
Святкові страви в нашій родині - не про мистецтво високої кухні, яке хтось досвідчений з усіх сил готує, а потім всі їдять та нахвалюють, а про приготування разом. То ж пиріг, який ми робимо з року в рік, саме такий: хтось чистить (від серцевини та шкірки), нарізає тоненькими скибочками яблука, хтось дістає борошно й розтоплює масло. Досвідченому кулінарові лишається лиш відкоркувати пляшку Рислінгу, яка додасть яблуками магії білого вина, все! Перемішати все і поставити в духовку можуть теж помічники. Колись мені цього рецепта показав італійський шеф-кухар, який працював у Києві, з часом вдома додалися ці нюанси: конкретне біле вино, цедра, сироп розмарину або лаванди. У вас можуть бути свої, але пиріг смакуватиме і просто з ваніллю. Він вологий всередині, і в ньому зовсім мало тіста. Коли всі доклалися до приготування, це і є свято, і результат всім подобається.
Інгредієнти на 2 форми 15×20 см:
- 150 г борошна
- 100 г цукру
- 100 г вершкового масла
- 3 яйця
- 800 г яблук європейських сортів
- 4 г сухих дріжджів
- 40 г коричневого цукру
- біле вино
- лимон/цедра
Додатково:
- 70 г яблучного соку (фреш або сік прямого віджиму)
- 100 г цукру
- 4 гілочки розмарину
- 1 ст.л. соку лимона
Приготування:
- Тоненько наріжте яблука і розламайте їх на шматочки. Промаринуйте 60 хв в солодкому білому вині з цедрою лимона (за бажанням). Збийте яйця з білим цукром до його повного розчинення. Додайте половину борошна і дріжджі, перемішайте. Введіть решту борошна і знову розмішайте, тісто стане трохи густішим. Додайте розтоплене (не гаряче) вершкове масло. Перемішайте до однорідності. Рідке тісто для пирога готове.
- Покладіть в ємність з тістом яблука (вино потрібно злити). Перемішайте все. Яблук повинно бути більше, ніж тіста — фактично, у вас вийдуть яблука, змащені тестом.
- Прогрійте духовку до 180 С. Змастіть форми і розлийте тісто в форми. Вдарте по столу, щоб тісто покрило дно форми, і додайте трохи тіста зверху на яблука. Посипте коричневим цукром. Запікайте 30−35 хвилин.
- Для ефектної подачі італійський яблучний пиріг з вином і розмариновим сиропом також можна запікати в формах для кексу. Смочного кавування із цим соковитим пирогом!
2. Тертий пиріг з абрикосами, персиками та сметанним суфле
Солодкий пиріг від журналістки NV Food Юлії Звєрькової
«Цей пиріг дуже універсальний, його можна готувати з практично будь-якими фруктами чи ягодами на ваш смак».
Інгредієнти:
- Борошно 190 г
- Жовток 2шт (40 г)
- Цукрова пудра 50 г
- Розпушувач 5 г
- Вершкове масло 100 г
Сметанне суфле:
- Білки 2шт (80г)
- Сіль
- Сметана 20−25% 500 г
- Цукрова пудра 110 г
- Крохмаль кукурудзяний 50 г
- Персик 150 г
- Абрикоси 300 г
- Кориця 0,5 ч.л
Приготування:
- Почніть з основи. З'єднайте віночком борошно, сіль, пудру, розпушувач. Розітріть сухі інгредієнти з маслом, додайте жовтки, все змішайте, швидко вимісіть. Розділіть на дві частини (1/3 та 2/3) і поставте в морозилку на 30хв.
- Приготуйте суфле Збийте білки з сіллю, поступово додаючи цукор до стійких піків. Акуратно введіть сметану кімнатної температури з крохмалем. Відставте.
- У форму на великій тертці натріть 2/3 тіста, рівномірно розподіліть, формуючи невеликий бортик. Викладіть трохи сметанної начинки.
- На персику зробіть хрестоподібний надріз, покладіть в миску, залийте окропом на хвилину. Зніміть шкірку, наріжте кубиками і покладіть в сметанну начинку, акуратно перемішайте. Влийте суфле у форму для випікання.
