«Борщ — бездоганний». Авторитетне французьке видання написало про українські ресторани — які схвалили?

16 листопада, 05:19
Бар Sao Miguel в Києві (Фото: Instagram @lefooding)

Бар Sao Miguel в Києві (Фото: Instagram @lefooding)

В Україні, більш ніж через три роки після російського вторгнення, війна все ще вирує, але ресторанна сфера продовжує розвиток.

Відоме французьке видання Le Fooding написало про чотири українські заклади, які відвідали репортери в липні 2025 року. Вони назвали їх «місцями гарного життя», куди іноземці, ймовірно, не потраплять до кінця війни. Тут же скуштували борщ, відзначили грузинську кухню в Києві, повні життя пляжі, алкоголь ріками та клуби на Подолі.

Реклама

Але про все по черзі.

1. Ресторан Pervak

Його описали як «тавeрну в самому центрі Києва» з несподіваним декором — «кам'яні стіни, дубові столи та опудала тварин на стінах». Видання захоплено пише про головну українську страву: «відомий борщ — бездоганний. Буряк не пригнічує інші овочі (моркву, червону цибулю, картоплю), а свинина розпадається сама по собі». Атмосфера жива й гучна: «Столи повні, більшість за ними — жінки, чоловіки — в основному на фронті. Музика вмикається на всю, і вони чергують шоти горілки між гучними реготами». Враження репортерів — поєднання автентичності, щедрості подачі та емоційної, святкової атмосфери.

2. Пляжний ресторан My Island і місця для пікніка

У репортажі показали київські пляжі як місце відпочинку під час війни. Заклад My Island «вартий уваги хіба що через своє місце розташування, але принаймні має заслугу — існувати». Меню критикують: «Після пасти карбонара та салату з куркою ми вирішили, що наступного разу візьмемо пікнік на піску.» Враження — місце з чудовим розташуванням, але посередньою їжею; загальна атмосфера сприймається як «ковток свіжого повітря в цій нескінченній війні».

3. Грузинська кухня у Mama Manana (грузинська кухня)

Видання оцінило грузинську кухню й описало Mama Manana як місце, де «репутація грузинської кухні не потребує доказів». У більшості країн колишнього СРСР хачапурі, пиріжки з хліба, начинені сиром, яйцем або м’ясом, і хінкалі, пельмені з м’ясом, дуже цінуються українцями. Їх можна знайти в Mama Manana, де кухня відрізняється від вічного борщу". Сам заклад похвалили: «Овочі з Чорного моря, баклажани та гігантські перці, чудово смакують самі по собі, у супроводі тоніс пурі, хрусткого бездріжджового хліба з сиром, і пхалі зі шпинатом.». Також підкреслено солодке і вино: «На десерт? Відмінний ферментований йогурт, званий мацоні, з медом. А щоб розвеселити всіх — багата винна карта». Враження репортерів: смачно, автентично, «адреса, що підтверджує гастрономічну репутацію грузинів».

4. Бразильський бар Sao Miguel і ріки алкоголю

Про Sao Miguel пишуть як про бар із «найкращою кайпіриною в Києві.» Прикметно, як описали публіку закладу: «Мікс хіпстерів, митців та кількох топменеджерів у підвернутих сорочках». Підкреслили й автентичність коктейлів: «Вони пропонують великий перелік коктейлів: справжній бразильський, кайпірінья, батіда, кайпіроска… Словом, кашаса ллється рікою до 23:00. Коли лунає сирена, що сповіщає про атаку російських дронів, деякі запальні особи поспіхом заскакують у таксі, прямуючи до K41, легендарного клубу, розташованого в будівлі XIX століття на Подолі, який зачиняє свої двері опівночі через комендантську годину. Сп’яніти, щоб забути на кілька годин про цей несправедливий і безглуздий конфлікт». Утім, протягом репортажу неодноразово згадували контекст перебування в Києві в час війни. Зауважують, що в столиці життя вирує попри сигнали тривоги, і це місце з сильним барним характером, куди люди йдуть «щоб на кілька годин забути про цей несправедливий і безглуздий конфлікт».

Показати ще новини