До Медового спасу. Десять страв із маком, які варто приготувати на Маковія: від салату до випічки
Медовий спас та рецепти з маком (Фото: Instagram @marijatasikj)
До 1 вересня 2025 року українці зустрічали Медовий Спас або Маковій 14 серпня. Цьогоріч дата припала на Успенський піст 2025. Пропонуємо використати цю нагоду та приготувати вишукані, прості й домашні макові страви.
У серпні 2024 року українці відзначають три Спаси. За новим календарем Маковія (Медовий Спас) припадає на 1 серпня, Яблучний Спас на 6 серпня, а також Горіховий Спас 16 серпня. Усі вони є даниною та шануванням давньої традиції збору урожаю у цьому місяці. Пропонуємо поглянути на один з дарів цього часу — мак.
Не більша за кінчик голки, одна насінина маку може здатися маленьким, несуттєвим інгредієнтом, але його невелика кількість може мати величезний вплив на всі види приготування їжі. Насіння маку має тонкий горіховий смак і легку солодкість, яка посилюється при смаженні або випіканні, що набагато помітніше в традиційних рецептах, які використовують набагато більшу кількість за один раз.
У випічці мак додає хлібу, тортам і тістечкам чудовий хруст і тонкий землистий аромат. Особливо добре мак смакує в лимонно-макових кексах, де його аромат доповнює цитрусовий присмак. Але не лише випічка та солодощі! У солоних стравах мак підсилює смак м’яса, овочів і салатів. Посипання ним смажених овочів додає їм чудової текстури та відтінку горіховості. Скуштуйте власноруч зроблену ароматну заправку для салату, змішавши мак з оцтом, олією та травами.
Щоб отримати унікальну родзинку, спробуйте додати мак у домашні суміші спецій. Вони можуть додати глибини та складності вашим приправам, незалежно від того, чи готуєте ви приправу для м’яса на грилі, чи суміш для запечених овочів.У солоних стравах мак можна використовувати як завершальний штрих, щоб додати візуальної привабливості. Посипте ним салати, супи або навіть м’ясо на грилі, щоб додати страві яскравих кольорів і текстури. Його також можна використовувати як гарнір до соусів, намазок або навіть на бутербродах, щоб додати тонкий хрускіт і візуально привабливий елемент.
Пам’ятайте, що при використанні маку в якості прикраси, ключовим моментом є помірність. Небагато — означає багато, тому посипайте його економно, щоб зберегти збалансовану презентацію. Нехай мак стане завершальним штрихом, який додасть вашій страві додатковий вау-фактор. Тепер пропонуємо зробити такий ефект із вашими стравами з цієї смачної підбірки від NV Food.
Макоржаник: рецепт автентичного українського десерту з маком та молоком
Ліниві вареники з маком і ягодами: рецепт ідеального сніданку
Млинці з маком — класичний рецепт: еластичне тісто за 25 хв
Рецепт макового рулету, як у дитинстві
До Маковія: хліб-равлик з маком, фісташками та яблуками від української кулінарки
Полуничний: рецепт салату з м'ятно-маковою заправкою
Оригінально й просто: рецепт кавуна з йогуртом, маком та смаженим розмарином
Макові булочки в шоколаді: рецепт домашньої випічки до чаю
Ламанці: рецепт солодкого макового десерту до традиційних свят
Апельсиново-маковий кекс: рецепт ідеальної осінньої випічки