А так можна було? Так. Найкращі способи їсти сиру спаржу — і коли її варто готувати
Як їсти спаржу (Фото: freepik/jcomp)
Багато овочів смачні сирими або вареними. Морква, шпинат, помідори та болгарський перець — це лише деякі з них.
Але чи можна їсти спаржу сирою? Коли навесні в магазинах з’являються довгі зелені списи, хочеться максимально використати кожен ніжний, солодкий шматочок. Спаржу можна їсти бланшованою, приготованою на пару, смаженою або смаженою на грилі. А як щодо сирої? Можливо, ви чули, що спаржу обов’язково потрібно варити, але це неправда. Дізнайтеся різницю між сирою та вареною спаржею, і ми поділимося найкращими способами насолоди сирою спаржею.
Сира спаржа
Ні для кого не секрет, що спаржа — дуже поживний овоч. Це прекрасне джерело клітковини, вітамінів А, С і Е, а також необхідних поживних речовин, таких як фолат і калій. Різниця поживної цінності між сирою і готовою незначна, але є кілька поживних речовин, які впливають під час варіння овочів.
Збереження вітамінів: сира спаржа, як правило, має високий вміст вітаміну С, вле цей вітамін чутливий до нагрівання. З іншого боку, приготування спаржі може трохи підвищити доступність вітамінів А і Е.
Антиоксиданти. В спаржі містяться антиоксиданти, незалежно від того, варена чи сира, але тривале варіння може вимити водорозчинні.
Клітковина: Вміст клітковини в сирій і вареній спаржі дуже схожий. Єдина відмінність полягає в тому, що приготування спаржі пом’якшує її, полегшуючи травлення, особливо для людей з чутливим шлунком.
Для гарного балансу поживних речовин варто включити у свій раціон як сиру, так і варену спаржу.
Способи їсти сиру спаржу
Вживаючи спаржу в сирому вигляді, слід враховувати дві основні речі: наскільки вона свіжа та відповідна сезону та як її приготувати. Як правило, спаржу можна знайти в продуктових магазинах цілий рік, але найсмачнішою та ніжною вона є з ранньої весни до середини літа. Після розпалу сезону вона не така солодка, може стати дерев’яною та жорсткою, особливо якщо її не приготувати. Тож якщо ви хочете насолодитися текстурою та смаком цього сирого овоча, робіть це, поки він у сезоні.
Весняний гороховий суп зі спаржею та картоплею - збагатіться вітамінами
Один із найкращих способів насолодитися сирою спаржею — це нарізати її на довгі, тонкі, як папір, стрічки. Відріжте здерев’янілі кінці, а потім проведіть овочечисткою по довжині кожного списа. Якщо спаржа ніжна, то стрічки повинні злегка приємно похрустіти. Використовуйте їх у салатах з іншими нарізаними сирими овочами, такими як морква, огірки чи цукіні. Ще один бонус: спаржа не відразу в’яне, стає мокрою і не втрачає текстуру, як це роблять деякі інші овочі.
Тонко нарізані шматочки спаржі також можна використовувати в салатах. Обріжте кінці, потім гострим ножем або мандоліною зробіть тонкі скибочки розміром з укус. Вони чудові в таких стравах, як салати та боули, разом із хрусткими підсмаженими горіхами та вершковими сирами, такими як фета чи козячий.
Дуже ніжні тонкі стебла спаржі дуже смачні, їх не потрібно різати. Подавайте їх охолодженими як крудіте з вашим улюбленим соусом.
Весняний курячий рулет: рецепт зі спаржею
Спаржа може отримати користь від маринування. Це додає смаку, трохи пом’якшує овоч. Вам не потрібно маринувати довго — стрічкам або тонким скибочкам потрібно всього 20−30 хвилин; цілому овочу — до 1 год.
Чи потрібно чистити спаржу? Не обов’язково, але очищення перед нарізанням і споживанням може зробити її смачнішою — часто саме зовнішня частина є найтвердішою. Кухарі багатьох вишуканих ресторанів очищають спаржу від шкірки, щоб зробити її більш ніжною. Якщо ви вирішите очистити овочі, рекомендуємо використовувати Y-подібну овочечистку, щоб видалити крайній шар.
Кіш зі спаржею: рецепт пирога з весняними вітамінами
Коли слід уникати сирої спаржі
Деякі люди можуть відчувати дискомфорт у травленні від вживання сирої спаржі. Це пояснюється тим, що в сирому вигляді вона може бути складнішою для перетравлення через високий вміст клітковини. Споживання сирої спаржі може призвести до здуття живота, газів і дискомфорту в шлунку, особливо якщо їсти її у великих кількостях. Отже, якщо ваше тіло не звикло до великої кількості клітковини, найкраще приготувати спаржу, навіть якщо вона просто злегка пасерована, це все змінить.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.