Просто розігрійте вчорашній суп. Що їдять на сніданок у Кореї - рецепт традиційної рисової каші з куркою

27 липня 2024, 09:02

Південна Корея відома нам своєю поп-культурою, безліччю винаходів та умілому поєднанню сучасності та традицій. Сьогодні у вас на сніданок американські вафлі із кленовим сиропом, а далі традиційний суп Гальбі тан.

Старше покоління віддає перевагу типовим корейським стравам. Господині та матері можуть готувати вранці «правильні страви» на сніданок: рис, суп або рагу. Але молоде покоління віддає перевагу тостам або хлібу, тому що це простіше і можна швидко приготувати. У Кореї хліб не є основним продуктом харчування, тому його зазвичай вважають закускою або десертом. З цієї причини хліб у Кореї солодший. Утім, чи не в кожній родині знайдеться людина, яка відмовиться від сніданку, волівши довше поспати, ніж снідати. Тому, можемо виділити попередньо три типи сніданкових вподобань: рисовий, хлібний, та відсутній.

Реклама

Самі корейці розповідають у мережі Reddit, що траплялося мати повний американський сніданок, який вже добре прижився у сучасну гастрономічну культуру. Однак, у Кореї є добре сформовані окремі звички, які відрізняють їх від інших народів. Зокрема — невелика різниця між сніданком, обідом та вечерею. Страви з останньої зранку можна розігріти і не витрачати часу на приготування. Найчастіше вдасться зустріти на сніданок страви з рисом або його самого по собі. Він насичує на довший час, тож можна не повертатися до трапези до обіду так точно. Так, одним з популярних варіантів став dwenjang jjigae — рагу, яке готують з доенджангом (ферментованою соєвою пастою), жменькою простих овочів, таких як цибуля, картопля та кабачки, а іноді з білками, такими як яловичина, свинина, або з морепродуктами, такими як молюски та креветки. Горщик чи мисочки для спільних сніданків з джиге (jjigae), чи гальбі або булгогі, розставляють персонально кожному, а до них буде банчан. Це невеликі гарніри, які в корейській кухні подають разом з вареним рисом. Банчан часто ставлять посередині столу для спільного споживання.

Тут розгляньте чон (Jeon): цей хрусткий корейський млинець готується з пшеничного борошна та яєчного тіста, а також овочів, м’яса або морепродуктів (haemul pajeon). Найпростіша форма — це просто овочі, такі як цукіні, вмочені в тісто, а потім обсмажені. Інші, такі як paejon (млинець з цибулею-шалот), подаються з соусом збоку.

Є багато гарнірів, які ферментуються, як кімчі, тому їх вони можуть зберігати їх протягом тривалого часу, і день до дня подавати для сніданків. Ще одним популярним у світі завдяки мережі, та улюбленим у корейців є гієран бап (gyeran bap): яйце, смажене з нерозбитим жовтком, гарячий рис (можливо, з маслом), ароматна кунжутна олія, пікантний соєвий соус, хрусткі водорості та кунжутне насіння на гарнір. Часто різновиди омлетів йдуть як додаток до цих ситних сніданків: скручені, скрембли, роли чи запечені високі та пухкі. В якості заміни такого білка може виступати риба з грилю. Як частина трапези, на столі знайдеться порізаний рисовий пиріг, або навіть тарілка супу з пельменями (tteok mandu guk). Якщо ваш вечір був веселим та запальним, попросіть у корейців розігріти на сніданок їхній «похмільний суп» і суп з морських водоростей. Наприклад, також може бути galbi tang (Гальбі тан готують переважно з коротких яловичих ребер разом із тушкованою яловичиною, редькою, цибулею та іншими інгредієнтами) чи nangmyun (Нангмюн — холодна локшина в охолодженому бульйоні з розсолу ферментованої редьки кімчі). Усе також заготовлене звечора чи з іншого дня.

А щоб на вечір залишалася уся ця енергія, її потрібно отримувати ще від сніданку. Так, ще вдома, або скоріше на шляху до роботи корейці забіжать за своєю порцією кави до улюбленого тосту. Напій можна взяти і з собою в офіс, чи випити вже її там, на місці. Кава у Кореї, як і в багатьох інших країнах, займає особливе поважне місце за свої властивості. Однак, як альтернативу їй тут вигадали надзвичайні міріади варіантів напоїв: освіжливі, солодкі, енергетичні, кавові, сокові і мінералізовані. Так, наприклад, після сніданку можна випити рисовий напій Woongjin Sun Shine, молочну содову, або популярний хризантемовий чай. Але насправді розмай варіантів чаїв набагато більший, ніж може здаватися. Тут полюбляють цитриновий, кукурудзяний, ячмінний або із зеленої сливи.

Корейські вуличні тости — це сучасний популярний і молодіжний варіант сніданку на швидку руку в Кореї. Багато офісних працівників купують їх по дорозі до роботи і ставлять на свої столи. Вони складаються зі скибочок хліба з начинкою — від омлету та овочів, таких як капуста, морква та цибуля, до шинки або інших видів м’яса. Корейські тости з низкою різних інгредієнтів є вишуканими і дуже відрізняються від простих сирних тостів. Це також відображає важливість, яку корейці надають їжі.