- Покладіть у форму половинки абрикосів, порізані слайсами. Зверху натріть 1/3 тіста. Посипте корицею та цукром, за бажанням.
- Випікайте в розігрітій до 160 градусів духовці півтори години, до золотистої скоринки. Коли пиріг повністю охолоне, поставте в холодильник на кілька годин.
3. Плацинди з сиром та зеленню
Сирні пласкі пироги від Анастасії Печенюк — журналістки розділу NV Техно
Традиційно плацинди, поширені на півдні України та в Молдові, готують з гарбузом, яблуками, тушкованою капусткою, м’ясом або ж яйцем та зеленню. В цьому рецепті як начинку буде використано кисломолочний сир та зелень. Анастасія розповіла, що цей рецепт для неї особливий, адже викликає спогади про дитинство у рідному місті. В Одесі ці пироги стали популярними завдяки тому, що їх продавали бабусі біля оперного театру.
Інгредієнти для тіста:
- 550−650 г борошна
- 300 мл теплої води
- 3 ст.л. рослинної олії
- 1 ч.л. солі
- 2 ч.л. цукру
Інгредієнти для начинки:
- 300 г домашнього сиру
- пучок зеленої цибулі
- пучок кропу
- 2 курячих яйця
- 1 ст.л. м’якого вершкового масла
- ½ ч.л. солі
- ½ ч.л. чорного меленого перцю
Приготування:
- Замісіть м’яке пружне тісто. В глибокій мисці теплу воду змішайте з сіллю та цукром, додайте олію. Ретельно перемішуйте, допоки сіль та цукор не розтануть. Додайте в суміш борошно — важливо робити це поступово, аби контролювати консистенцію тіста. Для більшої зручності спершу вимішуйте тісто ложкою, а коли воно стане більш щільним — продовжуйте вимішувати руками у мисці або на робочій поверхні. Зрозуміти, що тісто вже є ідеальним для приготування плацинди просто — коли ви торкаєтесь його чистими сухими руками, воно до них не липне, а коли злегка натискаєте на нього — бачите свої відбитки. Для досягання такого результату може піти різна кількість борошна — в нашому випадку близько 650 грамів.
- Готове тісто обмотайте харчовою плівкою або сховайте в суху чисту тару, накривши рушником. Дайте тісту відпочити. В цей час займіться начинкою.
- Домашній сир (у нашому випадку — безлактозний) помістить в глибоку миску. Дрібно наріжте зелену цибулю (без білих хвостиків) та кріп. Додайте зелень до сиру. З'єднайте сир та зелень за допомогою ложки, виделки або ж просто перетріть руками. Додайте до суміші курячі яйця, посоліть, поперчіть до свого смаку і ретельно перемішайте начинку для отримання однорідної маси.
- Розділіть тісто на менші шматки. Розмір шматків залежить від бажаного розміру самої плацинди (в нашому випадку вийшло 9 шматків і 9 плацинд розміром з долоню). Кожен шматок тіста присипте борошном і дуже тонко розкачайте за допомогою качалки або скляної пляшки. Посередині отриманого кола ложкою викладайте начинку (приблизно 1−2 ст. л.) тонким шаром. Загортайте краї, щоб накрити начинку, відтягуючи кожен край і приліплюючи його до центру.
- Обсмажуйте плацинди з двох сторін на рослинній олії на середньому вогні, першим ділом відправляючи на пательню той бік, де защіпували тісто. Щойно спечена плацинда охолоне — можна смакувати, найсмачніше — з кефіром чи питним йогуртом.
4. Пиріг «Все що є»
Універсальний пиріг від Кристини Гришанової, журналістки NV Food
Ця випічка готується за принципом «все що є в холодильнику». Він швидкий, і начинку для нього можна варіювати постійно. Кристина також пропонує робити її солодкою, додавши кисломолочного сиру.
