Його звати Ерос. Хто такий Billionaire Chef, як він просуває африканську кухню і що має спільного з Євгеном Клопотенком
Як привнести західноафриканську кухню в Америку і зробити її популярною? Цим займається екстравагантний Шеф-Мільярдер з Нігерії.
Толу «Ерос» Ерогбогбо — так званий Шеф-Мільярдер (Billionaire Chef). Це прізвисько йому дали друзі після того, як він працював кухарем на найбагатших громадян Нігерії. Ерогбогбо (справжнє ім'я) нині виконавчий шеф-кухар Eros & Gourmet Foods, засновник і генеральний директор пекарні Cookie Jar Bakery в Лагосі, Нігерія, а також візіонер нігерійського ресторану високої кухні iLÉ EROS.
Нігерійський ресторатор не мріяв створити власний кулінарний бренд, але йому це вдалося. У соцмережах він став зіркою, відомим ресторатором та екстравагантним інфлюєнсером. Одне із головних досягнень шефа-Мільярдера — це популяризація африканської кухні в Америці зокрема, і навіть за її кордонами.
Вивчившись в США Ерос (друге ім'я взяте на честь грецького бога сексуальної любові) повернувся до рідної Нігерії, де відкривав із матір'ю ресторан. Незабаром пекарню і кейтерингову компанію та ще кілька ресторанів на різних континентах. Із веденням сторінки зі'являлися підписники, які слідкували за тим, як він влаштовує звані вечері. Щобільше, чутки про його екстраординарні вечори почали поширюватися. У 2019 році Ерос представляв страви своєї рідної кухні одній елітарній групі на Голлівудських пагорбах. Тоді ж і зрозумів наскільки важливо познайомити Америку з африканською кухнею.
Нині він як шеф та ресторатор отримує нагороди, наприклад імені Джеймса Бірда за кращий новий ресторан. А Chishuru, його сучасний західноафриканський ресторан Адейоке Бакаре в Лондоні, нещодавно отримав зірку Мішлена — вперше для темношкірої жінки-шеф-кухаря у Великій Британії.
Безперечно, Шеф-Мільярдер міг би мати прибутковий та спокійний бізнес з невеликою конкуренцією у Нігерії. Однак представлення смаків поки не такої розвиненої африканської кухні важливе для Америки. «Ми хочемо, щоб відвідувачі дійсно відчули смак унікальних культур, а не створили невпізнанну суміш — важливо поважати кожну культуру окремо, але показати, як вони можуть спілкуватися одна з одною», — каже він для Eater.
Толу «Ерос» Ерогбогбо велику кількість асу проводить у турах, де власшотуває звані обіди та презентація. Так 11 вересня стартує його гастротур Taste of Culture у мережі ресторанів Immigrant Food у Вашингтоні. Звідти Ерос розгортає подальші колаборації меню в інших новаторських ресторанах у Нью-Йорку, Новому Орлеані, Г’юстоні, Маямі, Атланті та Лос-Анджелесі. 15 вересня він також завітає до латиноамериканського ресторану Seven Reasons в CityCenterDC венесуельського шеф-кухаря Енріке Лімардо, щоб оживити бранч та сімейну вечерю із західноафриканськими інгредієнтами. Завершення подорожі буде через тиждень, 18 вересня.
А от Forbes пояснює більше: «Шеф-кухар Ерос бере на себе зобов’язання не лише продемонструвати відвідувачам смаки Західної Африки, але й поділитися історіями про інгредієнти, регіони та історію страв, даючи відвідувачам цілісне уявлення про цю раніше незвідану кухню». У виданні пишуть, що Шеф-Мільярдер навіть запрошує відвідувачів до свого голлівудського дому, де знайомить їх із сучасною західноафриканською кухнею та культурою. Гості збираються за спільним столом для сімейного або дегустаційного меню.