Є ще один сніданок, не такий популярний у приготуванні, але точно у всіх на вустах — кімбаб чи кімбап (김밥). Це корейський рисовий рулет/рол, але не суші. Кімбап в основному складається з омлету, моркви, жовтої редьки, шпинату або огірка, кунжутної олії, солі і т.д., але не цукру і оцту. Він їсться без соєвого соусу та васабі. Страву легко готувати, якщо вже є готовий рис. Всередину ви загалом можете класти що завгодно, і навіть ковбасу. Коли діти їдуть на екскурсію, вони завжди беруть з собою кімбап, тому що його легко взяти з собою. Хоча це повноцінна їжа з усіма поживними речовинами, кімбап вважається перекусом.

Ще один гарний варіант — бібімбап, страва в одному горщику з рисом, різнокольоровим овочевим асорті та іноді з яловичим фаршем, яйцем і пастою з червоного перцю чилі (на основі гочуджангу). Якщо ви наріжете овочі напередодні ввечері, то приготувати страву можна досить швидко.

Попри величезне різноманіття поєднань всередині однієї страви та такої різноманітності, за столом у Кореї варто дотримуватися певного етикету. Список правил немалий, однак під час снідання з корейцями варто знати, що:

  • Найважливіше правило під час їжі - не брати столові прилади до того, як їх візьмуть дорослі.
  • Якщо ви їсте з дорослими або літніми людьми, важливо підлаштувати свій темп їжі під них. Ви не повинні їсти швидше або повільніше за них.
  • Їжте рис, суп і тушковане м’ясо ложкою.Кімчі та інші гарніри — паличками.Не тримайте ложку і палички в одній руці.
  • Не використовуйте ложки і палички обома руками одночасно.Не можна класти ложки і палички на гарнір під час їжі.
  • Не можна класти столові прилади в рис, тому що так роблять це тільки для померлих предків на церемонії.
  • Не можна тримати миску з рисом або супом в руці під час їжі. Корейці використовують порцелянові миски або миски з нержавіючої сталі, тому вони важкі і дуже нагріваються від гарячої їжі.

Як ми зрозуміли, Корея — це про ситість та свідомий підхід. Вчорашня вечеря — чудесний сніданок, навіть якщо це незвично для нас. Утім, ранкову трапезу можнай приготувати в моменті. Це можуть бути пухкі млинці, ті ж роли, або інша улюблена каша. Чом би не вівсяка, але особлива? До прикладу, куряча. Традиційно курячу кашу готують на курячому бульйоні з м’ясом. Варять як правило із залишків супу, наприклад, дак гомтан (닭곰탕) або бесук (백숙). Утім, ви можете просто відварити невелику курку або кілька шматків курки на кістці з цибулею, зубчиками часнику, імбиром і цибулею-шалот, поки курка не стане м’якою. Пропонуємо вам рецепт такого супу під назвою Dakjuk.

Дакджук

Корейська куряча каша Дакджук (Фото: Inst @dhylook)
Корейська куряча каша Дакджук / Фото: Inst @dhylook

Інгредієнти:

  • 1 склянка короткозернистого рису або солодкого клейкого рису
  • 6 склянок курячого бульйону
  • від 1 до 1−½ склянки курячого філе, приправленого сіллю, часником, кунжутною олією, перцем
  • 1 середня морква
  • 1 стебло селери
  • 3−4 капелюшки грибів
  • 2 ст.л. кунжутної олії

Гарніри за бажанням:

  • Дрібно нарізана зелена цибуля
  • кунжут

Приготування

  1. Замочіть рис приблизно на годину та відцідіть воду.
  2. Дрібно наріжте овочі.
  3. У каструлю середнього розміру додайте 2 столові ложки кунжутної олії. Додайте рис і обсмажуйте кілька хвилин на середньому вогні, поки рис не стане прозорим.
  4. Влийте в каструлю бульйон і доведіть його до кипіння. Продовжуйте варити, періодично помішуючи, приблизно 20−25 хвилин, або поки рис не звариться і не розм’якне. Почніть варити на середньому вогні, але зменшіть вогонь до мінімуму, коли бульйон помітно зменшиться. Періодично помішуйте (частіше, коли бульйон зменшується), щоб рис не прилипав до дна каструлі.
  5. Додайте овочі, накрийте кришкою і тушкуйте ще 10−15 хвилин, поки овочі не стануть м’якими. Ви також можете відрегулювати консистенцію каші на свій смак, додавши більше бульйону або води.
  6. Оскільки курка вже зварилася, додайте її в останні хвилини варіння, залишивши трохи на гарнір, якщо бажаєте. Можна посолити і поперчити в кінці або подати збоку. Подавайте гарячою з додатковим гарніром зверху.
Показати ще новини