З макаронами. Як приготувати вишуканий середземноморський салат: корисно і надзвичайно смачно
Цей середземноморський салат з макаронами збагачує смаком ароматний іспанський соус ромеско. Готується він на основі томатів, сповнений смачних ароматів оливок, смаженого перцю, часнику та розмарину.
Аромату і вишуканості салатові додає суміш маринованих овочів, яка зазвичай складається з перцю, цвітної капусти, моркви та селери — джардіньєра. Вона яскрава, гостра і забезпечує чудовий смак з мінімальними зусиллями з вашого боку. Щоб надати салату надзвичайної текстури, зверху посипаємо його хрустким обсмаженим нутом.
Макарони в салаті повинні були такими, щоб заправка дійсно могла за них схопитися. Підійдуть короткі ребристі (люмаче), що мають форму «мушлі равлика». Також гемеллі, адже вони мають скручений вигляд, з двома шматочками пасти, скрученими разом. Якщо ви не можете знайти саме такі, підійдуть каватаппі, лікті або маленькі черепашки.
Як приготувати середземноморський салат з макаронами
Інгредієнти:
Для заправки:
700 г помідорів. сорту виноградні, різних кольорів
200 г оливок Кастельветрано без кісточок, відціджені
3 ст.л. каперсів, відціджених
2 зубчики часнику, очищені і роздавлені
1 велика гілочка свіжого розмарину
¾ склянки оливкової олії, розділені
Чорний мелений перець, за смаком
200 г смаженого червоного перцю, відцідженого і грубо нарізаного
¼ склянки мигдалю
Для хрусткого нуту:
1 банка нуту, відціджений
2 ст.л. оливкової олії
½ ч.л. солі
Чорний мелений перець, за смаком
½ ч.л. червоного меленого перцю
Для салату:
Cіль, для води для макаронів
500 г макаронів люмаче або макаронів гемеллі
2 склянки консервованої джардіньєри, відцідженої і грубо нарізаної, плюс ще для подачі
200 г копченої моцарели, нарізаної шматочками, плюс ще для подачі
½ c. упакованого свіжого листя базиліка, розірваного, плюс ще для подачі
Спосіб приготування:
1. Розігрійте духовку до 200 °C.
2. Для приготування заправки, викласти помідори, оливки, каперси, часник і гілочку розмарину на деко. Полити ½ склянки оливкової олії і перемішати, щоб рівномірно покрити. Приправити чорним перцем. Поставити в духовку і запікати 25−30 хвилин (помідори повинні пустити сік, але все ще тримати форму). Викинути гілочку розмарину і відставити на 10 хвилин остигати.
3. Над великою мискою встановити велике сито з дрібними сітками. Процідити помідори, оливки та каперси, залишивши рідину для заправки, а помідори, оливки та каперси перемішати з салатом. Вийняти часник з томатної суміші та додати його до рідини, що утворилася. У блендер обережно додайте рідку суміш, решту ¼ склянки оливкової олії, обсмажений червоний перець, мигдаль і ще чорний перець. Збийте до однорідної консистенції і відставте в сторону. Залиште велику миску для перемішування салату з макаронів; не потрібно бруднити іншу миску.
4. Для хрусткого нуту необхідно викласти нут на великий кухонний рушник і ретельно протерти насухо, видаливши вільну шкірку. Перекласти нут на деко. Збризніть оливковою олією та посипте сіллю і перцем. Кидаємо нут, щоб він рівномірно покрився олією, і смажимо, доки він не стане темно-золотистого кольору, 25−30 хвилин. Вийняти нут з духовки, посипати червоним меленим перцем і обережно перемішати лопаткою, щоб перемішати. Відставити вбік, щоб охололо.
5. Для салату з макаронів, довести до кипіння велику каструлю з рясно підсоленою водою. Додайте макарони і варіть до стану аль денте, на 2−3 хвилини менше, ніж вказано на упаковці. Злийте воду і промийте макарони холодною водою, щоб припинити варіння. Перекласти у велику миску, в якій зберігалися томатний сік і оливкова олія, і відставити вбік (нічого страшного, якщо в мисці збереться трохи води, вона змішається з заправкою).
6. Додайте відкладену томатну суміш, джардіньєру, копчену моцарелу, базилік і заправку в миску з макаронами, обережно перекидаючи, щоб покрити їх. Перекласти в сервірувальну тарілку і зверху викласти додатково джардіньєру, копчену моцарелу та базилік. Посипте зверху