Гастрономія як мистецтво. Британське видання Forbes відзначило українську рестораторку

12 листопада, 10:40
Анна Андрієнко, власниця українського ресторану у Лондоні (Фото: instagram/annaandriienko)

Анна Андрієнко, власниця українського ресторану у Лондоні (Фото: instagram/annaandriienko)

Десять українок-візіонерок зберігають культурну ідентичність і формують нову хвилю сучасного мистецтва. Серед них — власниця українського ресторану в Лондоні Анна Андрієнко, яка перетворює гастрономію на мистецтво.

Знайомтеся з десятьма українками-візіонерками, які зберігають культурну ідентичність та формують нову хвилю українського мистецтва за версією Forbes. Вони творять у кераміці, кулінарії, дизайні, моді, фотографії та театрі — надихаючи світ і доводячи, що українська культура має потужний голос.

Реклама

Рестораторка Анна Андрієнко, керамістка Світлана Шоломіцька, фотографка Марта Сирко, письменниця та активістка Інна Шевченко, архітекторка та дизайнерка Вікторія Якуша, художниця Катерина Костельна, модельєрка Дарія Біла, модельєрка Світлана Бевза, креативна підприємниця Дарія Шаповалова та засновниця I AM U ARE Анна Пагава. Попри виклики, пов’язані з тривалим конфліктом в Україні, ці десять жінок українського походження зберігають культуру України та впроваджують інновації в галузі мистецтва, активізму, культури, дизайну, моди, гастрономії, літератури та фотографії. Розповідаємо про Анна Андрієнко та її здобутки у кулінарній сфері.

Рестораторка Анна Андрієнко

Рестораторка Анна Андрієнко переосмислює українську кулінарну культуру через лондонський ресторан Tatar Bunar, який вона заснувала спільно з Алексом Купером. Tatar Bunar відзначає різноманітні регіональні смаки України та татарську спадщину. Її підхід поєднує традиційні рецепти з сучасною чутливістю, створюючи простір, де їжа стає як культурним мостом, так і формою розповіді. Підносячи місцеві інгредієнти та традиційні техніки, Андрієнко зберігає частину гастрономічної ідентичності України, яку часто не помічають, одночасно формуючи сучасний кулінарний досвід, що відображає стійкість, спільноту та інновації.

Назва Tatar Bunar походить від рідного міста Купера, Татарбунари на півдні України. Українська кухня, яку чудово втілює шеф-кухар Агне Задарохкайте, натхненна рецептами матері Купера з Бессарабії. Це український цибулевий хліб з салом і вареники, традиційні пельмені, які символізують новий початок і процвітання. Найчарівнішим аспектом Tatar Bunar є його автентичність, що ховається в сільській естетиці інтер'єру та домашній атмосфері, яка змушує вас відразу почуватися як вдома. Інтер'єр натхненний будинками в Татарбунарах, а серед найцікавіших страв меню — ті, що мають глибоко особистий зміст, наприклад, карпачо з морського окуня, яке подається з рибною юшкою, натхненною спогадами Купера про риболовлю з батьком, який ловив рибу, одразу ж обробляв її на човні і давав Куперу спробувати. Ідея полягає в тому, щоб спочатку з'їсти карпачо, а потім випити бульйон, що є стравою, яку зазвичай їдять діти, коли хворіють.

Інші смачні страви в меню Tatar Bunar включають бессарабську паприку і хрустку цибулю, борщ і вареники з сирним крем-брюле, а все це доповнюється спокусливою винною картою з ретельно підібраною колекцією вин від місцевих українських виробників, які Андрієнко і Купер особисто відібрали з виноградників Бессарабського регіону. Особливо смачним є ігристе вино Bisser Colonist.

Інтер'єр, розроблений I Am Design, використовує екологічні матеріали, природні тони та ручно вирізані столи з переробленої деревини з Карпатських гір, а також доповнюється вінтажними українськими килимами на стінах із фотографіями родини Купера.

Нещодавно в одному з постів в Інстаграм Анна згадує візит таємного відвідувача від Мішлен до ресторану Tatar Bunar: «У понеділок ми отримали перший в історії лист від гіда Мішлен. Як я могла думати про щось інше? Але все, про що я могла думати, це була та блакитна булочка. Де, чорт забирай, вони знайшли блакитну булочку, яка навіть не блакитна…».

Показати ще новини