Найбільший ресторан світу. Чим годують в Олімпійському селищі в Парижі - цікаві факти та цифри
У п’ятницю, 26 липня, в Парижі (Франція) відбудеться церемонія відкриття ХХХIII літніх Олімпійських ігор.
Величезний ресторан в Олімпійському селищі нагодує 15 тисяч спортсменів на майбутніх Олімпійських і Паралімпійських іграх. Поглянемо на страви, які будуть запропоновані майбутнім чемпіонам.
Найбільший ресторан у світі відкриється на північ від Парижа. Будівлю Cité du cinéma, навколо якої зведено олімпійське селище, буде перетворено на гігантську їдальню, розраховану на 15 000 спортсменів, пише RSMsport.bfmtv.
Меню — справжнє завдання: необхідно забезпечити великі об'єми, враховуючи потреби спортсменів високого рівня і різноманітні кулінарні вподобання олімпійців і паралімпійців з усього світу. «Метальник молота їсть не так, як гімнаст», — зазначив Франк Шаневас, генеральний менеджер Sodexo Live у Франції.
То що ж опиниться на тарілках чемпіонів? За це відповідає французький гігант громадського харчування Sodexo. У вівторок, 30 квітня, на прес-конференції в Парижі компанія презентувала огляд страв, які подаватимуться в Олімпійському селищі. Результат дворічної роботи компанії, організаторів і дієтологів було затверджено МОК. У головному ресторані запропонують понад 500 рецептів, обслуговуючи 3500 осіб 24/7.
Ресторан буде розділений на райони з географічною тематикою — Франція, Африка і Кариби, Азія, Світова кухня — щоб спортсмени могли легко знайти знайомі страви. Наприклад, два райони будуть присвячені азіатській кухні. Кожен район матиме салат-бар, гриль, основні страви, пасту, супи, сир, молочні продукти, десерти, випічку та фрукти.
Щодня спортсмени зможуть обирати з 40 основних страв, представлених у різних районах. Зі 120 рецептів, що змінюються щотижня, третина буде вегетаріанською. У розділі «Франція» можна скуштувати вегетаріанський бургіньйон або брендаду з тріски. В «Азії» — свинячий фарш із тайським базиліком або цвітну капусту з куркумою. В «Афро-Карибському» районі - шакчука або смажені креветки. У «Світовій кухні» — баранина з м’ятою або овочева мусака.
Харчування має бути гнучким і адаптованим для всіх. Спортсмени харчуватимуться по-різному залежно від етапу тренувань або змагань. Шеф-кухар Стефан Кішері пояснив, що страви готуватимуться невеликими порціями, а спортсмени зможуть брати те, що їм потрібно. Інформація про харчову цінність та алергени буде доступна поруч із кожною стравою.
Також організатори Париж-2024 пообіцяли зробити Ігри більш стійкими та екологічно чистими, приділяючи особливу увагу скороченню використання пластику. У головному ресторані Олімпійського села використовуватиметься виключно багаторазовий посуд.
Крім того, організатори заявляють, що всі страви готуватимуться із сезонних продуктів, і 80% інгредієнтів надходитимуть із Франції. Рослинна їжа становитиме 60% пропозицій для відвідувачів на всіх майданчиках, включаючи «вегетаріанський хот-дог», — зазначив Філіп Вюрц, голова відділу продуктів харчування та напоїв Комітету Париж 2024 року.
«Існує величезна кількість рецептів на рослинній основі, які будуть доступні широкому загалу. Сподіваємося, що людям вони сподобаються», — додав Вюрц.
«Фірмові» рецепти
За межами великого ресторану буде обідня зона у форматі фуд-корту, де щодня на просторій терасі пропонуватимуть «фірмові» рецепти від одного з п’яти шеф-кухарів-партнерів Sodexo Live. Кількість місць обмежена — всього 600 на день.
Тут на відвідувачів чекає дегустаційний формат без особливих обмежень на спортивне харчування, орієнтований на просування французьких гастрономічних традицій. Обслуговування здійснюватиме шеф-кухар дня. На додаток до триколірної тематики, тут також буде майданчик для гри в петанк і пекарня.
Серед страв, які можна буде скуштувати під час Ігор:
- Курячий тандир від шеф-кухаря Акрама Беналлала. Акрам Беналлал — відомий шеф-кухар, відзначений зіркою Мішлен, відомий своїми інноваційними підходами до традиційних рецептів і використанням найсвіжіших інгредієнтів.
- Круасан з яйцем-пашот у кремі з артишоку з трюфелем і стружкою овечого сиру від шеф-кухаря Амандін Шеньо. Амандін Шеньо — талановита шеф-кухарка, що спеціалізується на сучасній французькій кухні та отримала визнання за витончене поєднання смаків і текстур.
- Хек «з нашого боку», копчений і обпалений у солі, з тапіокою в овочевому бульйоні від шеф-кухаря Олександри Мацціа. Олександра Мацціа — шеф-кухар з унікальним стилем, що поєднує традиції та новаторство, її ресторани не раз отримували найвищі оцінки за якість страв.
- Хлібний салат «як альмадо» від шеф-кухаря Стефана Чічері. Стефан Чічері - визнаний майстер гастрономії, відомий своїми кулінарними експериментами та глибокою повагою до місцевих продуктів.
- Заатар із солодкої картоплі з хумусом чімічуррі від шеф-кухаря Шарля Гійуа. Шарль Гійуа — шеф-кухар з яскравим і креативним підходом, який здобув популярність за свої сміливі кулінарні рішення і використання спецій у своїх стравах.
Олімпійська їжа в цифрах:
13 млн обідів для спортсменів, персоналу, волонтерів, журналістів і вболівальників.
40 000 обідів на день у ресторані Олімпійського селища, за 500 затвердженими рецептами для 15 000 спортсменів.
До півмільйона бананів буде доставлено для спортсменів.
Для спортсменів в Олімпійському селищі замовлено 600 000 зернових батончиків.