Не стейки і не омлети. Чому їжа для олімпійських спортсменів у Парижі буде переважно вегетаріанською
У день відкриття Олімпійських ігор 2024 у Парижі NV розповідає про те, що їстимуть під час змагань спортсмени.
Як ви уявляєте собі дієту спортсмена? Якщо ви подумали про кілограми курятини, великі стейки та омлет із десятком яєць, то поспішаємо змінити вашу думку. Розповідаємо, чому їжа в Олімпійському селищі 2024 буде переважно plant-based.
Десять років тому ви, швидше за все, побачили б захисницю американська професійна баскетбольна команда Фінікс Мерк’юрі Діану Таурасі, яка їла стейк з яєчнею після важкого тренування. Сьогодні ж 41-річна баскетболістка підкріплюється смузі на соєвому молоці з конопляним, лляним та насінням чіа на сніданок; смаженим тофу, броколі та рисом на обід; та енчіладами (мексиканськими тортильями) з начинкою з овочів і безлічі веганських сирів зверху на вечерю.
«Дуже ймовірно, що вже не існує жодної соціальної групи чи спортивної команди без веганів», — поділилась вона. Сьогодні такі елітні спортсмени, як серфінгістка Тіа Бланко, сноубордистка Ханна Тетер, зірка футболу Алекс Морган, марафонець Скотт Юрек та сестри-тенісистки Серена і Вінус Вільямс — всі вони харчуються переважно рослинною їжею.
Кухарі на Олімпійських іграх у Парижі готові обслуговувати спортсменів, які харчуються рослинною їжею. Намагаючись зменшити вуглецевий слід головної спортивної події планети, організатори подвоюють кількість веганських страв у порівнянні з Літніми Олімпійськими іграми 2020 року в Токіо та Літніми Олімпійськими іграми 2016 року в Ріо-де-Жанейро. Щонайменше 33 відсотки страв у ресторані містечка спортсменів будуть рослинними. Дженніфер Баргісен, віце-президентка кулінарного відділу Sodexo Live, офіційного кейтерингового партнера Ігор, найбільше схвильована кулінарними пропозиціями азіатської, африканської та кухні Карибського басейну. «Традиційно, всі ці кухні мають великий акцент на рослинних продуктах», — каже вона й очікує, що її команда буде подавати 40 000 страв щодня протягом двох місяців з того, що тимчасово стане «найбільшим рестораном у світі».
Щоб споживати тисячі калорій на день, необхідних спортсменам для отримання енергії, веганам часто доводиться їсти більше їжі, ніж їхні всеїдні однолітки.
Константін Прейс, бар'єрист на 400 метрів з бар'єрами, який народився в Молдові, але виступає за Німеччину, з'їдає полуденок на 1500 калорій, наприклад, чилі з бобами та сейтаном і різноманітні овочі. «Це багато, майже цілий день для людини, яка не займається спортом. «Я сідаю на годину і просто їм». Щоб підживлювати свої насичені тренуваннями дні, 30-річна Марина Фіораванті, яка грає за бразильську жіночу збірну з регбі-7, покладається на «поживні та смачні» продукти, такі як протеїнові смузі, рис і квасоля, сочевичний болоньєзе та вівсянка з насінням чіа.
Для Таурасі відмова від продуктів тваринного походження допомогла їй відкрити для себе величезний творчий світ веганської сирної лазаньї, тако та величезних сирних піц для сім'ї. За її словами, її раціон дуже різноманітний. «Наприклад, я з'їла три різних види грибів за три дні». Однак одна річ майже завжди є на столі. «Ми намагаємося їсти боби кожного дня».