Нове дослідження. Вживання великої кількості цієї їжі з супермаркета підвищує ризик передчасної смерті

5 травня, 13:27
Яка їжа може спричинити ризик смерті (Фото: freepik/freepik)

Яка їжа може спричинити ризик смерті (Фото: freepik/freepik)

Відповідно до нового мета-аналізу досліджень, в якому взяли участь понад 240 000 людей, у міру того, як ви додаєте до свого раціону більше ультраоброблених продуктів, ризик передчасної смерті з будь-якої причини зростає.

«Ми досліджували ризик смерті людини від споживання більшої кількості ультраобробленої їжі у віці від 30 до 69 років, коли померти було б передчасно», — сказав співавтор дослідження Карлос Аугусто Монтейро, почесний професор харчування та громадського здоров’я Школи громадської охорони здоров’я Бразильського університету Сан-Паулу.

Реклама

«Ми виявили, що на кожні 10% збільшення загальної калорійності продуктів, які пройшли ультраобробку, ризик передчасної смерті зростає майже на 3%», — сказав Монтейро. Він ввів термін «ультраоброблені» в 2009 році, коли розробив NOVA — систему класифікації продуктів на чотири групи за рівнем обробки.

Перша група системи NOVA — це необроблені або мінімально оброблені продукти в їх природному стані, такі як фрукти, овочі, м’ясо, молоко та яйця. Друга група включає такі кулінарні інгредієнти, як сіль, трави та олії. Третя група складається з оброблених харчових продуктів, які об'єднують першу та другу групи — наприклад, консерви та заморожені овочі. Четверта група включає ультраоброблені продукти. За визначенням Монтейро, харчові продукти, які пройшли ультраобробку, містять мало або зовсім не містять цільної їжі. Натомість вони виготовляються з «хімічно оброблених дешевих інгредієнтів» з частим використанням «синтетичних добавок, щоб зробити їх їстівними, приємними на смак і викликати звикання».

«Немає підстав вважати, що люди можуть повністю адаптуватися до цих продуктів», — написав Монтейро в журналі The BMJ за 2024 рік. «Організм може відреагувати на них як на марні або шкідливі, тому його системи можуть бути порушені або пошкоджені, залежно від їх вразливості та кількості спожитої їжі, яка пройшла ультраобробку».

Навіть порція на день має значення

Це не перше дослідження, яке виявило зв’язок між негативними наслідками для здоров’я та невеликим збільшенням споживання ультраобробленої їжі. Дослідження, проведене в лютому 2024 року, виявило «переконливі» докази того, що люди, які їли більше ультраобробленої їжі, мали на 50% вищий ризик смерті від серцево-судинних захворювань і звичайних психічних розладів. Більше споживання ультраоброблених продуктів також може збільшити ризик тривоги на 53%, ожиріння на 55%, розладів сну на 41%, розвитку діабету 2 типу на 40% і ризик депресії або ранньої смерті з будь-якої причини на 20%.

Дослідження, проведене в травні 2024 року, показало, що додавання лише 10% ультраобробленої їжі до здорової дієти також може збільшити ризик зниження когнітивних функцій та інсульту, тоді як дослідження 2023 року показало, що вживання на 10% більше ультраобробленої їжі пов’язане з більшим шансом розвитку раку верхніх відділів травного тракту.

Глобальна оцінка смертності, якій можна запобігти

Останнє дослідження, опубліковане в American Journal of Preventive Medicine, зробило додатковий крок, оцінивши, скільком смертям можна запобігти у восьми країнах з низьким, середнім і високим споживанням ультраоброблених продуктів.

Рівень передчасних смертей, яким можна запобігти, може варіюватися від 4% у країнах із низьким споживанням до майже 14% у країнах із найвищим. Однак важливо зазначити, що дослідження не змогло визначити, чи були смерті спричинені споживанням ульраоброблених продуктів. Методи просто не можуть це визначити. Згідно з дослідженням, Сполучені Штати мають найвищий рівень споживання ультраобробленої їжі у світі — майже 55% раціону середнього американця. Вчені підрахували, що скорочення вживання цих ультраоброблених продуктів до нуля запобігло б понад 124 000 смертей у США в 2017 році.

У країнах, де споживання ультраоброблених продуктів є низьким, наприклад у Колумбії (15% раціону) та Бразилії (17,4%), скорочення вживання до нуля запобігло б майже 3000 смертей у першій у 2015 році та 25 000 смертей у другій у 2017 році.

Варто зазначити, що автори встановили теоретичний мінімальний рівень ризику рівним 0. Це передбачає сценарій, за якого всі ультраоброблені продукти будуть усунені, що є дуже нереалістичним і майже неможливим у нашому нинішньому суспільстві.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини