Куркума, кардамон та інші. Що треба знати про індійські спеції та їхню користь для здоров’я
Немає сумніву, що індійська кухня така смачна завдяки унікальному поєднанню використаних спецій — усі вони разом створюють смак, несхожий на інші страви. У класичних індійських рецептах використовується поєднання куркуми, кардамону, імбиру, кмину та перцю чилі. Але чи знаєте ви, що ці спеції мають більше переваг, ніж просто неймовірний смак?
Багато спецій, які використовуються в індійській кухні, мають унікальні переваги для здоров’я — деякі можуть вас здивувати. Вони належать до «семи спецій Індії» і не тільки надають індійській їжі насичений смак, але й мають сильний аромат. Хоча більшість із нас знає, що ці спеції використовуються в кулінарії, мало хто чув про їх унікальну користь для здоров’я.
Куркума
Цю пряність отримують з кореня рослини куркуми, який потім подрібнюють і сушать, щоб отримати порошок для використання в кулінарії. Багато людей описують цю пряність як землистий, майже гіркий смак. Оскільки куркума є досить сильною спецією, її часто використовують у невеликих кількостях в індійських стравах, таких як курка карі.
Користь куркуми для здоров’я часто обговорюється у сфері охорони здоров’я завдяки активному інгредієнту, відомому як куркумін. Лише невелика частина (приблизно 5%) куркуми містить куркумін, але ці 5% дуже значні. Куркумін продається у вигляді харчових добавок, і його можна приймати для запобігання різноманітних захворювань, таких як артрит та інші види захворювань, пов’язаних із запаленням. Дослідження показали, що куркумін має потужні противірусні, протизапальні та потенційно протиракові властивості.
Кардамон
Інша поширена спеція, яка використовується в індійській кухні, — це кардамон, який походить із рослини, схожої на імбир. Ця спеція має унікальний смак, який часто описують як подібний до м’яти чи мускатного горіха, але унікальний у своєму роді. В індійській кухні спецію кардамон використовують у теплих стравах з карі, таких як супи чи рагу, або навіть в індійському рисовому пудингу.
Кілька досліджень розглядали унікальні переваги кардамону для нашого здоров’я, які варіюються від зниження артеріального тиску до покращення симптомів у людей з проблемами травлення, такими як СРК. Одне цікаве дослідження показало, що кардамон може знизити артеріальний тиск у дорослих завдяки високому вмісту антиоксидантів. Також вважається, що кардамон може мати легкий сечогінний ефект, тобто він допомагає виводити воду з організму (також допомагає знизити артеріальний тиск).
Імбир
Цю мелену спецію отримують із підземного кореневого стебла рослини імбиру, а потім висушують і подрібнюють у порошок. Багато людей описують імбир як такий, що має «вогненний» смак. В індійській кухні використовується в курячому карі, тіка масалі та стравах із сочевиці для покращення смаку.
Імбир пропонує багато унікальних переваг для здоров’я, але найчастіше використовується для полегшення нудоти, блювоти та інших проблем з травленням. Також вважається, що імбир містить деякі протизапальні сполуки, які можуть допомогти боротися з хронічними захворюваннями.
Кмин
Він є найпоширенішою спецією в Індії, яка надає пряного смаку пікантним стравам (часто використовується в рагу, карі, супах та інших гарячих стравах). Порошок карі часто готують із кмином як основним інгредієнтом завдяки його насиченому смаку. Він не тільки має дивовижний смак, але й потенційну користь для здоров’я. Деякі дослідження, проведені на тваринах, показали, що кмин може відігравати роль у боротьбі з певними видами раку.
Перець чилі
Він зазвичай використовується в гострих індійських стравах. Усередині перцю чилі є компонент, відомий як капсаїцин, який, як вважається, має багато переваг для здоров’я, наприклад, знижує ризик серцевих захворювань і допомагає боротися із запаленням
- Не просто спеція. Сім лайфхаків, як використати діжонську гірчицю, щоб покращити смак страв
- «Не забувайте сіль і перець». Сушеф Кароліна Залевська про любов до кулінарії, сексизм на роботі та розмаїття локальних продуктів
- Без молока та масла. Сім українських традиційних пісних страв на щодень чи свято
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.