У хліб, і на хліб. Чим замінити вершкове масло у тісті, намазках, та десертах

21 жовтня, 05:18
Чим замінити вершкове масло (Фото: depositphotos.com/ itor115.gmail.com)

Чим замінити вершкове масло (Фото: depositphotos.com/ itor115.gmail.com)

Плануєте вівсяне печиво, випічку кексів, чи просто хочеться з чимось подати ранкові тости, але немає вершкового масла? NV FOOD підготував для вас варіанти, чим можна замінити його у своїх стравах.

Вирішуючи, чим замінити вершкове масло, важливо враховувати, для чого ви збираєтесь його використовувати. Найкращі замінники масла відрізняються залежно від призначення і дадуть набагато кращі результати, якщо використовувати правильний продукт.

Реклама

Вершкове масло (Фото: depositphotos.com IndiaPix)
Вершкове масло / Фото: depositphotos.com IndiaPix

Чому? Наприклад, при випіканні хліба, мафінів або печива, масло може слугувати механізмом утримання вологи або створення щільності. З іншого боку, коли масло використовується для пісочного тіста, воно допомагає створити листкову шаровану скоринку. Коли використовується як начинка або намазка, масло зазвичай додає вершковий і насичений смак хліба, випічці та картоплі. Через унікальну та різнобічну природу масла та його відповідне використання, завжди бажано замінювати його альтернативою, яка може забезпечити ті ж самі характеристики страві, яку ви їсте або подаєте. Хороша фраза, яку слід запам’ятати, полягає в тому, що не всі замінники створені однаково. До найчастіше використовуваних замінників відносяться олії (кокосова, оливкова, сафлорова), горіхова паста, яблучне пюре, йогурт і веганське масло.

А тепер розберімося куди що і для чого.

Олії

Кокосова, оливкова, сафлорова олія та кокосове масло — одні з найпоширеніших замінників вершкового масла. Залежно від температури, кокосова олія може бути як твердою, так і рідкою. Ця універсальність надзвичайно корисна, залежно від майбутнього використання. Кокосова олія може додати іншу текстуру та смак при використанні замість вершкового масла. При випіканні з кокосовою олією її зазвичай замінюють інші жири у співвідношенні 1:1.

Якщо в рецепті потрібна 1 склянка вершкового масла, ви можете використати 1 склянку кокосової олії. У тісті для пирогів важливо використовувати тверду кокосову олію кімнатної температури для створення більш шаруватої скоринки. На додаток до своєї універсальності, кокосова олія насичена тригліцеридами замість звичайних насичених жирів.

Кокосова олія у випічці (Фото: depositphotos.com/NewAfrica)
Кокосова олія у випічці / Фото: depositphotos.com/NewAfrica

Оливкова олія є ще однією альтернативою вершковому маслу, що містить близько 120 калорій на столову ложку, 14 грамів загального жиру та 0 грамів холестерину. Щодо перетворення, то 1 склянку вершкового масла можна замінити ¾ склянки та 2 столовими ложками оливкової олії. Її найкраще використовувати для смаження або як соус і глазур для хліба та випічки.

Сафлорова олія є ще однією здоровою альтернативою вершковому маслу, оскільки вона містить мало насичених жирів і трансжирів. Існує два типи сафлорової олії: мононенасичена та поліненасичена. Мононенасичена сафлорова олія має високу температуру димлення, тому її можна використовувати в рецептах з довгим та сильним смаженням. Поліненасичена сафлорова олія більш делікатна і її слід використовувати для поливання салатів, як намазку або як топінг.

Горіхове масло

Коли справа доходить до випічки, горіхові масла, такі як мигдалеве, кеш’ю та арахісове, є чудовою альтернативою вершковому. Завдяки своїй солодкій і кремовій консистенції, вони можуть допомогти утримувати вологу в тісті, одночасно зменшуючи кількість необхідного доданого цукру. Наповнене корисними жирами та поживними речовинами, мигдалеве масло стане хорошим топінгом для хліба, бубликів і випічки.

Печиво з горіховим маслом (Фото: depositphotos.com/AnaMOMarques)
Печиво з горіховим маслом / Фото: depositphotos.com/AnaMOMarques

Зазвичай, при заміні вершкового масла горіховим застосовується співвідношення 1:1. Хоча мигдалеве та арахісове мають вищий загальний вміст жиру, ніж вершкове, якість жирів значно відрізняється. На відміну від вершкового масла, горіхове масло в основному складається з мононенасичених жирів.

Яблучне пюре

Яблучне пюре — ще одна чудова альтернатива вершковому маслу у випічці. Воно може бути здоровою заміною, адже містить 166 калорій на склянку і насичене вітамінами та поживними речовинами. Якщо вас турбує цукор, є варіанти несолодкого яблучного пюре, яке також добре підійде як замінник вершкового масла. Яблучне пюре може слугувати сполучною речовиною у випічці та дещо змінить смак і текстуру. Зазвичай, при заміні вершкового масла яблучним пюре, випічка на олійній основі набуває солодкої та м’якої текстури.

Використовуючи яблучне пюре замість вершкового масла, рекомендується замінювати половину кількості вершкового масла, зазначеної в рецепті, на яблучне пюре. У приготуванні хліба цей замінник дасть більш щільну і вологу випічку.

Яблучне пюре замість масла (Фото: depositphotos.com/
bhofack2)
Яблучне пюре замість масла / Фото: depositphotos.com/ bhofack2

Йогурт

Йогурт може бути чудовою та поживною заміною вершкового масла для рецептів, якщо ви шукаєте здорову, низькокалорійну заміну. Грецький, він може надати випічці насиченого та пікантного смаку, подібно до свого аналога, пахти, але з меншим загальним вмістом жиру та калорій.

Під час заміни йогурту на вершкове масло у випічці найкраще дотримуватися співвідношення 1:1. Якщо в рецепті зазначено 1 склянку вершкового масла, ви можете замінити його 1 склянкою йогурту. Однак йогурт має тенденцію збільшувати вміст вологи в рецепті, тому пекарі рекомендують використовувати йогурт лише замість рецептів, які вимагають 1 склянки або менше вершкового масла. Грецький йогурт набагато щільніший і має консистенцію ближчу до твердого вершкового масла, а не до розтопленого. Тому в рецептах хліба або тортів, він створить густу консистенцію. Якщо рецепт занадто густий, це можна виправити, додавши більше інших рідин, зазначених у рецепті.

Замінник вершкового масла (Фото: depositphotos.com/NewAfrica)
Замінник вершкового масла / Фото: depositphotos.com/NewAfrica

Веганське вершкове масло

Остання декада показала світу, що майже на кожну тваринну позицію в раціоні можна знайти рослинну альтернативу. Масло не стало виключенням: схоже на вигляд, за текстурою та смаком. Просто покладіть його таку ж кількість, як зазначено у рецепті з вершковим. Йому так само потрібен час щоб розм’якнути, близько години, перед використанням у випічці.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини