Традиційна Італія серед Америки. Що їдять на сніданок в Аргентині, і чому там сніданки здебільшого солодкі - рецепт сендвіча карлітос
Їжа в цій країні — смачне втілення пристрасного танго та запального футболу. Аргентинська кухня одна з найбільш недооцінених у світі, але точно має свої цікаві гастрономічні таємниці. Одна з них — сніданок, який дуже нагадує європейський.
Поєднання латиноамериканських та італійських впливів в Аргентині призводить до створення страв, які є одночасно дуже знайомими та абсолютно унікальними. Згадаймо суто солодкі та борошняні італійські сніданки з кавою — і таким чином зрозуміємо які трапези зранку в аргентинців. Аргентина — це бездоганна суміш італійського впливу та іспанської культури. Хоча Аргентина є іспаномовною країною, саме з країнии тирамісу та піци Аргентина отримала більшу частину свого нинішнього населення. Тут разом живуть дві стихії спокійного та здебільшого солодкого європейського сніданку та поживного й ситного м’ясного обіду. В Аргентині важко не помітити глибоку любов до яловичини, чи то стейка міланеса, чи то барбекю у вигляді асадо. Хоча США можуть бути першими за загальним споживанням великої рогатої худоби, в перерахунку на душу населення Аргентина споживає більше яловичини, ніж будь-яка інша країна.
Два найпоширеніші продукти на сніданок в Аргентині — це тостадас (tostado подають з вершковим сиром або іншими солодкими начинками) і медіалунас, аргентинський варіант круасана з трохи більшою солодкістю і щільністю, який можна наповнити будь-якими солодкими або солоними начинками. Вони більше нагадують півмісяці, і фактично рятують аргентинців, які поспішають на роботу. Три медіалунас із капучино чи cafe con leche (чорна кава з молоком) зранку, і ти готовий до початку дня. Під час сніданку у кафе чи барі офіціант, швидше за все, запитає вас, як би ви хотіли, щоб вам приготували ваші медіалуни за аналогією до стейків.
Раніше ви могли чути про чурос. Відомий дуже солодкий десерт, який став популярним по світу. В Аргентині він також є стравою для сніданку, яку зазвичай вмочують у соус дульсе де лече (який також може бути присутнім у різних інших видах випічки для сніданку).
Сік, сир і хліб також зазвичай додають до сніданку, щоб завершити трапезу. Конкретні продукти можуть відрізнятися залежно від регіону та особистих уподобань, але загальне поєднання хлібобулочних виробів, кави, молочних продуктів та фруктів вважається класичним аргентинським desayuno (сніданком). До тостів або випічки часто додають солодку намазку, від липкого дульсе де лече до улюбленого дульсе де мембрильо. Dulce de membrillo є густим, майже желейованим айвовим джемом.
Інша аргентинська випічка — це фактурас (facturas) або біскочос (bizcochos). Фактура їхня схожа на бріош, а прикрашають ці крихітні смаколики мембрілло, вже згаданою айвовою пастою. Крім того, ви можете замовити фактурас з кремом пастелера, який є різновидом яєчного заварного крему. З іншого боку, біскочос — це різновид печива для сніданку. Хрусткі по краях і м’які всередині, ці смачні ласощі виготовляються шляхом намазування вершкового масла і випікання.
Класичний бутерброд в Україні - батон з сиром та ковбасою, а от в Аргентині це буде тост із вершковим сиром чи маслом та дульсе де лече, тобто карамелізованим молоком. (або все ж таки виявиться, що аргентинці їдять і солоні сендвічі).
Джем також є гарним варіантом, від ягідних до фруктових. Ба більше, це універсальний варіант як для дітей, так і для дорослих. Єдине, міцну каву замінюють легким молочним какао. Прикметно однак, що у Аргентині є свій національний напій: мате. Це кофеїновмісний напій, схожий на чай, який виготовляється з рослини, що росте в Південній Америці, і вживається як гарячим, так і холодним. Сам по собі напій може бути досить гірким, тому його часто ароматизують молоком, соком лайма, коричневим цукром або будь-якими іншими ароматизаторами. Існує навіть особливий вид чашки (так звана «чашка мате»), з якої п’ють напій, що нагадує гарбуз з металевою соломинкою, а 30 листопада в Аргентині святкується Національний день мате. У чашці зазвичай багато трав та самого чаю, що може спантеличити спочатку.
Наприкінці варто згадати ще кілька варіантів того, що пересічний аргентинець чи аргентинка найчастіше матимуть на своєму сніданковому столі. Цілком розповсюдженою ранковою трапезою, особливо взимку, є вівсянка з фруктами. Це універсальна, міжнародна страва, якою, здається, насолоджуються усюди. Тому Аргентина тут не вийняток. Також пластівці з йогуртом чи молоком — один із базових і необхідних швидких варіацій у поспіху зранку. Це швидко, просто, і смачно, і навіть різноманітно. Можна додавати різні види молока та ягід, чи інших додатків. Утім, аргентинці надають перевагу класичним смакам і коров’ячому молоку.
Чи є тут солоні сніданки? Безперечно. Самі аргентинці пропонують туристам, які вже втомилися від солодкого куштувати мате з холодною, залишеною з вечора піцою. Це новий рівень для багатьох, а поєднання порадує навіть гурманів. Опріч всього, список продовжується випічкою, але вже солоною. Відомі емпанадас — один з головних варіантів сніданку на-виніс. Зранку як аргентинці, так і мандрівники можуть спуститися зі своєї квартири та натрапити на безліч маленьких локальних пекарень вздовж вулиць і між ними. Аргентинські яловичі емпанадас тукуманас (Empanadas Tucumanas) — це хрустке тісто з ніжною, ароматною начинкою. Запечені вручну, вони є менш брудною та легкою альтернативою смаженим варіантам. У цьому рецепті часто є додавання круто зварених яєць та цибулі-шалот. Самі ж еспанадас часто загортають косичкою і роблять напівколом. Це нагадує печені вареники з безліччю начинки. Так, всередину кладуть курку, сир, гострі соуси, величезну кількість овочів та зелені. Емпанадас бувають як абсолютно м’ясні, білкові з бобів, так і веганські чи суто овочеві.
Варто також підмітити, що сніданки у містах та сільській місцевості в Аргентині також різняться. Сільські сніданки відображають неквапливий час, проведений за кип’ятінням чайника і випіканням хліба. Неодмінною складовою сільських сніданків є мате в традиційному вигляді або зварений, гіркий, солодкий або з травами. Можна смакувати його з домашнім хлібом та джемом. Також місцеві додають до сніданків нарізки ковбаси, шинки, салямі та сиру. Таким чином з’явився один із популярних тут сендвічів. І це попри ті європейські віяннє з Італії та Іспанії з їхніми суто солодкими сніданками.
Тож тепер NV Food ділиться рецептом смачного сендвіча, типового для міста Росаріо, що в провінції Санта-Фе в Аргентині. Якщо одного дня вам випаде нагода відвідати Росаріо, є кілька речей, які ви не можете пропустити: відвідайте пам’ятник прапору, набережну та скуштуйте традиційний сендвіч Tostado Carlitos у типових росарійських барах. Карліто можна знайти тільки в Росаріо, і в основному це бутерброди з хліба міга (традиційний аргентинський хліб), підсмажені з шинкою та сиром.
Тостадо карлітос
Інгредієнти на 8+ сендвічів:
- 1 пачка бутербродного хліба
- 450 г свинячої шинки
- 450 г нарізаного бутербродного сиру (я рекомендую використовувати моцарелу або хороший сир на ваш вибір)
- Кетчуп, за смаком
- 1 столова ложка вершкового масла.
Приготування:
- Змастіть хліб маслом з обох боків.
- На один шматочок хліба покладіть скибочку сиру. Зверху на сир намажте кетчупом, додайте скибочку шинки і ще одну скибочку сиру.
- Завершіть бутерброд ще одним шматочком хліба, попередньо змащеним маслом з обох боків. Повторіть для решти бутербродів.
- Поставте на решітку в духовку і підсмажте з обох боків, приблизно 10 хвилин.
- Наріжте трикутниками і їжте теплими.Смачного із цим аргентинським легким сендвічем.