Просто, швидко, корисно. Семиденний високобілковий план харчування для контролю інсуліну від дієтологів
Запечена курка з овочами та зеленню на обід (Фото: Freepik\user14908974)
Не потрібно вигадувати складних страв та витрачати на приготування довгі десятки годин щотижня. Вам достатньо діяти за готовим планом, який передбачить і ваш високий цукор, і потребу в протеїні для активного та насиченого життя.
Не секрет, що стани, пов’язані з високим рівнем цукру в крові, такі як діабет і предіабет, стають дедалі поширенішими. У Сполучених Штатах близько 38 мільйонів людей хворіють на діабет, причому приблизно 90−95% з них мають діабет 2 типу, і ще кожен третій дорослий живе з предіабетом. Оскільки захворюваність на стани, пов’язані з рівнем цукру в крові, зростає, багато хто з нас звертає увагу на інсулінорезистентність, яка, як вважається, передує розвитку діабету 2 типу на 10−15 років. Зараз, як ніколи, настав час спробувати покращити або запобігти інсулінорезистентності, маючи ідеальну мету — віддалити розвиток предіабету та діабету 2 типу.
Інсулінорезистентність, яку іноді називають порушеною чутливістю до інсуліну, виникає, коли в людини розвивається толерантність до інсуліну. Це означає, що гормон інсулін менш ефективно переміщує цукор (глюкозу) з крові в клітини для отримання енергії. В результаті підшлункова залоза виробляє все більше і більше інсуліну, щоб подолати знижену чутливість. З часом підшлункова залоза не може впоратися зі збільшеним попитом на інсулін, що призводить до підвищення рівня цукру в крові та ймовірного остаточного діагнозу предіабету або діабету 2 типу. Цей план харчування заснований на рекомендаціях дієтологині Менді Енрайт і передбачає те, що вам не доведеться готувати щодня та вигадувати нові страви. Лише кілька годин на тиждень, і ви матимете дієту на щоденні 1500 ккал, які можна підняти й до 2000 ккал за рекомендаціями.
День 1
Сніданок: порція омлету із сиром і шпинатом, середній апельсин
Обід: порція печеної курки з соусом Зелена богиня, ½ склянки чорниці
Перекус: ½ склянки знежиреного кисломолочного сиру, ¾ склянки ожини
Вечеря: порція лосося з рисом та овочами.
Щоб довести до 2 000 ккал: додайте чашку знежиреного простого кефіру до сніданку, ¼ склянки несолоного смаженого мигдалю до ранкового перекусу та порцію салату з капустою до вечері.
Печена курка з соусом Зелена богиня: весняний смак у кожному шматочку
Боул з рисом та лососем: трендовий рецепт обіду
День 2
Сніданок: чашка знежиреного простого йогурту (грецького), порція вівсянки з корицею, ½ склянки черешень (свіжих або розморожених)
Обід: ¼ склянки несолених очищених смажених фісташок, порція зеленого супу з равіолями та песто, середнє яблуко
Перекус: велика груша
Вечеря: порція запечених свинячих відбивних, хрустка смажена брюссельська капуста з горіхами та блакитним сиром
Щоб довести до 2 000 ккал: додайте середній апельсин до ранкового перекусу, 2 ст. л. натурального арахісового масла до яблука за обідом та ¼ склянки несолоного смаженого мигдалю до післяобіднього перекусу.
Простий сніданок щодня: рецепт вівсянки від шефа
Рецепт смаженої брюссельської капусти з горіхами та блакитним сиром
День 3
Сніданок: чашка знежиреного простого йогурту (грецького типу), порція вівсянки і ½ склянки малини (або інші ягоди на вибір)
Перекус: середній апельсин
Обід: порція супу з равіолями та песто, середнє яблуко.
Перекус: середній банан, ½ ст. л. натурального арахісового масла
Вечеря: порція смаженої курки з гарбузом на суміші зелені.
Щоб довести до 2 000 ккал: додайте 3 ст. л. подрібнених волоських горіхів до сніданку, ¼ склянки мигдалю до ранкового перекусу та порцію тосту з авокадо на бублику до обіду.
Небанальний: рецепт італійського супу на кожний день
Легкий салат із смаженої курки, гарбуза та зелені: «осінь в одній тарілці»
День 4
Сніданок: чашка знежиреного простого йогурту (грецького), порція вівсянки.
Перекус: упаковка сніданкового кисломолочного сиру, ½ склянки малини (або інші ягоди на вибір)
Обід: порція супу з равіолями та песто, середнє яблуко
Перекус: велика груша
Вечеря: порція рагу з нутом і томатами в середземноморському стилі, порція простого салату з капусти.
Щоб довести до 2 000 ккал: додайте середній банан до ранкового перекусу, 2 ст. л. натурального арахісового масла до яблука за обідом та ¼ склянки мигдалю до післяобіднього перекусу.
Овочеве рагу в стилі середземноморської дієти: максимум користі в одній тарілці
Хрусткий та свіжий: салат з молодої капусти зі смаженою цибулею
День 5
Сніданок: чашка знежиреного простого йогурту (грецького), порція вівсянки з корицею
Перекус: ½ склянки черешень (свіжих або розморожених), велика груша
Обід: порція зеленого супу з равіолями та песто, середнє яблуко
Перекус: чашка ожини, ½ чашки знежиреного простого кефіру
Вечеря: порція лимонного лосося і куряча касероль з пармезаном, дві чашки міксу зелені і порція італійської заправки.
Порада для підготовки страв: збережіть дві порції запеченого лосося з орзо для обідів у дні 6 і 7.
Щоб довести до 2 000 ккал: додайте ¼ склянки мигдалю до ранкового перекусу й авокадо, нарізане, до салату на вечерю.
Лосось із лимоном і часником, запечений на деку з картоплею та зеленою квасолею: рецепт без зусиль
Куряча касероль з пармезаном: рецепт до ароматного ситного обіду
День 6
Сніданок: порція зелено‑полунично‑бананового смузі,
Перекус: чашка ожини
Обід: порція лимонного лосося і касероль, середній болгарський перець, порізаний скибками, дві ст. л. хумусу.
Перекус: середнє яблуко
Вечеря: порція курки з пастою і цукіні, дві чашки міксу зелені, порція італійської заправки.
Хрусткі мариновані кабачки: готуються за 15 хвилин
Паста з куркою та овочами в одному горщику
День 7
Сніданок: порція ягідного смузі з яблучним соком.
Перекус: велика груша
Обід: порція лимонного лосося з рисовим касеролем, ⅓ склянки ожини.
Перекус: порція сніданкового кисломолочного сиру.
Вечеря: порція соте з батату, шпинату та курячого фаршу в кокосовому молоці з міксом салату.
Ягідний смузі: рецепт корисного перекусу та десерту
Рецепт ароматного соте з батату, шпинату та курячого фаршу в кокосовому молоці
Щоб довести до 2 000 ккал: додайте велике варене яйце до сніданку, ¼ склянки мигдалю до ранкового перекусу та порцію салату з капустою до вечері.
Поради для підготовки наперед: Приготуйте зелений суп з равіолями та песто заздалегідь, щоб мати його на обід у дні 2−5 та подвійний рецепт вівсянки, щоб вона була на сніданок протягом тижня.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.