Інгредієнти для тіста:
- 3 яйця
- 3 ст.л. борошна
- 3 ст. л. майонезу
Начинка все «на око» або що залишилося:
- Ковбаса «варенка» або куряче філе відварне чи копчене
- Помідор
- Болгарський перець
- Сир на вибір
- Кукурудза заморожена або консервована
- Зелень на смак
Приготування:
Яйця, борошно і майонез збийте вінчиком або міксером до однорідної маси. Тісто виходить досить рідким, його виливаємо на деко або форму, яку заздалегідь застелили пергаментним папером. У тісто висипаємо всю нарізану начинку. Нічого страшного якщо вони будуть потопати в тісті Випікаємо при температурі 180 С 45−50 хвилин. Смачного!
5. Шарлотка з яблук та груш з імбирем
Класику класик готує Марія Макуха — журналістка NV Бізнес
«Головний рецепт моєї сім'ї та дитинства — це шарлотка». Родзинкою цього рецепта можна назвати одночасне використання яблук та груш, а також прикрасу готової ароматної випічки імбирем.
Інгредієнти:
- 3 великих яйця
- 210 г цукру
- 150 г борошна
- 2 великих яблука або 4−5 дрібних
- 1−2 груші (тверді)
- 1 ч.л. розпушувача
- ванільний цукор
- кориця
- цукрова пудра
- мелений імбир (за бажанням)
Приготування:
- Яблука та груші потрібно очистити від шкірки та серединок та нарізати на слайси не більші, ніж 1 см. Посипати корицею та ванільним цукром, перемішати.
- Необхідно збити яйця, поступово додаючи цукор, до пишності та посвітління 3−5 хвилин. Збивати обов’язково довго, завдяки цьому у пирога буде хрумка скоринка. Далі поступово додаємо борошно просіюючи через сито, перемішуємо до однорідності на найменшій швидкості міксера.
- Форму для випікання потрібно змастити олією та застелити папером для випікання. Засипати у форму фрукти, залити тістом і акуратно перемішати аби тісто просочилося на дно.
- Випікати в розігрітій духовці до 180° 40−50 хвилин.
- Готовий пиріг потрібно охолодити та присипати цукровою пудрою і корицею. За бажання зверху також можна додати дрібку меленого імбиру.
6. Пиріг із чорною смородиною
Бісквіт з кислинкою від Анастасії Конорчук — журналістки розкладу NV Food
У мене вдома на питання «Що смачненького приготувати?» я отримую відповідь «зроби бісквітик». Саме його рецептуру мені вдалося вивчити напам’ять, оскільки готую часто, обираючи начинку з того що є. Наприклад, смородина, яку я ж і збираю на заморозку. Її завжди багато, і вона неймовірно добре смакує у солодкому бісквітному тісті, яке потребує легкої соковитої кислинки. Головна особливість цього смородинового пирога — прикраса. Він може бути помазаний сметаною, прикрашений як на фото пудрою з варенням, чи взагалі бути з шоколадом.
Інгредієнти:
- Яйця 4 шт.
- Борошно пшеничне 150 г
- Цукор 100 г
- Смородина — жменька
- Цедра чи есенція цитрини
Приготування:
- Розігрійте духовку до температури 180 °C. Застеліть дно пергаментом, або змажте вершковим маслом. Не діставайте яйця з холодильника. Вони мають бути холодні, а увесь посуд ідеально сухий та чистий.
- Обережно відділіть білки від жовтків, щоб жовток не потрапив у білки. Бо так не буде добре збиватися.
- Розітріть жовтки вінчиком з половиною цукру до збільшення їх об'єму. Збийте на повільній швидкості білки до легкої піни. Потім збільште швидкість до середньої та починайте додавати цукор частинами. Продовжуйте збивати білки на високій швидкості до пишної густої піни та м’яких піків. Збиті білки мають залишатися в мисці, якщо її перевернути. Якщо погано збивається, додайте трохи лимонного соку.
- Додайте третину білків до суміші жовтків та яєць, перемішайте. Просійте у цю суміш борошно та перемішайте.
- Перекладіть жовткову суміш до білків. Обережно перемішайте лопаткою, і бажано не металевою, рухами знизу вгору. Щоб не падало. Не потрібно мішати довго, і щоб було дуже однорідним.
