Неочікувано. Щоденне вживання цього продукту може знизити рівень холестерину

12 серпня, 17:01
Продукт для зниження холестерину (Фото: freepik/stockking)

Продукт для зниження холестерину (Фото: freepik/stockking)

Вчені припускають, що справжнім винуватцем холестерину можуть бути насичені жири.

Яйця роками переживають американські гірки з точки зору харчування. Один місяць вони є багатим на білок суперпродуктом, а наступного їх звинувачують у закупорці артерій. Можливо, ви чули, що яйця корисні в помірних кількостях, або, можливо, читали, що лише три яйця на тиждень можуть збільшити ризик серцевих захворювань. Наукові дані, м’яко кажучи, суперечливі

Реклама

Це одна з причин, чому одне нове дослідження потрапляє в заголовки газет. Опубліковане в Американському журналі клінічного харчування, воно зосереджується на давньому питанні: чи є проблема в самих яйцях, чи в продуктах, які зазвичай йдуть разом з ними, таких як бекон, масло та сир?

Найсмачніша смажена картопля: французький рецепт з йогуртовим соусом і яйцем пашот

Ця проста та комфортна страва може бути ще смачнішою - неочікувано. Однак, якщо додати туди свіжий та вершковий соус із авокадо та яйце пашот, ви отримаєте надзвичайну вишукану вечерю чи обід.

Щоб з’ясувати це, дослідники з Університету Південної Австралії провели експеримент. Те, що вони виявили, може здивувати навіть досвідчених скептиків щодо сніданку: вживання двох яєць на день знижує рівень холестерину ЛПНЩ, коли решта раціону з низьким вмістом насичених жирів. Насправді, справжнім винуватцем підвищення рівня холестерину виявилися насичені жири, а не харчовий холестерин у яйцях. Ці результати не означають, що яйця отримують безкоштовний пропуск у меню кожного. Але вони додають переконливий новий шар до розмови та пропонують заспокоєння тим, хто давно насолоджувався яйцями, але хвилювався, що робить «неправильний» вибір.

Як проводилося це дослідження?

Це було рандомізоване, контрольоване, перехресне дослідження, в якому взяли участь 61 здорова доросла людина віком від 18 до 60 років. Усі учасники мали нормальний рівень холестерину ЛПНЩ на початку дослідження та не приймали ліків, які могли б впливати на ліпіди крові. Кожен учасник пройшов три різні фази дієти, кожна з яких тривала п’ять тижнів:

  • Контрольна дієта: Високий вміст холестерину та насичених жирів (включаючи лише одне яйце на тиждень)
  • Яйце: Високий вміст холестерину та низький вміст насичених жирів (включаючи два яйця на день)
  • Без яєць: Низький вміст холестерину та високий насичених жирів (за винятком яєць).

Дієти були ізокалоричними (тобто учасники споживали однакову кількість калорій у кожній фазі) і були ретельно розроблені та контролювані дієтологами для забезпечення дотримання режиму. Порядок дієт був рандомізованим, а рівень ліпідів у крові вимірювався в кінці кожної фази.

Що виявило дослідження?

Порівняно з контрольною дієтою, яєчна значно знизила рівень холестерину ЛПНЩ, загальний холестерин та апопротеїн В (ApoB), маркер кількості атерогенних ліпопротеїнових частинок. Безяєчна дієта, незважаючи на низький вміст холестерину, суттєво не змінила ці маркери. Важливо: вчені виявили, що споживання насичених жирів було тісно пов’язане з вищим рівнем холестерину ЛПНЩ та апопротеїну В, тоді як споживання холестерину з їжею — ні. Іншими словами, вживання більшої кількості насичених жирів, незалежно від рівня холестерину, підвищувало рівень ЛПНЩ, тоді як вживання більшої кількості холестерину (з яєць) — ні.

Поживний сніданок як у кафе. Яйця а-ля Бенедикт з ніжним соусом

Доволі простий рецепт допоможе вам швидко та ситно поснідати навіть у будні.

Однак результати були не зовсім позитивними. Яєчна дієта також призвела до збільшення кількості дрібних частинок ЛПНЩ, які вважаються більш атерогенними або, ймовірно, сприяють утворенню бляшок в артеріях. Водночас, дослідження знизило рівень певного підвиду ЛПВЩ (H4), який пов’язують зі зниженням ризику серцевих захворювань. Ці нюансовані зміни свідчать про те, що хоча загальний ЛПНЩ знизився, деякі аспекти серцево-судинного ризику могли змінитися більш складним чином.

Якими б переконливими не були ці результати, дослідження має деякі обмеження, зокрема невеликий розмір вибірки з 48 учасників. Воно також тривало лише короткий період — загалом п’ять тижнів. Варто зазначити, що воно було зосереджено на популяції здорових дорослих, що може обмежити узагальнюваність. Крім того, воно фінансувалося Центром харчування яєць, що могло призвести до упередженості. Вчені зазначили, що спонсор не брав участі в розробці чи аналізі дослідження.

Як це стосується реального життя?

Якщо ви уникали яєць, боячись підвищити рівень холестерину, це дослідження додає доказів того, що вам, можливо, не потрібно цього робити. Здається, що для здоров’я серця важливіше насичені жири, а не лише те, чи їсте ви яйця.

Коли яйця є частиною дієти з низьким вмістом насичених жирів, тобто ви обираєте методи приготування, такі як пашот або варіння, і поєднуєте їх з овочами замість бекону та масла, вони насправді можуть підтримувати кращий профіль холестерину. Це дослідження також підтверджує посил про те, що насичені жири тісніше пов’язані з ризиком серцевих захворювань, ніж харчовий холестерин. Заміна на рослинні, такі як оливкова олія, вживання пісних білків та вибір молочних продуктів з низьким вмістом жиру може мати більше значення для підтримки здоров’я серця, ніж просто підрахунок грамів холестерину.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини