Не плутайте із чаєм. Ця спеція одна з найкращих та найбільш корисних — як приготувати і зберігати
Популярний путівник найкращими закладами й традиційними стравами з різних країн Taste Atlas оприлюднив перелік найкращих 10 спецій, серед яких на другому місці ця — гарам масала. NV Food розповідає про неї більше.
Масала в перекладі означає «спеція», і хоча існує багато різновидів та уподобань, зазвичай масала складається з 5 спецій: кардамон, кориця, коріандр, гвоздика та кмин, змішані разом, щоб створити ароматичний та смаковий профіль. Тож із цією приставкою існує і популярний напій — Чай Масала, який готують із молоком на основі цих спецій. Тож не варто плутати ці два смачні поняття, а краще куштувати за призначенням. Тож що таке тоді Гарам Масала?
Гарам масала — друга за популярністю суміш спецій згідно із Taste Atlas, що має інтенсивний аромат мелених прянощів, таких як кориця, кмин, мацис (цвіт мускатного горіха) чорний і зелений кардамон, гвоздика, насіння коріандру, лавровий лист, зіра, фенхель і перець горошком. Ця суміш спецій походить з Північної Індії, де зими зазвичай холодніші, ніж на решті території країни. Спеції, що використовуються в гарам масалі, варіюються від регіону до регіону, але вважається, що жодна комбінація спецій не є більш автентичною, ніж інша.
«Гарам масала» можна перекласти як «суміш гострих або теплих спецій», і вона широко використовується в індійському карі. Хоча ви можете придбати цю суміш спецій на ринку, багато людей вважають за краще робити гарам масалу власноруч. Особливо на цьому наголошують індійські кулінари в Мережі, як от на платормі Reddit. Там пишуть, що в гарам масалі не повинно бути спеції карі, і магазинна версія скоріше матиме акцентний смак кориці, а не баланс прянощів. Для приготування вдома просто зберіть усі спеції і подрібніть їх на порошок. Перемішайте до повного поєднання, і гарам масала готова. А от повний рецепт з пропорціями ви знайдете нижче.
Користь гарам масали для здоров’я
Гарам масала має неймовірний смак, а також численні переваги для здоров’я. Інгредієнти багаті на фітонутрієнти, які допомагають прискорити метаболізм. Вона також сповнена антиоксидантів, які допомагають запобігти проблемам зі шкірою, а також допомагають боротися із запаленнями. За словами експерта-дієтолога Рупалі Дутти, гарам масала окрім покращення травлення, також допомагає боротися зі здуттям живота, метеоризмом та нудотою. Інгредієнти, що входять до складу суміші спецій, допомагають підтримувати шлунково-кишковий тракт здоровим.
Загалом спеції асоціюються з профілактикою раку. Одне дослідження спеціально вивчало гарам масалу та можливість того, що вона є природною протираковою речовиною. Це дослідження, опубліковане в журналі Nutrition and Cancer, оцінювало вплив споживання гарам масали на тварин протягом лише 10 днів. Дослідники виявили, що її споживання призвело до значних і залежних від дози бажаних змін у рівнях ферментів системи детоксикації. Ці дані свідчать про те, що гарам масала діє як природний засіб профілактики раку, стимулюючи детоксикацію організму.
Практично кожна гарам масала містить корицю, справжню супер-спецію. Науково доведено, що кориця має безліч переваг для здоров’я. Здатність кориці запобігати діабету і природним чином знижувати рівень цукру в крові у діабетиків дійсно вражає. Численні наукові дослідження продемонстрували потенційну здатність кориці знижувати рівень цукру в крові. Крім того, вона також може покращувати чутливість до гормону інсуліну, який є життєво важливим гормоном, необхідним для підтримання збалансованого рівня цукру в крові.
Окрім того, що спеція загалом є антиоксидантом, протизапальною, протидіабетичною, антимікробною, протираковою, знижує рівень ліпідів та серцево-судинні захворювання, вона також має активність проти серйозних неврологічних розладів, таких як хвороба Паркінсона та хвороба Альцгеймера.
Можна ще довго перераховувати користь кожного складника цієї чудової та універсальної спеції, однак варто пам’ятати, що усе корисне в міру. Тому перед тим як починати активне споживання варто проконсультуватися із лікарем, і не перевищувати норм споживання.
Як використовувати гарам масалу та зберігати її
Гарам масала часто використовується в приготуванні таких популярних страв, як роган джош, кашмірський делікатес, пулао, пакистанський плов, або мург карі. Але якщо часу на експерименти небагато, то можна пробувати використовувати відому індійську спецію просто як елемент домашніх страв, що додасть їм затишності, певної теплоти, пікантності та відчуття «близькості до землі».
З гарам масала можна «гратися» по-різному, від маринадів для м’яса до основ для карі та супів, особливо в холодну пору року. Наприклад, звичайний рис для вас розкриється з іншого боку, більш барвисто, коли ви у гарячій олії розігрієте усі ваші ароматичні спеції з гарам масали, якщо вони не подріблені, а потім додасте овочі, такі як цибуля, кукурудза, морква, селера, баклажан, капуста, гарбуз тощо. Якщо ви використовуєте мелений гарам масала, краще додавати його після овочів, щоб уникнути підгоряння.
Іноді до макаронів з сиром додають гарам масалу та кілька інших спецій, щоб зробити макарони з сиром більш схожими на карі. Також спробуйте додавати до омлетів зранку, або посипте готові яєчні тости чи сендвічі. Кидайте спецію у сковорідку з тофу або додавайте трохи у вінегрети/заправки. Якщо ви вже звикли, можливо, вам варто підібрати спеції до компонентів замість попередньо змішаної масали — це буде набагато гнучкіше. Зваріть сочевицю окремо, додайте гарам масалу, банку смажених на вогні помідорів, лимонний сік, кінзу та обсмажену кубиками цибулю, якщо вам хочеться.
А от щодо зберігання, то спеції, як відомо, псуються з багатьох причин. Одна з них — волога; вона найбільше впливає на паприку та інші дрібнопорошкові спеції. Інша — світло, яке більше впливає на кольорові спеції. Тепло також прискорює псування, тому найкраще зберігати спеції в темному прохолодному місці, де немає вологи. Це може бути ваш холодильник, якщо він сухий, деякі холодильники мають дуже вологі місця, тому будьте обережні. зберігайте всі свої спеції на кількох полицях у тьмяно освітленій кухні у скляних банках з надійно закритими кришками. Таким чином свіжомелений гарам масала зберігає аромат більше шести місяців. Не забудьте поставити дату помелу на вашій суміші або інших спеціях, це дасть вам уявлення про те, коли слід перевірити їх на предмет псування.
Наостанок, продовжуйте експериментувати зі спеціями. Ви навряд чи помилитеся (за винятком випадків, коли гвоздика або кардамон переважають). А додавання та вилучення окремих спецій — це найкращий спосіб по-справжньому зрозуміти їхню суть.
Гарам масала: рецепт універсальної спеції до солоних та солодких страв
Масала чай: прогріє тіло й заспокоїть тривожні думки
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.
- Іграшки ручної роботи, ялинки і ельфи. Топ-6 закладів харчування Львова з різдвяною фотозоною
- З Херсону, Мелітополя та Полтави. Українська фудфотографиня створила проєкт зображень української квасолі з різних регіонів
- Практично і смачно. The New York Times поділився підбіркою улюблених рецептів читачів за минулий рік