- Тепер додайте смородину, але суху і без рідини зовсім. Злегка втопіть, аби та не плавала на поверхні. Також на цьому етапі я іноді додаю цедру чи есенцію лимона чи помаранча для додаткового аромату.
- Перекладіть у форму. Випікайте близько 50 хвилин, або більше. Дерев’яна зубочистка, встромлена у центр бісквіта має вийти чистою. Не відкривайте духовку під час випічки, і краще дати йому ще постояти в теплі після приготування. Прикрасьте за бажанням, або як в мене пудрою, краплями варення і м’ятою. Насолоджуйтеся до чашечки чорного чаю з лимоном.
7. Цибулевий пиріг
Рецепт пікантного пирога з сиром від ведучої Радіо NV Юлії Петрової
Пишуть, що цибулевий пиріг прийшов до нас із Німеччини. Але у родині ми вважаємо його своїм, українським. Скільки себе пам’ятаю, він завжди був на нашому святковому столі. Також пирогом можна поласувати в дорозі. Добре взяти його на роботу або на пікнік, аби пригостити друзів. Рецептів цибулевого пирога існує близько 20. Пропоную родинний. Перевірений і найсмачніший. Особливо смакує добрим людям під час добрих свят.
Інгредієнти для тіста:
- Борошно — 180 г
- Яйце -1 шт.
- Вершкове масло — 100 г
- Сметана — 30 г
- Сода — ½ чайної ложки
- Сіль — за смаком
Для начинки:
- Цибуля ріпчаста — 3 головки
- Плавлений сирок — 2 шт.
- Яйця — 3 шт.
- Зелень (петрушка, кріп) — за бажанням
- Олія — 20 г
Приготування:
- Заздалегідь дістаньте вершкове масло з холодильника. Воно має бути м’яким. Перекладіть яйце, м’яке вершкове масло, сметану, сіль та соду у зручну миску. Ретельно все перемішайте. Додайте борошно. Сформуйте тісто. Воно не має прилипати до рук. Покладіть тісто в холодильник на 1 годину. Важливо! Якщо тісто готувати ніколи або ліньки), можна використати звичайний лаваш. Але із тістом усе ж смачніше.
- Подбаємо про начинку. Поставте чайник на вогонь — нехай закипає. Тим часом дрібно поріжте цибулю. Перекладіть її у зручний друшляк і полийте окропом. Потім потримайте друшляк із цибулею 1 хвилину під холодною водою (з крану). Перекладіть цибулю у сковорідку. Тушкуйте її кілька хвилин на олії. Цибуля має добре перемішатися з олією, бути прозорою. Не засмажуйте її надто сильно. Це може зіпсувати смак пирога.
- Поки цибуля тушкується, подрібніть на крупній тертці плавлені сирки. Додайте туди сирі яйця, зелень (за бажанням і смаком). Остудіть цибулю до кімнатної температури і додайте до плавлених сирків і яєць. Начинка готова.
- Попередньо розігрійте духовку до 180 градусів.Злегка змастіть форму олією.
- Половину тіста розкачайте тонким шаром. Викладіть на дно форми. Вдома ми використовуємо прямокутну форму: 30 на 20 см. Згодиться і звичайна сковорідка діаметром 22 см. На тісто залийте суміш з яєць, плавлених сирків та цибулі.
- Зверху закрийте тістом, що залишилося. Можна розкачати ще один пласт. А можна подрібнити (пощипати) тісто, що залишилося, на невеличкі шматочки. І накидати їх на начинку. Випікайте пиріг при температурі 180 градусів 40−45 хвилин. Цибулевий пиріг виходить дуже ніжним та соковитим. Смачного!
- Зі шпальт The New York Times. Як приготувати знаменитий сливовий пиріг за неймовірно смачним та простим рецептом
- За рецептом дослідниці їжі. Як приготувати Яворівський пиріг з картоплею та гречкою до Дня Незалежності
- Подвійний хрускіт. Як приготувати пиріг з молодою капустою від ініціаторки проєкту Пиріг Незалежності