Робить їжу ситною і корисний для серця. П’ять причин їсти авокадо щодня і кому цього робити не варто

28 червня 2024, 15:37

Стиглі вершкові авокадо чудово смакують на тостах, в салатах і бургерах, або просто посипані сіллю. Крім того, вони корисні для здоров’я. Розповідаємо чим саме і чи може фрукт бути шкідливим для здоров’я.

«Авокадо — це не звичайний фрукт, — зазначив доктор Френк Ху, професор дієтології та епідеміології в Гарвардській школі громадського здоров’я ім. Т.Х. Чана, пише NYT. — Вони насичені поживними речовинами, містять дуже мало вуглеводів і велику кількість корисних жирів і клітковини». І вони роблять рослинну їжу більш ситною.

Реклама

1. Авокадо допомагає контролювати рівень холестерину

За словами Елізабет Клінгбейл, дієтологині та доцентки Техаського університету в Остіні, найвідоміші переваги авокадо пов’язані з його корисними для серця жирами. Більшість з яких є мононенасиченими, що відрізняється від насичених жирів, яких багато в м’ясі та молочних продуктах.

«Насичені жири можуть засмічувати кровоносні судини і підвищувати ризик серцевих захворювань», — сказав доктор Клінгбейл. Якщо не вживати заходів, цей бруд, який називається ЛПНЩ або «поганий» холестерин, може призвести до серцевих нападів або інсультів.

Авокадо корисне для внормування холестерину (Фото: voronin-76/depositphotos)
Авокадо корисне для внормування холестерину / Фото: voronin-76/depositphotos

У той час як насичені жири підвищують рівень холестерину ЛПНЩ, ненасичені можуть його знижувати. З цієї причини авокадо може допомогти контролювати рівень холестерину в крові, особливо коли ви їсте його замість таких продуктів, як м’ясо, сир і вершкове масло.

2. Авокадо може знизити ризик серцевих захворювань

У дослідженні, в якому взяли участь понад 110 000 дорослих протягом 30 років, доктор Ху та його колеги показали, що люди, які з'їдали щонайменше дві порції авокадо на тиждень, мали на 21 відсоток нижчий ризик ішемічної хвороби серця. Дослідники використовували статистику, щоб врахувати інші фактори, які могли вплинути на здоров’я серця людей. Проте, за словами доктора Ху, неможливо стверджувати, що авокадо безпосередньо знижує ризик. Доктор Ху додав, що люди, які їдять авокадо, можуть бути більш схильні до здорового харчування в цілому.

3. Авокадо може підтримувати мікробіом кишечника

За словами д-ра Клінгбейла, авокадо містить багато клітковини, яка може допомогти вам підтримувати здорову вагу і сприяти здоров’ю кишечника. Коли кишкові бактерії перетравлюють клітковину, вони вивільняють невеликі молекули, які називаються постбіотиками, що впливають на наш загальний стан здоров’я, каже доктор Чжаопін Лі, професор медицини і керівник відділу клінічного харчування Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. За словами доктора Клінгбейла, здорові бактерії також можуть сигналізувати нашому мозку про те, що ми ситі.

4. Авокадо забезпечує денну норму клітковини

Доктор Ху каже, що авокадо може допомогти вам досягти щоденної норми клітковини, що важливо, оскільки дослідження показують, що більшість людей їдять її недостатньо. Люди повинні прагнути споживати щонайменше від 21 до 38 грамів клітковини щодня, залежно від віку та статі. Цілий авокадо містить близько 10 грамів цієї корисної речовини.

5. Авокадо багате на корисні мікроелементи

Вітамін Е, що міститься в авокадо, може підтримувати здоров’я шкіри, каже д-р Клінгбейл. За словами доктора Кольмайєра, лютеїн, що міститься в авокадо, може допомогти зберегти ваш зір гострим.

Авокадо містить корисні мікроелементи (Фото: sarsmis/depositphotos)
Авокадо містить корисні мікроелементи / Фото: sarsmis/depositphotos

І хоча банани, як правило, отримують всю славу за вміст калію, авокадо містить ще більше цього важливого мінералу. Калій допомагає організму знизити високий кров’яний тиск, каже доктор Ху.

Що приготувати з авокадо

Авокадо чудово смакує в салатах (Фото: VadimVasenin/depositphotos)
Авокадо чудово смакує в салатах / Фото: VadimVasenin/depositphotos

Жоден окремий продукт не робить раціон здоровим чи шкідливим. Найкраще харчуватися збалансовано.

Чи може авокадо бути шкідливим для здоров’я

Попри всю користь авокадо, певними групами людей варто обмежити його вживання, кажуть експерти з питань охорони здоров’я. Усі його переваги не обов’язково означають, що люди можуть їсти фрукти стільки, скільки забажають. Споживання занадто великої кількості авокадо може призвести до зменшення вироблення молока у матерів, які годують груддю. Тому цій групі людей рекомендується обмежити його споживання.

Вживання авокадо може призвести до здуття живота та діареї у деяких груп людей. Щоб уникнути цих проблем, людям з проблемами кишечника рекомендується з'їдати лише половину авокадо на день. Ті, хто схильний до алергії, можуть страждати від таких симптомів, як нудота, головний біль або задуха після вживання авокадо, як алергічна реакція організму.

Алергікам та годуючим груддю варто обмежити вживання авокадо (Фото: yarunivphoto/depositphotos)
Алергікам та годуючим груддю варто обмежити вживання авокадо / Фото: yarunivphoto/depositphotos

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини