Крафтові або якісні домашні продукти. Що їдять на сніданок в Румунії, та як приготувати традиційний румунський омлет
Країни можна не лише пізнавати візуально, у розмові, чи через знання. Її можна спробувати на смак. Чи куштували ви Румунію на сніданок? Дізнаймося, що ж полюбляють румуни їсти зранку.
Країна сусід, Румунія має багато схожого з нашими гастрономічними традиціями. Водночас є унікальні пропозиції як для туристів, так і для місцевих. Величезна вибірка локальних та сезонних смаколиків, якими вас пригостять на сніданок приємно дивує.
Звичайно, в Румунії ви побачите всі ті пластівці, соки, йогурти та хлібобулочні вироби, які продають в усьому світі. У Румунії більш поширені солоні сніданки, ніж солодкі (як американські панкейки, нідерландський тост із шоколадною посипкою чи французький пан-о-шокола). М’ясо, сири, яйця та салати — основні складові, однак, згідно автентики, це мають бути крафтові та домашні якісні продукти.
Традиційний румунський сніданок майже завжди включає яйця: омлет, яєчню, варені яйця, змішані з різноманітними овочами та м’ясними продуктами. Це доступно у сільській місцевості, а також швидко для приготування, що важливо для великих міст. Часто путівники згадують селянський омлет, як головний сніданок в Румунії. Таку яєчню зазвичай готують з шинкою або беконом та овочами, можна класти будь-які овочі, зелень та гриби. Все що знайдеться у спіжарці чи на городі.
Якщо вам закортить скласти тарілку румунського сніданку ви можете покласти туди ковбаски, як куповані, так і власного виробництва. Crenvurşti — одна з найпопулярніших румунських ковбас, яку роблять зі свинини, а зараз все частіше з курки. Додайте туди домашній смажений овечий сир, нарізаний пластинами. Кілька скибочок țară pâine, хліба, який з поєднання кукурудзяного та борошна грубого помелу. Покладіть туди ж омлет, смажену окату чи будь-яку іншу яєчню, наприклад, з додаванням молока. Трохи свіжих овочів, і готово. Кава стала чи не найпопулярнішим напоєм для сніданку в Румунії, але трав’яний чай все ще залишається популярним вибором для початку дня. Не забувають і про молоко, яке часто п’ють саме гарячим, особливо діти.
Як щодо дитинства у Румунії? Поширений смак того часу — молочні каші. Манна каша з молоком (gris cu lapte), рис з молоком (orez cu lapte) або локшина з молоком (taietei cu lapte). Pâine in Ou — ще один спогад про ранні роки. Це знайомі нам грінки у яйці, які куштують разом із солодким чорним чаєм.
Ось список ще кількох традиційних румунських страв на сніданок, окрім холодного сніданку в континентальному стилі або яєчні:
- Mici (або Мітітей, «маленькі хлопчики») — румунська ковбаса без оболонки, виготовлена зі змішаного м’яса, кмину (semințe de chimen).
- Mămăligă cu brânză și smântână: Мамалига — це традиційна румунська страва з кукурудзяного борошна, схожа на поленту. Її можна подавати на сніданок з бринзою та сметаною. Мамалигу часто готують і в українських південних регіонах, особливо близьких до Румунії.
- Clătite: Клатіте — це тонкі румунські млинці, які ми також звикли бачити. Їх можна подавати з різними начинками, наприклад, з домашнім полуничним варенням, свіжими фруктами, сиром або менш традиційною шоколадною пастою.
- Plăcinte cu brânză: Плацинди — це випічка з начинкою з солоного або солодкого сиру чи інших інгредієнтів, таких як шпинат, гриби або м’ясо. Їх часто їдять на сніданок або як перекус протягом дня. Плацинди — поширена румунська вулична їжа. Кріп (mărar) часто використовують з бринзою в плацинтах.
- Covrigi: Коврігі - це традиційні румунські кренделі, які зазвичай м’які та трохи тягнучі. Коврігі можуть бути простими або посипаними кунжутом чи крупною сіллю, їх часто їдять зранку з чашкою чаю або кави.
- Parjoale: Парджоале — це румунські фрикадельки, виготовлені з суміші м’ясного фаршу (зазвичай свинини або яловичини), цибулі, часнику та зелені. Хоча їх часто подають як основну страву, вони також можуть бути частиною ситного сніданку. Такий варіант легко уявити десь у сільській місцевості.
- Zacuscă: Закуска — це овочева намазка зі смажених баклажанів, болгарського перцю, помідорів та цибулі. Її можна намазати на хліб або тост для смачного та ароматного сніданку. Zacuscă de Vinete — це закуска з баклажанів.
Безперечно, що велика кількість сніданків просто пропускається румунами, а молоде покоління буде надавати перевагу Західним варіантам. Також у соцмережах можна знайти такі варіанти сніданку як два банани, кока-кола чи хліб з маслом.
Останній варіант є доволі поширеним повсюдно, адже є легким та швидким. Часто цю картину доповнюють медом, домашнім варенням чи Salam de Sibiu (дуже хороша копчена в’ялена салямі, яку люблять і сьогодні) або якийсь румунським сиром вищого сорту (telemea, urdă).
А тепер пропонуємо приготувати один із традиційних варіантів, який звичайно ж містить яйця
Румунський селянський омлет
Інгредієнти:
- 2 столові ложки соняшникової олії
- 3 середніх яйця
- ½ цибулини
- ½ болгарського перцю
- 2 гриби
- ½ копченої тонкої ковбаси
- 50 г фермерського овечого сиру або моцарели
- Трохи молока
- Сіль та перець за смаком
Приготування:
- Наріжте кубиками цибулю, гриби та болгарський перець, а ковбасу наріжте невеликими шматочками.
- Нагріти олію в середній сковороді, додати цибулю, болгарський перець і гриби.
- Смажте овочі 1−2 хвилини, потім додайте шматочки ковбаси і смажте ще 2 хвилини.
- Збиваємо яйця з молоком і додаємо суміш у сковороду на середньому вогні.
- Накриваємо сковороду кришкою і чекаємо, поки верхня частина стане пишною і злегка приготованою.
- За допомогою лопатки обережно перевертаємо його догори дном і готуємо ще 1−2 хвилини.
- Перекладаємо омлет на тарілку та посипаємо зверху подрібненим сиром.
- Подавайте з хлібом та овочами на ваш вибір.