Щоб не проростали і не псувалися. Як правильно зберігати часник та цибулю
Як зберігати цибулю та часник (Фото: freepik/freepik)
Вони є важливими інгредієнтами багатьох страв, додаючи їм глибини та смаку. Але іноді, коли ви берете один-два зубчики часнику або цибулю, ви можете виявити, що вони проросли або зіпсувалися.
Як найкраще зберігати цибулю та часник, щоб вони не проростали? Це дійсно має значення. За належного зберігання вони залишатимуться ароматними протягом місяців, але якщо їх зберігати неправильно, вони можуть швидко прорости, розм’якнути або зіпсуватися, що зруйнує ваші кулінарні плани.
Чому цибуля та часник проростають
Часник (Allium sativum) та цибуля (Allium cepa) належать до родини Allium, до якої також входять шалот, порей та шніт-цибуля. Пророщування є цілком природним як для часнику, так і для цибулі. Це їхній спосіб розпочати новий цикл росту. Коли цибулини піддаються впливу теплих температур, вологи або світла, це «будить» їх, змушуючи рости зелені пагони.
Тушкована курка з грибами та цибулею-пореєм в одній сковорідці
Чи можна їсти пророщений часник та цибулю?
Так, можна, але їхній смак буде більш гірким і неприємним. Треба завжди обрізати та викидати пророщені частини. І не їжте їх, якщо вони мають ознаки псування. Часник, цибулю та інші аліуми, такі як шалот, можна зберігати разом.
Як найкраще зберігати, щоб запобігти проростанню?
Висушений часник та цибуля, ті, що мають шкірку, які ви купуєте в супермаркеті, слід зберігати за кімнатної температури в темному, сухому місці з доступом до вентиляції. Залишайте простір між кожною головкою часнику або цибулі, щоб забезпечити їм достатній потік повітря та запобігти поширенню цвілі, якщо вони зіпсуються.
Джем із карамелізованої цибулі: справжня симфонія смаку
Якщо у вас немає місця в підвалі, ви можете зберігати їх у кошику або сітчастому мішку, будь-чому, що не герметично, щоб запобігти накопиченню вологи та передчасному проростанню. Наприклад, темна комора добре підійде. Важливо тримати їх подалі від сонячного світла або джерел тепла, таких як плита, що сприятиме їхньому швидшому проростанню або псуванню. Залиште шкірку на місці, оскільки часник та цибуля зберігаються набагато довше, коли мають цю природну оболонку.
Свіжу цибулю потрібно просушити перед зберіганням
Якщо ви купили часник або цибулю свіжими на фермерському ринку або зібрали їх на своєму городі і не плануєте споживати одразу, правильне просушування забезпечить їх зберігання місяцями, а у випадку з часником навіть збереже зубчики для пересадки наступного сезону.
Просушування по суті означає, що часник і цибуля пройшли процес сушіння протягом кількох тижнів. Точний час, необхідний для повного просушування часнику та цибулі, залежатиме від вашого клімату, але часник і цибуля повністю просушуються, коли шкірка повністю суха, а стебла жорсткі. Під час просушування важливо залишити стебла та коріння цілими та не мити цибулю чи часник. Це означає, що буде трохи бруду, але його можна ретельно витерти, як тільки часник і цибуля повністю просушаться. Після просушування можна обрізати стебла, витерти будь-який бруд і прибрати коріння; однак краще не видаляти повністю стебло або коріння, оскільки це може вплинути на зберігання.
Паста з печеним часником в одному посуді
Чому потрібно зберігати цибулю та часник окремо від інших продуктів
Хоча може виникнути спокуса сховати всі свої продукти разом на полиці, стримайтеся від цього бажання. Часник, цибулю та інші цибульні культури слід тримати подалі від картоплі, яблук, бананів, динь та імбиру. Вони не постраждають від цих продуктів, але інші продукти постраждають від часнику та цибулі, які виробляють етилен, що призводить до їх швидшого псування. Крім того, вони можуть почати поглинати смаки часнику та цибулі.
Чи можна зберігати часник та цибулю в холодильнику?
Якщо ви хочете уникнути проростання або псування, холодильник не є найкращим місцем для цілого, неочищеного часнику або цибулі. Холод та вологість не є оптимальними. Однак, очищений часник і цибулю слід зберігати в холодильнику. Помістіть їх у герметичний контейнер у холодильнику, де вони зможуть зберігатися до одного тижня. Якщо у вас більше, ніж ви можете використати протягом тижня, приготуйте власний часниковий або цибулевий порошок. Тонко наріжте та висушіть у духовці або дегідраторі на низькій температурі. Потім подрібніть його в порошок у кухонному комбайні.
Мариновані гриби з часником та чебрецем: рецепт шампіньйонів в банках за 5 хвилин
Ознаки того, що часник і цибуля зіпсувалися
Здоровий часник і цибуля тверді, сухі та без дефектів. Все, що є кашоподібним, м’яким або слизьким, слід викинути. Навіть якщо ви зберігали їх у прохолодному темному місці, краще перевіряти стан часнику та цибулі приблизно раз на тиждень. Таким чином, ви можете виявити, чи проріс, зіпсувався або став м’яким якийсь часник або цибуля, щоб швидко використати їх або компостувати.