Щоб паста вийшла ідеальною. Чи варто промивати відварені макарони та як запобігти їх злипанню

31 березня, 15:14
Чи треба промивати макарони (Фото: freepik/denamorado)

Чи треба промивати макарони (Фото: freepik/denamorado)

Небагато існує таких універсальних інгредієнтів, як макарони.

Змішайте з часником, оливковою олією та меленим червоним перцем, і ви отримаєте найпростішу вечерю. Подавайте його з розкішним Болоньєзе, який довго тушкувався, і у вас буде готова основна страва. І хоча приготування макаронів може здатися таким же простим, як кип’ятіння каструлі з водою, любителі знають, що багато факторів можуть впливати на смак. Один із найбільш суперечливих — чи потрібно промивати макарони після їх приготування.

Реклама

Вважається, що звичка промивати макарони походить із тих часів, коли багато макаронних виробів на ринку були низької якості, виготовлені із суміші ніжної та твердої пшениці та були дуже крохмалистими. Вони мали тенденцію легко переварюватися та збиватися в купу. Промивання макаронних виробів призупинить процес варіння та запобіжить злипанню пасти. Макарони вищої якості, виготовлені на 100% з твердих сортів пшениці, не мають цієї проблеми, і їх не слід промивати.

Паста з куркою-гриль у вершковому соусі: ідеальна вечеря за лічені хвилини

Ситна та ароматна паста з куркою-гриль, карамелізованою цибулею, часником і ніжним вершковим соусом — це ідеальний варіант для швидкої вечері. Зелень додає свіжості, а лимонний сік збалансовує смак.

Чому не слід промивати макарони

Є дві основні причини, чому ви ніколи не повинні промивати макарони, і обидві вони пов’язані з крохмалистими залишками. Цей крохмаль надає макаронам горіховий смак, а також золотистий колір. Якщо ви промиєте його, все це піде в каналізацію — буквально. Думайте про пасту як про гарну курячу грудку, яку ви смажите на грилі, щоб додати в свіжоприготований салат. Ви б ніколи не промивали курку під водою, щоб остудити, чи не так? Ви б втратили приємний смак, який створили, додаючи приправи та смаживши. Так само і з пастою.

Цей крохмаль покриє пасту і, зрештою, допоможе вашому соусу зчепитися з нею, утворюючи цілісну та ароматну страву. Просто злийте воду та додайте пасту прямо у свій соус для найкращої текстури та смаку. Щоб отримати ще більш шовковисту консистенцію вашого соусу та краще покрити макарони, збережіть чашку води з-під пасти та додайте її до соусу.

Класика: паста карбонара за рецептом 1979 року

Вершки чи без вершків? Цибуля чи ні? Яка свинина чи сир? І хто знав, що спагеті Карбонара, ймовірно, не існувало до 1950 року?

Як щодо промивання макаронів для холодних страв?

Зробіть швидкий пошук в Інтернеті про те, чи потрібно промивати макарони, і ви знайдете багато сайтів, які пропонують це робити лише тоді, коли ви готуєте холодний салат. Але навіть якщо ви готуєте холодну пасту, немає жодних причин промивати макарони. Замість цього добре злийте воду, збризніть 1 столовою ложкою оливкової олії та розкладіть на деко для охолодження. Коли паста охолоне, змішайте її з бажаними інгредієнтами та зберігайте в герметичному контейнері в холодильнику. Ця техніка збереже приємний золотистий колір і смак пасти, а крохмаль, що залишився, краще утримуватиме інгредієнти.

Вишукана паста з буряком: готуємо трендовий рецепт

За допомогою цього рецепта перетворіть смажений буряк на насичений вершковий соус для пасти. Подавати його можна до будь-яких макаронів, які ви любите, для веселої сімейної вечері у вихідний день та не тільки.

Як запобігти злипанню

Якщо ви не кидаєте пасту відразу в якийсь соус, ви можете вберегти її від злилипання, просто збризнувши туди столову ложку оливкової олії. Це також найкраще робити, якщо ви плануєте зберігати пасту в холодильнику для подальшого використання.

Чи варто промивати безглютенову або іншу спеціальну пасту?

Хоча краще не промивати макаронні вироби, включно з безглютеновими, протеїновими та іншими, ознайомтеся з інструкціями до вашої пасти, щоб отримати правильну інформацію.

І хоча італійську пасту не слід промивати, це не означає, що ви не повинні промивати іншу локшину. Наприклад, японську локшину соба слід завжди промивати, оскільки це видалить зайву крохмалистість, через яку вона злипнеться, і зупинить процес приготування. Рисову локшину також слід промити з тієї ж причини. Проте локшину рамен не обов’язково промивати, оскільки вона виготовлена ​​з такого ж пшеничного борошна, що й італійська паста.

Рецепт пасти з буратою, чері та шпинатом: ідеально білкова страва

Такі макарони не лише прості у приготуванні, а й надзвичайно смачні і не гірші, ніж у вишуканому ресторані.

Якщо ви готуєте італійську пасту, не потрібно промивати її після варіння — незалежно від того, яку страву ви готуєте. Промивання видаляє з локшини крохмалистий наліт, який не тільки додає додаткового смаку та золотистого кольору, але й допомагає соусу прилипати до макаронних виробів. Щоб отримати найсмачнішу пасту, варто варити її на хвилину менше, ніж зазначено на упаковці, процідити та завершити приготування в соусі. Додайте чашку води з-під пасти в соус, щоб отримати ще більш шовковисту консистенцію та липкість.

Показати ще новини