За рецептом дослідниці їжі. Як приготувати Яворівський пиріг з картоплею та гречкою до Дня Незалежності
15 серпня відбулася презентація проєкту Пиріг Незалежності, яка покликана створити гастрономічну традицію. Ініціативна група переконана, що окрім державних урочистостей та відзнак кожна родина робить цей день святковим завдяки домашнім традиціям та їжі.
Яворівський пиріг внесений до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Він може стати родинною традицією, яка смачно втілить сенс свята Дня Незалежності України. Цей пиріг з тонкого дріжджового тіста, начинений картоплею та гречкою, є гастрономічною візитівкою українського Розточчя. Його готують на будень та на свято, без нього не уявляють весільної забави чи недільного обіду. Своїм рецептом яворівського пирога поділилася Маріанна Душар, антропологиня і дослідниця української кухні. NV Food закликає долучатися до ініціативи Пиріг Незалежності та готувати цей та інші пироги на 24 серпня. Ділимося рецептом, який опублікували на Facebook сторінці проєкту.
- Засипана капуста. Новий елемент нематеріальної культурної спадщини України: що це таке та як приготувати страву
- Верещака на обід. Як приготувати автентичну українську страву зі свинячих ребер у квасі
- Несподіване літнє поєднання. Рецепт вишневого хліба і пікантного салату з нектаринами — ідеально смакують на одній тарілці
Яворівський пиріг
Інгредієнти для приготування тіста для основи (на пиріг орієнтовного розміру 30 на 40 см):
- 20 г свіжих дріжджів
- ½ ч.л. цукру
- 550 г борошна + додатково для домішування та розтачування
- 250 мл теплої рідини (молока, сироватки або води)
- 1 яйце
- ½ ч.л. солі
- 3 ст. л. олії
Інгредієнти для начинки:
- 1 ½ кг почищеної картоплі
- 300 г гречаної крупи
- 600 г цибулі
- 100 мл олії соняшникової
- Сіль, чорний мелений перець, мелений лавровий листок, кмин
- Суха мʼята за бажанням
- Додатково 1 яйце для змащування
Приготування:
- Дріжджі посипати ложкою цукру і дати розійтися. Борошно просіяти в миску, додати молоко, яйце, дріжджі, дрібку солі й замісити тісто. Додати теплу олію та добре вимісити, щоб тісто увібрало жир. Готове тісто покласти в миску, змастити олією, накрити рушничком і поставити в тепле місце, щоб підросло.
- Картоплю почистити й зварити. Перем’яти в гладке пюре, щоб не було грудок. Сиру гречану крупу промити, залити окропом в рівень з крупою, довести до кипіння і варити доти, доки крупа вбере всю воду. Цибулю почистити та порізати дрібним кубиком. В пательні розігріти олію і викласти цибулю. Помішуючи смажити до легкої карамелізації. Картопляне пюре змішати з гречкою, додати смажену цибулю, посолити та поперчити, додати спеції до смаку та вимішати в гладку масу.
- Готове тісто, після того, як воно виросло, обім'яти та розтачати так, щоб товщина була не більше 1 см. По центру розтачаного тіста викласти начинку, сформувавши акуратний стіжок. З'єднати краї тіста і защепити так, щоб закрити начинку і сформувати пиріг. Викласти пиріг на зміщену та посипану борошном форму швом донизу, надати тісто форми, легко притискаючи долонями тісто до начинки. Наколоти верх виделкою, змастити збитим яйцем та посипати кмином.
- Пекти 50−60 хвилин при 190−200℃, поки пиріг гарно зарум’яниться. Смачного!