Замість сирної паски. Приготуйте аркас — старовинний українсько-польський десерт
Сирні десерти відомі своїм делікатним та насиченим смаком, а також простотою приготування. Ніколи не засолодкі, завжди ніжні, вони радують кожного поціновувача. Пропонуємо приготувати «руський сир», який нагадає вам найкращі рецепти сирної паски.
Аркас — це давній молочний десерт старопольської кухні, який був широко поширений у Підляському воєводстві. Відомо, що його дуже любив король Ян ІІІ Собеський. Рецепт згадується в одній старовинній польській кулінарній книзі Compendium Felculorum 1682 року автора Станіслава Чарнецького:
«Яєчно-вершкову суміш вливають у кипляче молоко, додають трохи цитрини, щоб „підійшов“ сирок, який потім відціджують і збивають зі сливками та різними додатками».
Протягом століть аркас подавали на королівських святкових столах, але не лише для дворян. Рецепт добре прижився в народі, і його приготування стало звичним навіть українцям Галичини. Так, українська кулінарна письменниця та авторка бестселера того часу Ольга Франко записала рецепт аркасу у своїй Практичній кухні. Нині він є у вільному доступі на сайті онучки пані Ольги. Публікуємо простий рецепт цього старовинного десерту, який нагадає вам сирну паску, але з особливим смаком.
Аркас — автентичний рецепт
Інгредієнти:
- 1,5 л молока
- 200 г квасного молока
- 200 г сметани
- 5 яєць
- 150 г родзинок
- 40 г цукру
- 0,5 ч.л. солі
Спосіб приготування:
- Квасне молоко, сметану, яйця розколоти
- Влити молоко, додати родзинки, сіль. Заварити в каструлі на плиті, щоб молоко згорнулося. Залишити на пів години.
- Вилити на сито, і знову зачекати хвилин 30.
- Додати цукор, перемішати, викласти в марлю, підвісити над мискою на ніч.
- Подавати зі сметаною, збитою з цукром і корицею.