«Щоб японці зрозуміли». Клопотенко презентував у Токіо борщ — але не простий
Євген Клопотенко на конференції в Токіо (Фото: Instagram @undpukraine)
Український ресторатор, шеф-кухар та активіст презентував у Токіо борщ, приготований із продуктів, вирощених на розмінованих українських полях.
Представництво ООН в Україні та Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України представили делегатам продукти, вирощені на розмінованих полях у межах проєкту Soul of Soil. Це відбулося напередодні Ukraine Mine Action Conference (UMAC 2025) у Токіо 22 жовтня 2025 року. Міжнародна подія присвячена розмінуванню територій України, розвитку технологій гуманітарного розмінування та зміцненню партнерств.
Євген Клопотенко разом з українською делегацією представив японцям та гостям конференції борошно, цибулю, картоплю, моркву та соняшникову олію, що подолали понад 8 000 км з полів Миколаївщини, Херсонщини та Харківщини до Японії. З них український шеф готував борщ і галушки з цих інгредієнтів для 40 міжнародних делегатів UMAC, які також були залучені до процесу. Загалом головну українську страву скуштували понад 450 гостей у центрі Токіо.
«Для мене було важливо розповісти про Україну й нашу кухню на такій великій міжнародній події. На заході були присутні японські високопосадовці, журналісти та блогери. Буде дуже гарне інформаційне покриття і це ще один крок, щоб японці зрозуміли чий борщ насправді», — написав Євген Клопотенко у своїх соцмережах.
Мешканці Токіо також зможуть скуштувати борщ від Клопотенка — як знак подяки Японії за її постійну підтримку розмінування та відновлення України у вагончику від ініціативи Soul of Soil.