Єдина страва. Що їсть щодня родина, яка живе найдовше у світі

1 лютого 2024, 17:27

Дев’ять братів і сестер родини Меліс мають загальний вік 861 рік. Цей обід-представник дієти Блакитної зони, яку вони їдять щодня. NV Food розповідає, що це за їжа та який вплив вона має на здоров’я.

За секретами довгого і здорового життя багато людей звертаються до звичок та дієти жителів «блакитних зон». Це райони в Італії, Греції, Японії, Коста-Ріці, США та інших країнах, де люди регулярно живуть до 90 і 100 років. Автор бестселерів Ден Бюттнер зробив справою свого життя пролити світло на ці спільноти і зрозуміти їхній спосіб життя, виявивши звички, які допомагають їм жити довше, ніж більшості з нас. У нещодавньому дописі в соціальній мережі він поділився стравою, яку щодня їсть «сім'я, яка живе найдовше у світі».

Реклама

Сім'я Меліс із Сардинії в Італії, є світовим рекордсменом за тривалістю життя. У 2012 році вони завоювали титул Книги рекордів Гіннеса за найвищий сумарний вік братів і сестер. «Дев'ять братів і сестер мають загальний вік — 861 рік. Найстаршому з них 109 років. Кожен день свого життя вони їли один і той самий обід», — розповідає Бюттнер у відео."

Обід, який щодня їсть сім'я, що живе найдовше

До складу страви входять:

Суп мінестроне з 3 бобів

Ця страва, безумовно, відповідає вимогам збалансованого харчування (Фото: Instagram@ thecozycook)
Ця страва, безумовно, відповідає вимогам збалансованого харчування / Фото: Instagram@ thecozycook

Хоча багато факторів, окрім того, що ви їсте, відіграють роль у тому, як довго ви проживете, цей обід є прикладом того, що Бюттнер називає дієтою «блакитних зон». У ній є акцент на цільних продуктах і рослинах. «Люди, які живуть найдовше і найздоровіше життя, як правило, з'їдають від півсклянки до склянки квасолі щодня. Крім того, суп багатий на овочі, які є найкращими продуктами для довголіття», — розповідає Саманта Кассетті, зареєстрований дієтолог з Нью-Йорка і співавтор книги Цукровий шок.

«Варто також зазначити, що в супі використовуються три види квасолі та багато овочів. Дослідження показують, що вживання 30 унікальних рослинних продуктів на тиждень може покращити різноманітність кишківника, що є маркером здорового кишківника. Кишечник регулює такі функції здоров’я, як кров’яний тиск і рівень холестерину, запалення, настрій, вагу і засвоєння поживних речовин, тому ви з більшою ймовірністю проживете довше і здоровіше життя, якщо у вас здоровий кишечник», — пояснює Кассетті.

Хліб на заквасці

Aерментований хліб на заквасці не спричиняє таких стрибків рівня цукру в крові, як білий хліб (Фото: Instagram @thenerdiebaker)
Aерментований хліб на заквасці не спричиняє таких стрибків рівня цукру в крові, як білий хліб / Фото: Instagram @thenerdiebaker

Хоча хліб часто має погану репутацію, він може бути частиною здорової дієти — і вибір сорту закваски може бути особливо корисним для здоров’я кишечника.

«Люди в блакитних зонах їдять ферментовані продукти щодня. Природно ферментований хліб на заквасці … не спричиняє таких стрибків рівня цукру в крові, як білий хліб, допомагаючи підтримувати більш здоровий рівень цукру в крові. З часом високий рівень цукру в крові може сприяти розвитку резистентності до інсуліну та діабету 2 типу», — каже Кассетті. «Крім того, існують докази того, що стійкий крохмаль у хлібі на заквасці може сприяти іншим перевагам для здоров’я, наприклад, підвищенню ситості та кращій чутливості до інсуліну».

Келих вина

Алкоголь може підвищити рівень хорошого холестерину, але навіть один келих вина на день пов'язаний з іншими ризиками для здоров'я (Фото: PeandBen/depositphotos.com)
Алкоголь може підвищити рівень хорошого холестерину, але навіть один келих вина на день пов'язаний з іншими ризиками для здоров'я / Фото: PeandBen/depositphotos.com

Бюттнер підкреслив, що сім'я залюбки випиває «маленький» келих вина — 150 мл. «Алкоголь може підвищити рівень хорошого холестерину, але навіть один келих вина на день пов’язаний з іншими ризиками для здоров’я, — каже Кассетті. «Однак, можливо, вони п’ють менше одного келиха на день. Також можливо, що вино підвищує задоволення від їжі, і цей фактор часто не береться до уваги, коли ми говоримо про здоровий спосіб життя». Кассетті додає: «Не забувайте, що цю страву їдять у присутності близьких людей. Підтримання міцного соціального кола допомагає підвищити рівень щастя і боротися з самотністю, приносячи додаткові переваги для здоров’я, окрім поживних речовин, що містяться в страві».

Чи це збалансована, рослинна їжа?

можливе занепокоєння, що цей обід містить недостатньо білка, як часто здається щодо рослинної їжі. Але ця страва справді містить достатню кількість білка. «Збалансована їжа містить переважно цільні рослинні продукти та достатню кількість білка. Ця страва, безумовно, відповідає вимогам», — додає Кассетті. «Ви можете отримати весь необхідний білок з рослин, якщо ви задовольняєте свої потреби в калоріях і урізноманітнюєте джерела білка».

«Збалансоване харчування містить переважно цільну рослинну їжу та достатню кількість білка. Ця страва, безумовно, відповідає вимогам», — додає Кассетті. «Ви можете отримати весь необхідний білок з рослин, якщо задовольняєте свої потреби в калоріях і урізноманітнюєте джерела білка».

Тим, у кого потреба в білку вища, вона рекомендує додавати в суп більше квасолі, але також нагадує, що розумно розподіляти споживання білка протягом дня, а не з'їдати весь білок за один прийом їжі.

Чи є щоденне споживання однієї і тієї ж їжі здоровим вибором?

Щоденне вживання однієї і тієї ж їжі може бути червоним прапором для дієтологів, але Кассетті каже, що така їжа отримує зелене світло. «Я б занепокоївся, якби хтось їв одне й те саме щодня, якби йому не вистачало рослинного різноманіття або в ньому було мало рослинних продуктів, але ця їжа на 100% складається з рослинних продуктів і має велику різноманітність всередині страви», — каже Кассетті. «Крім того, ви можете змішувати овочі в супі, використовуючи те, що є в сезон, так що це додасть більше рослинного різноманіття до вашого раціону».

Вживання однієї і тієї ж полуденної їжі також може допомогти зняти стрес від планування харчування.

«Одна з проблем, з якою стикаються люди, — це прийняття рішень про те, що їсти. Це може стати справжнім випробуванням, якщо жонглювати сімейними, робочими та іншими пріоритетами, — каже Кассетті. «Щоденне вживання однієї і тієї ж страви на обід зменшує втому від прийняття рішень, що може знизити рівень стресу. Отже, повторення однієї і тієї ж страви може бути доречним способом боротьби зі стресом, а зменшення стресу корисне для здоров’я і є постулатом філософії Блакитних зон».

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини